Smink

2017.12.20. 14:00

Télen vadítson a rúzs, csillogjon a tekintet

Ebben az évszakban hódítanak az erős hatású sminkek.

Kiss Gyöngyvér

Nem a szemöldök, hanem a szempilla hangsúlyos-Fotó: Szentgyörgyváry Rebeka

A zord tél egyik előnye, hogy ismét előkerülnek az erőteljesebb, kontrasztos sminkek is. Ám ezekkel mindig ajánlott óvatosan bánni. Ezúttal a tökéletes és trendi téli arcfestéshez kértük Csorba Loretta profi sminkes tanácsait.

Egy vonzó make up alapja nem lehet más, mint a tökéletes bőr. Mivel azonban testünk legfelső rétegét kellőképpen kikezdik a fagyos napok, s a kinti hideg és benti meleg folyamatos váltakozásai, bőrünk szépségének megőrzése érdekében mindenekelőtt a hidratálásra hívja fel a figyelmünket Csorba Loretta. Ehhez természetes olajokat, kakaóvajat, sheavajat és kókuszzsírt javasol.

- A természetes zsírokban az a legjobb, hogy olcsók és semmiféle toxikus anyagot nem tartalmaznak. Ezek mellett a körömvirágkrém az örök favorit, aminek repedezett érzékeny bőr esetén nagy hasznát vehetjük – javasolta a sminkmester, hozzátéve, ilyenkor alapozót is hasonló megfontolások alapján válasszunk:

- Alapozók terén érdemes az olajbázisúak mellett letenni a voksunkat a vizes alapúak helyett és próbáljuk meg a matt és szárító hatású termékeket mindenképpen elkerülni. Mivel a bőrünk akkor tud legjobban pihenni és regenerálódni, amikor sokáig otthon tartózkodunk, ezért az éjszakai hidratálás fontos, például mustármag olajjal.

Az előkészületek után jöhetnek a festékek. Ezekből pedig nem lesz hiány, ha eleget akarunk tenni a 2017-18-as téli trendnek: a legtermészetesebb változatoktól a füstös szem, fekete rúzs kombinációig minden sikkes…

Csorba Loretta munka közben: Fotó: Bogart Stúdió

- Az úgynevezett Natural look, azaz természetes kinézet még mindig hódít, de valójában ezt is sminkkel lehet a legjobban elérni. A nyári highlighter őrület után most a rózsaszín-barackos pirosítókkal emelhetjük ki az arccsontot. Ha pedig kicsit többet szeretnénk mutatni a sminkünkből, a szem és száj trendeknél is megjelenik a rózsaszín és a barackvirág szín. A tusvonal is jó ideje kedvenceink közé tartozik, de most nem a szokványos hosszú cicás vonalak lesznek igazán trendik, inkább a szem ívét követő egyenes végződésűek.

A másik, igen érdekes technikát is kiemelte a szakember, ami idén szintén hódítani fog: a „kicsit elkenődött vonal a szemhéjon”. Ennek elkészítése rendkívül ügyes kezeket igényel. Karakteres, éles vonalak nélkül, szépen kiemeli a szemet.

És a szemöldök?

- Az elmúlt esztendőkben a szemöldök nagy hangsúlyt kapott, ám idén télen a természetes hatás hódít, a tökéletesre árnyékolt és rajzolt helyett – így a szakember, hozzátéve idén inkább a szempillák dominálnak.

- Hangsúlyt kapnak a szempillák, és nemcsak a felső szempillák kiemelésére gondolok, hanem az alsókéra is – hozta fel ennek magyarázataként példának Twiggy-t, a 60-as évekből ismert színésznő, modellt Loretta.

Nem a szemöldök, hanem a szempilla hangsúlyos-Fotó: Szentgyörgyváry Rebeka

A színpaletta is tartogat számunkra meglepetéseket:

- Télen a csillogás nagy trend lesz, aranyló és ezüstös színeket előszeretettel viselnek nappali sminkként is. Sokunk nagy örömömére az óriási füstös szemek is visszatérnek. Ezeknek már nem kell kényszerszerűen feketének és fehérnek lennie, bármikor feldobhatjuk egy-egy élénk színnel, például az idén menő kék, lila és narancssárgás árnyalatokkal, s ezek keverékével is szemhéjunkat. Az említett árnyalatok egyébként önmagukban is helytállóak, hiszen a szépen, monokli hatás nélkül eldolgozott kék, narancs, vagy barackvirág, és lila sminkek ideje is eljött idén.

A rúzsoknál a narancssárgás, téglapiros, burgundi, barnás-bronzos árnyalatok hódítanak, de extrémebb kinézet érdekében lila és a már majdnem fekete bordó vagy akár fekete rúzsok is előkerülhetnek. Ami a szájfestést illeti, nem kell tökéletesen körvonalazódni a kontúrnak, inkább a szín megjelenése a lényeg.

Egy jól megválasztott rúzs, akár karácsonykor is segíthet megadni az ünnep hangulatát, de az arany, vagy ezüst csillámmal lágyított szemhéj, akár fekete füstös szemeken is jól állhat a meghitt ünnepeken. Az igazi maszkolás azonban szilveszterkor lesz aktuális, erre is volt pár javaslata a szakembernek:

- Aki szeretne nagyon egyedi kinézetet szilveszterre, megpróbálkozhat a geometriai sminkekkel, illetve nyerő lehet a csillámok, glitterek, selyemporok használata bárhol az arcon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!