Életút

2018.01.30. 11:21

Tudta, hogy hazánk első szépségkirálynője Keszthelyről származott?

Simon Böske 1929-es győzelmével történelmet írt.

Zaol.hu

Simon Böske

Fotó: Wikipédia

Sikerei

Böske a 1929-es Miss Hungária előtt 16 évesen már a keszthelyi, majd a balatoni szépségversenyen is győzelmet aratott. Az akkor 20 éves lány a több mint kétszáz jelölt közül bizonyult a legjobbnak, mellyel nemcsak egyenes út vezetett a Miss Europe versenyhez, de nyert többek között egy ingyen utazást az Orient Expresszen, valamint négy napot tölthetett Párizsban – olvashatjuk a We Love Balaton cikkében.

Fotó: Wikipédia

Sikerei folytatódtak a Miss Europe cím elnyerésével, melynek örömére a Színházi Élet egy csaknem 30 oldalas anyagot közölt le róla. Ennek kapcsán a családját is felkeresték Keszthelyen, sőt, volt iskolájának igazgatója is mesélt a lányról. Böskéről a győzelme okán még az amerikai FOX televízió is felvételt készített.

Fotó: By Texaner – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35386034

A csillogás ára

Szépségének hírét igyekezett ki-ki a maga hasznára hajtani: a külföldi cégek reklámokhoz használták fel az arcát, a magyarok pedig általa kívánták felhívni a figyelmet a trianoni béke igazságtalanságára. Böske olyan híres lett, hogy még Karinthy is írt róla egy humoros bejegyzést. Azonban Budapesten nem mindenki örült a győzelmeinek: zsidó származása miatt tüntetést szerveztek ellene. Az amerikai Miss Universe verseny után – melyet Lisl Goldarbeiter nyert meg -, egyre jobban a háttérbe vonult. Az egykori Miss Hungária és Miss Europe túlélte a Holokausztot, 1970-ben hunyt el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában