Gasztronómia

2017.10.03. 12:44

A 3 legfinomabb zalai étel

Összegyűjtöttük a 3 legfinomabb zalai ételt, amit az ország más részein kevésbé ismernek.

Mihály Szilvia

A pirított dödölle egyszerűen, sült hagymával a legjobb

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A legtöbb zalai családnak megvannak a bevált receptjei, ha dödöllét, tökmagolajos krumplit vagy kerékrépát főz.

Nem is gondolunk bele, hogy ezek az ételek milyen gasztronómiai különlegességek! A nagyszüleink által is használt alapanyagok tipikus zalai ételek.

1. Dödölle

Nem véletlenül rendeznek a dödöllének külön fesztivált Nagykanizsán minden évben. Ez a zalai-vasi parasztétel ma már a legkifinomultabb éttermek konyháján is megállja a helyét. Elkészítése a gyakorlott háziasszonyoknak nem okoz problémát, rendszeresen kerül a zalai asztalokra akár önálló fogásként, akár vadpörkölt kísérőjeként. Minden családnak megvan a titka, hogyan lesz kívül kissé ropogós, belül mégis lágy ez a krumpli alapú, viszonylag olcsó és egyszerű étel.

A pirított dödölle egyszerűen, sült hagymával a legjobb
Fotós: Szakony Attila

2. Tökmagolajos krumpli

A tökmagolajos főtt krumpli sem ismert mindenhol. Szintén családi titoknak minősül, hogy mennyi lila hagyma, ecet kerül az ételre, és persze az sem mindegy, honnét szerezzük be hozzá a tökmagolajat. Ez sem bonyolult étel, őszi névnapok, szüretek kedvelt fogása. Előre elkészíthető, egy egész éjszakára érdemes a hűtőben tartani, hogy összeérjenek az ízek.

Tökmagolaj-Forrás: zaol.hu

3. Kerékrépa leves

A kerékrépa leves is tipikus zalai fogás, nálunk elképzelhetetlen az őszi/téli étkezés nélküle. A kerékrépát most kell savanyítani, hogy 4-6 hét múlva már használhassuk. Ha nincs kertünk, a piacokon is tudunk venni friss kerékrépát. A levest a nagymamánktól tanult recept alapján főzzük, és biztosak lehetünk benne, hogy ő is úgy leste el a mamájától.

Fotós: Mihály Szilvia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!