Libafuttatás

2017.11.06. 08:00

Márton napi libakergető Hévízen

Gyerekkacagás, libagágogás, fajátékokat nyűvő aprónép fogadta szombaton délután a Tavirózsa utca vendégeit – az idén nem tudott kibabrálni az időjárás a Márton napi családi fesztivál szervezőivel.

Fincza Zsuzsa

- Tudjuk, hogy csak egy hét múlva lesz Márton-ünnep, de évek óta elmosta az eső, viszont az előző héten mindig verőfényes jó idő volt, ezért úgy döntöttünk, az idén egy héttel korábbra szervezzük a fesztivált. S lám, a csel bevált – magyarázta nevetve Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója.

- Négy évvel ezelőtt azért költöztettük át a vigasságot a Tavirózsa utcába, mert itt az éttermek vállalták, hogy libás ételekkel kínálják a vendégeket.

Itt állították fel a színpadot is, ahol szombaton délutántól vasárnap estig gyerekműsorok, bábszínház, különböző koncertek várták a nagyérdeműt, az egyik étterem galériáján kézműves foglalkozás, a színpad előtti téren népi játékok biztosították a gyerkőcök felhőtlen szórakozását. Immár 6. éve a fesztivál legnépszerűbb rendezvénye a libafuttatás, amelyre a fenyvespusztai állatsimogatóból Ekbauer István hozott 6 szelíd, ám nagyhangú versenyzőt.

Kereken ötven gyermek jelentkezett, hogy partvissal ösztökélve végighajtja az egyik ludat a szalmabálákból kiépítetett labirintuson.

- Senkit sem ismerek a versenyzők közül, ezért mindenkinek drukkolok. Nagy élményt jelent nekem a libás verseny, odahaza, Kaposváron ilyent még nem láttam – mondta Bolla Ferencné, aki Honvéd szanatórium vendége -. Odavagyok a gyerekekért, 6 unokám van, a legkisebb 6 hónapos, s valamikor nekem is volt libám, kacsám, tyúkom, pulykám, egyszóval: nosztalgiázom.

Verseny előtt startra készen a fenyvespusztai állatsimogatóból érkezett libuskák
Fotós: Fincza Zsuzsa

A 7 éves Baksics Leventéért nemhiába szurkolt édesanyja és nővére – az első osztályos hévízi legényke, ha nem is döntött rekordot, hiba nélkül végigterelte libuskáját a bálaúton. Levente nagy állatbarát, különösen a cicákat és a kutyákat kedveli, s gyakran járnak az állatsimogatókba.

Nem maradt el szombaton a Szentlélek templomban a szentmise részeként a Márton-napi misztériumjáték és az újbor megáldása után a lámpás felvonulás sem. Este kihirdették a lámpáskészítő verseny eredményét, vasárnap pedig a benevezett süteményeket rangsorolta a zsűri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!