2017.11.11. 15:30
Márton napi kisokos
Márton napját az egész országban megülik, nincs és nem is volt másként ez Zalában sem.
Márton nap anno
Márton napja évszázadok óta jeles ünnepünk. A libalakomák és mulatságok Szent Márton püspökhöz köthetők, aki a szomszédos Szombathelyen született.
November 11. már Szent Márton előtt is a rómaiak kedvelt télindító ünnepe volt. Ekkor kóstolták először az újbort, és rendeztek hozzá nagy lakomákat. Általában ludat, Mars hadisten szent madarát fogyasztották ekkor Pannónia provinciában is.
A Márton napi lakoma az advent előtti utolsó ünnep, ilyenkor még lehet lakmározni, mulatozni a 40 napos böjt előtt.
Márton napi sült
November elejére már meghízott a tömött liba és a kacsa, ezt tették az ünnepi asztalra. A ropogós libacomb káposztával és zsemlegombóccal Zalában is gyakran készül. A leleményes háziasszony ma is külön tepsiben süti a libát, és a kisült zsírt tálalás előtt összegyűjti. A libazsír nem csak kenyéren finom, de a karácsonyi bejgli is finomabb lesz tőle.
A hagyományos Göcseji libasült cserép vagy öntött vas edényben, kemencében készül. A libát egyben sütik, sózzák és majorannával dörzsölik át kívül belül.
Miért fontos a Márton napi lakoma?
Göcsejben Márton nap előtti héten nem volt szabad mosni és ruhát szárítani, nehogy elhulljon a jószág.
Ön hogy ünnepli a Márton napot?