2017.10.03. 12:44
A 3 legfinomabb zalai étel
Összegyűjtöttük a 3 legfinomabb zalai ételt, amit az ország más részein kevésbé ismernek.
A pirított dödölle egyszerűen, sült hagymával a legjobb
Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Szakony Attila
A legtöbb zalai családnak megvannak a bevált receptjei, ha dödöllét, tökmagolajos krumplit vagy kerékrépát főz.
Nem is gondolunk bele, hogy ezek az ételek milyen gasztronómiai különlegességek! A nagyszüleink által is használt alapanyagok tipikus zalai ételek.
1. Dödölle
Nem véletlenül rendeznek a dödöllének külön fesztivált Nagykanizsán minden évben. Ez a zalai-vasi parasztétel ma már a legkifinomultabb éttermek konyháján is megállja a helyét. Elkészítése a gyakorlott háziasszonyoknak nem okoz problémát, rendszeresen kerül a zalai asztalokra akár önálló fogásként, akár vadpörkölt kísérőjeként. Minden családnak megvan a titka, hogyan lesz kívül kissé ropogós, belül mégis lágy ez a krumpli alapú, viszonylag olcsó és egyszerű étel.
2. Tökmagolajos krumpli
A tökmagolajos főtt krumpli sem ismert mindenhol. Szintén családi titoknak minősül, hogy mennyi lila hagyma, ecet kerül az ételre, és persze az sem mindegy, honnét szerezzük be hozzá a tökmagolajat. Ez sem bonyolult étel, őszi névnapok, szüretek kedvelt fogása. Előre elkészíthető, egy egész éjszakára érdemes a hűtőben tartani, hogy összeérjenek az ízek.
3. Kerékrépa leves
A kerékrépa leves is tipikus zalai fogás, nálunk elképzelhetetlen az őszi/téli étkezés nélküle. A kerékrépát most kell savanyítani, hogy 4-6 hét múlva már használhassuk. Ha nincs kertünk, a piacokon is tudunk venni friss kerékrépát. A levest a nagymamánktól tanult recept alapján főzzük, és biztosak lehetünk benne, hogy ő is úgy leste el a mamájától.