Legendák nyomában

2017.10.06. 18:59

Top 3 legenda Zala megyéből

A megyénkhez számos legenda fűződik, ebből ismertetünk hármat. Akad köztük igazán jópofa is!

Németh Lilla

Mukucsfalu és a törökűző mókusok

Mukucsfalu egykor egy önálló kis falu volt, ma Lickóvadamos része. A legenda szerint a mukucsok, azaz mókusok úgy ijesztették el a településről a törököket, hogy makkot dobáltak rájuk. Lehet, hogy pusztán a célzótehetségükre lett volna szüksége a végváraknak?

Fotó: pixabay.com

A Hévízi-tó legendája

A Hévízi-tó közkedvelt fürdőhely, egyben jelentős látványossága is Zala megyének, hiszen Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. A kialakulását egy legenda is övezi, mely szerint a régi időkben egy keresztény dajka Szűz Máriához imádkozott, hogy lebénult fia meggyógyulhasson. Fohászát meghallgatva Mária forrást fakasztott, melynek jótékony hatásától a gyermek felépült. Sőt, később római császár lett belőle, I. Theodosius néven.

A Hévízi-tó egy sárkányrepülőről fotózva
Fotós: Mihály Szilvia

Kandikó vezér története

Kandikó 302 méterével Göcsej legmagasabb pontja. Mondája a következő: élt egy Kandikó nevű vezér, aki nemcsak hogy fosztogatott a megyében, de szemet vetett Csatár vitéz feleségére is. Párbajra hívta őt, ez azonban csak egy csapda volt, mert Csatárt Kandikó emberei várták, akik ledobták a mélybe. Végül nem járt jobban Kandikó sem, ugyanis amikor ellenőrizte volna ellenfele halálát, a füstölgő, tüzes mélység őt is magával ragadta. Így, ha tiszta a Kandikó, szép idő várható, viszont ha gőzölög, akkor éppen ellenkezőleg.

Torony a Kandikón Fotó: Wikipédia

 

Ezek is érdekelhetik