Zalai arcok

2018.01.13. 11:00

„Gyakran kérnek alakformálást és mellnagyobbítást” – Simonics Péter, fotós a portré készítésről

A fénykép olyan, mint az időgép. Megállítja a pillanatot, általa visszatekinthetünk a múltba – ezeket a gondolatokat közel három éve, az akkor még amatőrnek számító fotós, Simonics Péter fogalmazta meg, mikor első kiállítása megnyílt Vaspörben. Azóta sok idő eltelt, a tehetséges fiatal hobbija pedig a munkájává vált. Most a fényképezésről és a portré készítés praktikáiról faggattuk.

Rákos Bianka

Simonics Péternek korábban kiállítása is volt Vaspörben

Péter kezéhez szinte hozzá nőtt a fényképezőgép: tájkép, portré, esküvői képek – nehéz olyan „műfajt” említeni, amibe ne kóstolt volna bele. A vaspöri fiatalember csupán 21 éves mégis több Zala megyei céggel dolgozik együtt partnerként, így egyike azoknak a szerencséseknek, akik meg tudnak élni abból, amit igazán szeretnek.

Hogyan ismerkedtél meg a fotózással?

- 2011 környékén kezdtem bele. Elsősorban azért, mert egy kiállításon nagyon megtetszettek mások munkái és én is magaménak akartam tudni hasonló fényképeket. Hamar utána is néztem, hogy milyen technikai feltételei vannak egy jó képnek. Nagyon sok praktikát sikerült ellestem például youtube videókból, de a legfontosabb, hogy sokat gyakoroltam. Eleinte mások munkáiból merítettem ihletet, de idővel megpróbáltam teljesen egyedi felvételeket készíteni.

A tájkép fotózáshoz is meg kell találni a tökéletes időpontot Fotó: Simonics Péter

Korábban volt egy kiállításod is.

- Bizony, a vaspöri kultúrházban. Nagyon örültem a lehetőségnek, az akkori modelljeim közül is sokan eljöttek. Meglepően nagy volt az érdeklődés, sok bíztatást és pozitív visszajelzést kaptam a vendégkönyvbe, de személyesen még annál is többet. Szerintem ennek is köszönhetem, hogy ma itt tartok.

Fotó: Simonics Péter

Milyen fotókat szeretsz készíteni?

- Amikor elkezdtem fényképezni, szinte kizárólag csendéletet és tájképeket készítettem. Ma a fő profilom a portréfotózás, ám ahhoz, hogy rátaláljak a stílusomra hosszú út vezetett. Ki kellett ismernem a fényképezőgépem és saját magam is, ráadásul rá kellett jönnöm, hogyan zajlik a képek kidolgozása. Modelleket fényképezni nehezebb, mint tárgyakat: többek között meg kell tanulni, hogy milyen embernek melyik beállítás áll jól, nem beszélve a retusálásról...

Fotó: Simonics Péter

Hogyan zajlik egy portré fotózás?

- Fontos a kommunikáció! Egy fotót az tesz jóvá, ha az ember előtte megismeri a képen szereplő személyt. Ezért szoktam időt szánni beszélgetésre a fotózás előtt, általában kávézni vagy sütizni is beülünk a modellel. Így elszáll az izgalom, bátrabban pózol a kamerának, ráadásul a személyiségét és az ízlését is megismerem – ez nagyban megkönnyíti a dolgomat. Nagyon sok mindenen múlik a jó kép, nemcsak a fotóson, hanem a modellen is.

Simonics Péternek korábban kiállítása is volt Vaspörben

Manapság a természetes szépség hódít, ennek ellenére sokan kérnek retusálást?

- Igen, főleg alakformálást és mellnagyobbítást. A legtöbbször azonban a haj igazítását kérik. Gyakori, hogy a fotózás alatt kócos lesz az ember haja, ezt utómunkával javítani lehet. A retusálás egyébként nagyon fontos szerepet tölt be, és sokkal időigényesebb mint maga a fotózás. Nagyon precíznek kell lenni és komoly technikai hátteret igényel.

Portré készítésnél fontos a kommunikáció Fotó: Simonics Péter

Milyen tippeket adnál a kezdő fotósoknak?

- Ha a szabadban szeretne valaki képet készíteni jó, ha tisztában van pár dologgal. Vannak napszakok amikor nem érdemes fotózni, például nyáron az erős napsütésben 11 és 15 óra között. Kültéri portrét én este 17 óra körül szoktam készíteni, amikor még fent van a nap, de nem tűz olyan erősen. Ilyenkor sokkal lágyabbak a fények, ráadásul közeledik az este, így naplementés képeket is tudunk készíteni. A legjobb időszak az úgynevezett „kék óra” amikor már lement a nap, de még kicsit látszanak a sugarak. Ekkor a legjobbak a fényviszonyok. Ha mégis 10-11 óra körül kell dolgoznunk, akkor a képeket meg kell deríteni, kivéve, ha felhős az égbolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!