Étkek és hagyományok

2017.12.03. 13:00

Karácsonykor ne legyünk a konyha és a főzés foglyai

A karácsonyi étkezések is emelik az ünnep fényét. Nemcsak népi, hanem családi hagyományok is meghatározóak abban, hogy mi kerül ilyenkor az asztalra, és még sok más szempontot figyelembe vehetünk az ünnepi menü tervezésekor.

Keszey Ágnes

Kedveltek az ünnepi menüben a halak, így kerülhet az asztalra rántott harcsa hagymás majonézes burgonyapürével

Amikor a szépen terített asztalt körbeüli az egész család, már maga az ünnepi pillanat. Ez így volt hajdanán is: már eleink is tartották magukat a hagyományokhoz, az ünnepi étkezések őseink számára is meghatározóak voltak, ámbár mások voltak a szokások és a jellegzetes ételek.

Kedveltek az ünnepi menüben a halak, így kerülhet az asztalra rántott harcsa hagymás majonézes burgonyapürével

- Az ünnep előtti nap böjti nap volt, ezt szigorúan tartották. Ebédre tejfeles bab vagy aszaltszilva levest ettek, utána perecet vagy kemencés lángost, vacsorára pedig mákos gubát. Ezen a napon már megsütötték az ünnepi kenyeret, kalácsot, gubarudat és elkészítették a kocsonyát. Az ünnepi ebéd húsleves volt, a benne főtt húst mártással tették az asztalra. A főétel sült volt, burgonyával és savanyúsággal, a sütemény pedig kalács vagy hájas kráfli – idézte fel Somogyi Zoltán Max gyenesdiási gasztronómiai tanácsadó.

Ma karácsony előestéjén, szenteste kerül az asztalra a bőséges ünnepi vacsora, több fogással és többféle étellel. A sokaknál hagyományos menühöz tartoznak a halételek, a káposzta és többféle sütemény: népszerűek a különböző ízesítésű bejglik és a linzerek, utóbbiak jó előre elkészíthetőek. De több szempontot is megfontolhatunk az ünnepi menü tervezésekor.

A forralt almabor illata is fokozza az ünnep hangulatát Fotók: Somogyi Zoltán Max

- A világ felgyorsult, az étkezési szokások megváltoztak. Vannak hagyományőrző családok, társaságok, de éljük a saját életünket. Fontos tudni, hogy az ünnep az ünneplésről szól, nem a sablonokról. Érezzük jól magunkat, készítsük el a kedvenc fogásainkat. A hagyományok tisztelete megnyilvánulhat egy-egy fogásban, vagy éppen a nagyi receptje alapján készített ételben is. Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a vendégeink, rokonaink között van-e olyan, aki esetleg allergiás valamilyen összetevőre, vagy éppen nem fogyaszt húst, vegán életmódot folytat, esetleg diétázik. Próbáljunk nekik is változatos ételeket készíteni. Kérjünk segítséget, mit enne meg, hogy készítsük el. Figyeljünk arra, hogy ne legyen a gyomornak, testnek megterhelő a menü, inkább kevesebb, de változatos legyen az ételsor. Készítsük el a család kedvenc ételeit, törekedjünk arra, hogy ez ne kényszer legyen. Gondoljunk arra, hogy ez egy ünnep, nem kell belerokkanni, és nem kell a konyha foglya lenni napokig – tanácsolja a szakember, aki olvasóinknak konkrét ötleteket is adott, mi kerülhet a karácsonyi asztalra.

Vörösboros puncsot is készíthetünk az ünnepre és kortyolgathatunk karácsony este

- Üdvözlő falatnak pici sós falatkákat ajánlanék, leveles tésztába töltött kolbászkákat, zöldséges tésztakosárkákat. Egy könnyed borkrémleves, egy különleges halleves vezetheti fel az ünnepi menüt. Főételnek készíthetünk sültet, töltött húst, többféle körettel, mártással, párolt zöldséggel. Desszertnek pedig az ünnepre készített süteményekből egy válogatást, esetleg egy friss kompótot, vagy pohárdesszertet kínálhatunk családunknak, vendégeinknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!