A 24 órás futópados futás világcsúcsa 247,2 kilométer

2024.03.09. 08:55

Húsz esztendeje állította fel máig élő Guinness-rekordját Bérces Edit

Húsz esztendeje, 2004. március 9-én Guinness-rekordot állított fel Bérces Edit zalaegerszegi ultrafutó és ez a rekord a mai napig megdönthetetlennek bizonyult.

Kerkai Attila

Jobbról Bérces Edit 2004. március 9-én, hajnali fél egykor a világcsúcs-döntés közben, mellette Gróf Olivér és Bán Zsuzsa, hiszen segítők is voltak a rekordkísérlet alatt.

Forrás: ZH

2004. március 8-9-én a fővárosi Eurocenterben nagy volt a nyüzsgés, hiszen Bérces Edit  arra tett kísérletet, hogy megdöntse a 24 órás futópados  világcsúcsot. A zalaegerszegi  sportoló ekkor már  nem számított ismeretlennek a sport, azon belül az ultrafutók  világában. Többszörös Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton-győztes, ezen felül a 100 km-es futás világ- és Európa-bajnoka,  24 órás futás Európa-bajnoka. A 100 km-es és a 24 órás futás  pályán elért világcsúcstartója volt, amikor futópadon  is erre tett kísérletet. Ismertsége nem csak idehaza, hanem nemzetközi szinten is adott volt ahhoz, hogy nagy figyelmet kapjon ez a húsz évvel ezelőtti  csúcskísérlet, hiszen a  nemzetközi ultramaratoni szövetség, az IAU 2000-ben és 2002-ben is már a világ legjobb női ultramaraton futójának választotta Bérces Editet.

Az egerszegi sportoló 2004. március 8-án kezdte meg csúcskísérletét a fővárosi Eurocenterben a sajtó kiemelt figyelme mellett. Mellette  két futópadon barátok, segítők egymást váltva futottak vele, hogy aztán március 9-én megszülessen egy olyan rekord, amely máig él. Bérces Edit megdöntötte ugyanis a 24 órás (247,2 km) és a 100 mérföldes (14:15:08 óra) futópados futás világcsúcsát. A rekord különlegességeként írták le akkor, hogy a Bérces Edit 247,2 kilométeres rekordja jobb volt a férfi világrekordnál, és hogy milyen teljesítmény is ez, jó példázza: ma is csak 250 méterrel marad el a férfi csúcstól.
Bérces Edit személyében tehát máig van Guinness-rekordere Zalaegerszegnek és ezt nem sok helyen mondhatják el. 

Dr. Bérces Edit a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ docense, a város Pro Urbe- és Zalaegerszegért-díjas polgára, akit a Magyar Olimpiai Bizottság  Fair Play trófea, életmű kategória díjjal is elismert.  

A  Guinnessworldrecords honlapja a mai állás szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában