Baba-mama

2017.09.16. 11:00

Anyának is, babának is jó

Ritka az olyan esemény, melyen a közönség egy része csúszik-mászik a padlón, s vidám zsivaj hallatszik a beszédek közben. Így történt ez pénteken a Balaton színházban mindenki nagy örömére, hiszen a Védőnői Szolgálat hívta ünnepségre az anyákat és babákat az Anyatejes világnap alkalmából.

Keszey Ágnes

Gyarmathy Barna és Román Hanna az ünnepségen

Fotó: Keszey Ágnes

Olyan keszthelyi édesanyákat invitáltak és köszöntettek, akik legalább fél évig szoptatták gyermekeiket, átélve a szoros, meghitt, kapcsolatot: az anyatejes táplálást, mely a testi egészségre is jó hatással van. A résztvevőket dr. Ifi Ferenc önkormányzati képviselő is Dr. Gyarmathyné Nyári Magdolna területi védőnő – aki szintén köszöntőt mondott az eseményen – érdeklődésünkre elmondta, hogy a keszthelyi édesanyák mintegy fele szoptatja gyermekét, így a térségben nincsen elmaradás az országos átlaghoz képest.

- Változó, hogy ki meddig táplálja anyatejjel a gyermekét, de most már az ajánlások 2-3 éves kort is megjelölnek. Nagyon gyakran előfordul, hogy még egy éves kor után, akár másfél – két éves korig is szopnak a babák – szólt helyi tapasztalatairól Dr. Gyarmathyné Nyári Magdolna. A védőnők és szoptatási tanácsadók igyekeznek rábeszélni minden édesanyát, hogy szoptassanak, s ennek kedvező hatásairól is szólnak.

A babák kúsztak-másztak, földön üldögéltek – mint a szintén anyatejjel táplált Gyarmathy Barna is Gyarmathy Barna és Román Hanna az ünnepségen
Fotós: Keszey Ágnes

 

–Immunrendszert erősít, minden tápanyag benne van, ami a baba fejlődéséhez szükséges, betegségeket tudunk vele megelőzni. Beszédhiba ritkábban vagy kevésbé fordul elő, jobb az arcizomzat és a fog fejlődése, a fogsoruk másképp alalul, mint egy nem szopó gyereknek -sorolta a szakember.

Gyarmathy Barna és Román Hanna az ünnepségen
Fotós: Keszey Ágnes

Ugyanakkor hozzátette: az édesanyák számára is számos előnye van: a szoptató kismamák kevésbé stresszesek és felmérések szerint körükben kevesebb a daganatos megbetegedés.

Izer Léni is az Anyatejes világnap alkalmából rendezett esemény egyik résztvevője volt
Fotós: Keszey Ágnes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!