A geometrikus illúzió kortárs mesterei

2024.02.08. 08:00

Pál Katja alkotásai a szlovén Ptujban

A lendvai születésű és Zalaegerszegen élő képzőművész, Pál Katja is részt vesz legújabb alkotásaival a január 16-án nyílt és március végéig látogatható szlovén kiállításon, amit Ptuj városában rendeztek a helyi Galéria Múzeumban.

Mozsár Eszter

A zalaegerszegi képzőművész, Pál Katja művei a ptuji galériában

Fotó: Rok Golob

Lapunk érdeklődésére Katja elmondta, hogy a tárlat kurátora a közösségi oldalon figyelt fel munkásságára két-három évvel ezelőtt, s több kiállításon dolgoztak már együtt. Az egerszegi képzőművész szívesen jár vissza szülőhazájába, 2022-ben három helyen is bemutatkozott Ljubljanában. Katja 2005-ben diplomázott a szlovén főváros Képzőművészeti és Formatervező Akadémiáján, ahol prof. Gustav Gnamush volt a mestere. Az Erasmus program keretében Dublinban (Írország) is végzett tanulmányokat, majd 2010-ben a ljubljanai akadémián a mesterképzését fejezte be.

Az Illúzió szerkezete című tárlatra az utóbbi öt-hat hónap munkáiból válogatott a művész.

- Érdekesség, hogy az elmúlt öt év befejezetlen vásznait vettem elő és gondoltam újra azokat kollázsszerűen, „Napi meditációk” nevet kapott a sorozat. Mindennap új vázlatokat készítettem intuitív módon, hagytam, hogy a forma ihlessen meg. A technika a szokásos monokróm akrilfestés, a vonalak azonban színesedtek, a képeken több a játékosság – mesélte Katja.

Pál Katja "mmp029a1" (2023) és "kpl077-c1B3aa" (2023) című akril festményei a Ptuji Galériában
Fotó: Ljuban Cencic

Az Illúziók Szerkezete című kiállítás célja, hogy olyan kortárs szlovén művészek válogatását mutassa be, akik egyedi strukturált módon teremtenek illúziót, és ezáltal játszanak a néző észlelésével, érzékelésével. Olyan illuzionizmust kerestek, amelyet a geometriai szerkezet ihletett a kortárs szlovén vizuális képzőművészeti életben – írják a szervezők.

A március végéig látható kiállításon közreműködő művészek: Suzana Brborović, Beti Bricelj, Andrej Božič, Nina Čelhar, Meta Drčar, Dušan Fišer, Robert Lozar, Roman Makše, Katja Pál, Borut Popenko, Sandi Renko, Jasna Samarin, Marko Tušek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában