Disznóölés

2018.02.20. 12:00

Falusi disznótoros Tófejen

Tapasztaltak és tapasztalatlanok, idősek és fiatalok mindannyian kivették a részüket a munkából és a szórakozásból a településen hagyományteremtő céllal első alkalommal megtartott falusi disznótoron.

Korosa Titanilla

A közösségi ház udvarán már korán reggel elkezdődött a sürgés-forgás, gyülekeztek a résztvevők, hogy a helyszínre vigyék a program főszereplőjét, a disznót, de csak miután elfogyasztották a fogópálinkát.

– Közösség összetartó, összefogó céllal szerveztük meg a disznóvágást – tájékoztatták lapunkat a programról Máté Károly és Soós László önkormányzati képviselők, hozzátéve, hogy a helyi nőegylet tagjai is főszerepet vállaltak a szervezésben.

Kora reggel szép számmal érkeztek a segítők és teljes odaadással dolgoztak – tudtuk meg.

– Bíztunk benne, hogy a rendezvény felkelti a helyiek érdeklődését, úgy tűnik sikerült, jó talajra hullott a mag. Több helyi szervezet is képviselteti magát,  jó a hangulat,  mindenki tudja a dolgát. Örülünk, hogy  fiatalok is csatlakoztak – folytatta Máté Károly. – A disznóvágást és a hozzá kapcsolódó feladatokat ismerik a résztvevők, bár egyre kevesebb helyen vágnak disznót. Akiknek  ez eddig   kimaradt az életükből, a programba bekapcsolódva kipróbálhatják magukat, megízlelhetik ennek hangulatát.

A disznó feldolgozása során hagyományos toros ételek kerültek ki a tapasztalt háziasszonyok kezei közül. Készült pecsenye, toros káposzta, de töltöttek hurkát, hagyományosat és tésztás-tarhonyásat is.  Az ilyen esemény jó alkalom arra – mondták a szervezők –, hogy a közösség összekovácsolódjon. Az esti vacsorára közel 100 főt vártak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!