Női kézilabda-vb

2023.12.04. 22:47

Kikapott Montenegrótól, két pontot visz a középdöntőbe a magyar válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott 24–18-ra kikapott Montenegrótól az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, hétfőn Helsingborgban, így két pontot visz magával a középdöntőbe – írja az MTI.

MW

Papp Nikoletta (b) és a montenegrói Itana Grbic az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Montenegró–Magyarország mérkőzésen a svédországi Helsingborgban 2023. december 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A göteborgi középdöntőben először csütörtökön lép pályára a nemzeti csapat, amelynek ellenfele az A csoport harmadik helyezettje lesz.

Eredmény, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, B csoport: Montenegró–Magyarország 24–18 (7–10)

Helsingborg, 1056 néző, v.: Hansen, Madsen (dánok)
lövések/gólok: 41/24, illetve 42/18
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 1/1
kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyarország:

Böde-Bíró - Győri-Lukács 3, Klujber 2, Vámos 3, Bordás, Kuczora 1, Szöllősi-Schatzl 1, cserék: Papp 3, Simon 2, Pásztor 1, Debreczeni-Klivinyi, Füzi-Tóvizi, Töpfner, Márton, Szemerey, Juhász 2

A nyitókörben Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese Paraguayt (35–12), majd a második fordulóban Kamerunt (39–20) is fölényesen múlta felül. A csoportsorsolás óta tudni lehetett, hogy az elsőség szempontjából döntő lesz ez a találkozó, és ami még fontosabb, a jó eséllyel olimpiai selejtezőtornán való részvételt érő nyolc közé kerüléshez kulcsfontosságú a középdöntőbe vitt pontok miatt. A balkániak is magabiztosan verték afrikai és dél-amerikai ellenfelüket, ugyanakkor némileg „spórolósan”, kisebb gólkülönbséggel.

A két együttes ezt megelőzően kilenc alkalommal találkozott, magyar szempontból öt győzelem és négy vereség volt a mérleg. Legutóbb 2021 júliusában egy siófoki felkészülési mérkőzésen 28–22-re nyert a magyar csapat. Két héttel korábban Ilyés Ferenc, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke a futballválogatott november 19-i Montenegró elleni 3–1-es sikerére utalva azt kérte a csapattól, folytassa a balkáni országgal kapcsolatos „szép magyar sporthagyományt”.

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal a kapus Bukovszky Anna, illetve a jobbátlövő Albek Anna maradt ki. A bemelegítésnél a magyar játékosok többségén a koncentráció látszott, idővel aztán egyre többek arcán jelent meg felszabadult mosoly.

Az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Montenegró –Magyarország mérkőzés a svédországi Helsingborgban 2023. december 4-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A nemzeti csapatot az előző két mérkőzésen is bíztató szurkolókhoz újak csapódtak a lelátón, érkezett „friss erő” Győrből, Sopronból és Budapestről is. A tavaly Európa-bajnoki bronzérmes, ám több akkori kulcsjátékosát nélkülöző montenegrói együttes a várakozásoknak megfelelően kőkemény védekezéssel kezdett, ugyanez volt elmondható a magyar falról is, amely az előzetes tervek alapján a beálló hatástalanítására összpontosított. A hatékony védelmek nyomán kevés gól volt az első percekben, tíz perc elteltével 3–2-re vezetett Montenegró. A kapuban Böde-Bíró Blanka több fontos védést is bemutatott, akárcsak az ellenfél hálóőre.

Mindkét fél igyekezett főként a szélsői révén megbontani a rivális védelmét ebben a periódusban, a belső posztokon cserékkel frissített a magyar válogatott, így ott is át-áttörte a montenegrói védelmet, a fonalat elkapó Böde-Bíró hárításainak is köszönhetően pedig – a csapatkapitányt éltették is a magyar szurkolók – háromgólos előnnyel vonulhatott a pihenőre.

A fordulás után Marta Batinovic elkapta a fonalat a montenegrói kapuban, több ziccert is megfogva ötvenszázalékosra javította védési mutatóját, erre alapozva egyenlített, majd a vezetést is visszavette a balkáni gárda (11–12), amely a korábbiaknál hatékonyabban játszotta be beállóba a labdát. Montenegró 6–0-s sorozatot produkált, mígnem Vámos Petra 13 perces gólcsendet zárt le. Batinovic ihletett formában védett, elbizonytalanítva a magyar lövőket, nyolc perccel a végső dudaszó előtt ötgólos montenegrói előny állt az eredményjelzőn (14–19). A hajrában közeledni nem sikerült, sőt növelte előnyét a magyar védelmet egyre többször átjátszó Montenegró, amely a második félidei teljesítményének köszönhetően hat góllal felülkerekedett.

