Túra

2018.01.03. 19:46

Barangolás Egerszeg új túraútvonalán, a Horhosok útján

Az idén már több túrát is szerveztek Zalaegerszeg legújabb, a Csácsi- hegyen és annak környékén kanyargó, túraútvonalán. A szervezett túrákon kívül egyre többen vágnak neki a gyönyörű környezetben, dombhátakon át, szőlőskertek mentén, s erdős horhosokon keresztül vezető útnak. Mi a rövidebb, könnyebben bejárható zöld szakaszt választottuk, midőn a héten végre kisütött a nap.

Győrffy István

Az egyik elágazási pont a csácsi-hegyi kápolnánál található

A útvonalakon könnyű eligazodni a tavaly ősszel kihelyezett útba igazító táblák mentén. Csácsban, az Izsák Imre ÁMK mellé kihelyezett eligazító térképen három útvonal közül is választhatunk. A legrövidebb a zöld út, nyolc kilométer hosszú, s érinti a hegy legismertebb nevezetességeit, úgy mint a Csácsi-hegyi kápolnát, de eljuthatunk rajta a Henye-hegyi kápolnáig, a Vari-kútig, s az Állatsimogatóig is. A két útszakasz ennél jóval bővebb, 13,9 kilométer hosszú, s négy óra alatt járható meg, míg a leghosszabb a piros szakasz a maga 23,1 kilométerével. Ez utóbbi érinti Pethőhenyét, ahol a Makovecz Imre tervei alapján épült Szent István templom is felkereshető, illetve, a hegy alatti rét mentén a Csurgó kutat, s a Mária-forrást, aminek környéke tavasszal, a medvehagyma kikeltével már régóta kedvelt kirándulóhelynek számít. A túraútvonalakat összeállító szakemberek szerint, akik a Zöld Irány Egyesület és a Zalai Tekergők Egyesület tagjai közül kerültek ki, a piros túraútvonal teljesítéséhez legalább hét óra szükséges. A megadott idők persze csak irányadónak tekintendők, mert miután az ember elindul a hegynek felfele, egy idő után léten nyomon megáll. Nem csak azért mert fárasztó a kapaszkodó, sokkal inkább azért, mert olyan látvány tárul elé, amit nem lehet csak úgy, egykönnyen elhagyni.

Zalaegerszeg új túraútvonalának, a Horhosok útjának térképe a csácsi Izsák Imre ÁMK előtt
A különböző hosszúságú túraútvonalak kiinduló pontja a Csácsi- hegy lábánál álló keresztnél
Az egyik elágazási pont a csácsi-hegyi kápolnánál található

A délelőtti nap beragyogja Zalaegerszeg medencéjét! A csácsi városkaputól kiindulva szinte a teljes város a lábunk alatt hever. Délnyugaton, a tévétorony környékén a bazitai dombok zárják a kilátást, nyugaton azonban a szem Ausztria hegyeiig szaladhat. Ilyenkor, ha szerencsénk van, a hegyek hófödte bércei is láthatók, közelebbről pedig elénk tárulnak a csácsi hegy vonulatai, amelyek lentről, a városból nem fedezhetők fel. Ha felkapaszkodunk a henyei kápolnadombra, onnét észak felé nyílik ki a táj. Jó időben látható innét a Tátika csúcsa, a Kab-hegy, a Somló, a Ság-hegy és a kőszegi hegységben az Írott-kő bérce.

Útbaigazító táblák a kápolna kertje melletti útelágazásban
A csácsi-hegyi kápolna kertjében több közösségi rendezvényt is tartanak évente
Az útvonalmentén szép kertek, pincék találhatók, de akadnak végóráikat élő épületek is

A dombvonulatokon megannyi szép kert, öreg elárvult pince integet, s egy-két védett növény is megállásra késztet, mint például a csácsi-kápolna szomszédságában a kislevelű hárs, aminek korát 180 évesre becsülik a szakemberek, s mellmagassági átmérője eléri a 108 centimétert. A téli napsütésben azért is érdemes nekivágni ezeknek a túraútvonalaknak, s persze a kapcsolódó aszfaltos leágazásoknak is, mert a fák lombjai nem takarják el a kilátást, a város épített környezete egy kicsit meztelenségében is megmutatja magát…

A túraútvonalról megközelíthető a henyei kápolna is, mely a hegyrész egyik gyöngyszeme
A henye-hegyi kápolna a téli napfényben is gyönyörű arcát mutatja
A kápolna melletti öreg fák leveleik nélkül is látványosak
A túrázók sok pontról, illetve a leágazó útszakaszokról a hegyvonulatokat, sőt az egész várost is beláthatják
A szőlősdombok koronáján mindenhol picék sorakoznak
Pince, illetve hétvégi ház festői környezetben
Nyugat és Észak felé szinte végtelennek tűnő tájak láthatók
Rálátás a csácsi kápolnára, s völgyben elnyúló Zalaegerszegre
Eligazító tábla egy erdei horhos bejáratánál

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!