Retro kerékpárosok

2018.02.11. 19:53

A világ első kerékpárjának hű mását mutatták be Nagykanizsán

A világ első kerékpárjának és a biztonsági velocipédnek hű mását mutatta be szombaton a Kanizsai Kerékpáros Oldtimer Szövetség az Egylet pincében.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

A retró kerékpározás elkötelezett hívei tradicionális farsangi bált szerveznek, melyre mindig valamilyen meglepetéssel készülnek.

Az évek során több oldtimer biciklit mutattak már be a közönségnek, amikkel környékbeli s országos fesztiválokon, de még határokon túli rendezvényeken is sikerrel szerepeltek.

- Ezúttal a kerékpár-történelem ritkaságait, szélsőségeit kutattuk fel – fogalmazott megnyitójában Dene Tibor, a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség elnöke.

- A fakerekű futógép és a fordított kerékkel szerelt velocipéd a maga nemében egyedi. Ezeket a szerkezeteket az előző kerékpárokhoz hasonlóan legyártattuk Dunaföldváron és Kalocsán, s most a járművek készítői velünk együtt ünnepelnek.

A világ első kerékpárjainak egyik az 1817-es Laufmaschine, avagy futógép volt. Pusztán azért nevezhető biciklinek, mert egy nyomvonalon van a két kerék, és ebből az első irányítható.

A retró kerékpárosok büszke csapata a legújabb egyedi szerzeményekkel. Balról: Rideg Krisztián, Dene Tibor, Budai Balázs, Tóth Balázs és Krizsán Attila; Fotós: Szakony Attila

- Érdekesség, hogy ezzel a járművel 15 kilométert gyorsabban lehetett megtenni, mint egy lovaskocsival – tette hozzá Dene Tibor. – A másik, a biztonsági velocipéd bő 70 évvel később angol és francia feltalálók révén került a köztudatba. Elődjét, a normál velocipédet a sok baleset miatt gyakran csak csontdarálónak nevezték, ezért úgy döntöttek, hogy a két kereket megcserélik. Tehát a kormányozott került előre, a hajtotton pedig a használója ült.

A „kokszosok” azt szerették volna, hogy ez utóbbi jármű viseltes lenne, mintha a napokban került volna elő a garázs mélyéről. Ezért bár új, mégis rozsdásan szolgálja a használóját, aki megtanulja majd tekerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!