Népi mesterség

2018.01.24. 11:40

A kosárfonás Zalában is téli elfoglaltság volt

Helyi oktatók bevonásával szerveztek kosárfonó tanfolyamot a göcseji Zalatárnokon.

Gyuricza Ferenc

Ha rááll a kéz, könnyen megy a munka

Fotó: Gyuricza Ferenc

Egy családi háznál gyakran szükség lehet a vidékünkön többnyire csak silingának nevezett kétfülű kosárra, ezért nem haszontalan, ha tisztában vagyunk annak készítésével – mondta Balogh Sándor, a göcseji településen szervezett kosárfonó tanfolyam egyik oktatója.

A településen évek óta sikeresen szervezik meg a tanfolyamot, aminek többek közt az is az oka, hogy könnyen elsajátítható népi kismesterségről van szó, azaz hamar sikerélményt ad a résztvevőknek.

- Én megmutatom az alapokat a jelentkezőknek, a jártasság megszerzéséhez azonban gyakorlásra van szükség – folytatta Balogh Sándor. – Akinek rááll a keze, az utána már nem feledi, hogyan kell a kosarat megfonni.

Az oktató szerint egy kosár elkészítése három és fél, négy órát vesz igénybe, és mintegy 160-170 szál fűzvesszőre van szükség hozzá.

- A kosárfonásnak vannak könnyebb és nehezebb részei is – egészítette ki Fitos László, aki szintén oktatóként működött közre a tanfolyamon. – A felső rész elkészítése, s annak megerősítése azért mégiscsak fizikai munka, ami megerőlteti a kezet.

Balogh Sándor azt mondja: miután a községben ez már az ötödik tanfolyam volt, emiatt az alapismereteket a helybéliek közül viszonylag sokan elsajátíthatták már az évek során. Új érdeklődő azonban továbbra is akad, most éppen a megye távolabbi pontjairól.

- Régóta kacérkodtam már a gondolattal, hogy meg kellene tanulnom a kosárfonást – válaszolta kérdésünkre a zalaegerszegi Keszey Kálmán. – Télen úgyis tétlen az ember, s amikor tudomást szereztem a tanfolyamról, jelentkeztem.

Ha rááll a kéz, könnyen megy a munka
Fotós: Gyuricza Ferenc

- Kálmánhoz hasonlóan én is az újságban szereplő információ alapján figyeltem fel a lehetőségre – egészítette ki a kacorlaki Csizmadia Jánosné. – Odahaza nagy udvarral, s nagy kerttel is rendelkezünk, a kosárnak mindig jó hasznát veszi az ember.

Bár a mostani tanfolyam elsődleges célja a kétfülű kosár készítésének elsajátítása volt, a résztvevők már újabb ötleteket vetettek fel. A községben élő Gulyás János szerint a jövőben akár a szakajtóval vagy fonott madáretetővel is folytathatnák a programot, hiszen azokra is lenne igény. Utóbbi munkafolyamatai még hasonlítanak is a kosárfonás műveletéhez, azaz a most  megszerzett gyakorlathoz is jól illeszkedne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!