A mérkőzés legjobbja a 16 védést bemutató Batinovic lett. Dijana Mugosa nyolc, Tatjana Brnovic hét gólt lőtt.

korábban:

Kamerun–Paraguay 26–23 (12–12)

A csoport végeredménye: 1. Montenegró 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Kamerun 2, 4. Paraguay 0

A kvartett első három-három helyezettje jutott a középdöntőbe, ahová magukkal viszik az egymás elleni eredményeket. A negyedikként záró Paraguay az alsóházi rájátszásban folytatja szereplését az Elnök Kupáért.

Golovin Vlagymir: fejben dőltek el a dolgok

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint fejben dőltek el a dolgok, és a második félidő elején a támadójáték akadozására fókuszálva esett vissza a magyar női kézilabda-válogatott addigi kiváló teljesítménye, ezért kapott ki Montenegrótól az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, hétfőn Helsingborgban.

A szövetségi kapitány az interjúzónában értékelve azt mondta: az első játékrészben nem látta jelét annak, ami a fordulás után bekövetkezett.

A magyarok 10–7-es előnyben voltak a szünetben, végül azonban 24–18-ra kikaptak.

„Azt beszéltük az öltözőben, hogy amit addig csináltunk, azt folytassuk. Arról is beszéltünk, hogy a mérkőzések többsége a második félidő első tíz percében dőlt el, sajnos pont ebben a periódusban nem voltunk élesek. A kialakított helyzeteket nem sikerült góllal befejezni, a védekezésben pedig azzal foglalkoztunk, hogy elöl nem sikerült, és nem azzal, ami a feladat lett volna" – fejtette ki. Mint mondta, gyorsan elfogyott a szünetig kiharcolt háromgólos előny, amikor a rivális átvette a vezetést, onnan szárnyalt, együttese pedig bármit csinált, semmi nem sikerült.

Kiemelte: játékosai tudták, mit akarnak, óriásit küzdöttek, ám a második félidőben nem volt jó a válogatott játéka.

A folytatásra nézve azt mondta: remény mindig van, de nem lesz egyszerű, mivel a következő ellenfelek sem gyengék, a következő két napban a jelenlegi lelkiállapotból ki kell jönni. Az MTI kérdésére úgy fogalmazott: fejben dőltek el a dolgok.

GOLOVIN Vlagyimir
Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Montenegró–Magyarország mérkőzésen a svédországi Helsingborgban 2023. december 4-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

„Amikor jobban játszottunk, ment a támadójátékunk, aztán elkezdett akadozni, mi pedig azzal foglalkoztunk, hogy miért nem ment a támadásunk, ezáltal kevésbé törődtünk a védekezéssel. Ennek volt köszönhető a sok hiba, utána már lyukas volt a védekezésünk a beálló körül” – mutatott rá a vereség okára Golovin.

A szünetig védekezésben és támadásban egyaránt remeklő Papp Nikoletta szerint a második félidőben a kihagyott helyzeteken kezdtek el görcsölni.

Ezt átvittük a védekezésbe is, amik az első félidőben működtek, azok ezután már nem jöttek össze: ütemre nyitogattuk a falat a beállónak. Ezeket az első félidőben szépen tudtuk tartani, csak aztán az ellenfél kapusa belemászott a fejünkbe a ziccervédésekkel és ezen nem tudtunk túllendülni

–fejtette ki a háromszor eredményes jobbátlövő a mérkőzés legjobbjának választott, 16 védést bemutató Marta Batinovic kapcsán.

„Nehéz úgy védeni, ha nincs előtted védekezés, kicsit cserben hagytuk Böde-Bíró Blankát is, ott már nagyon nehéz dolga volt neki is, mert folyton kapta a ziccereket” – árulta el a visszaeső kapusteljesítmény okát.

A játékosokat láthatóan megviselte a vereség, Debreczeni-Klivinyi Kinga például sírva sétált el.

„Az első félidő extázis volt, mind a védekezés, mind a támadás működött” – mondta Simon Petra, aki szerint a második játékrészben semmi nem jött össze, amit szerettek volna játszani a megbeszéltek alapján. Bízik benne, hogy a következő találkozókon ez sikerülni fog.

Elárulta: a szünetben azt beszélték meg, a második félidő első tíz perce meg fogja határozni a mérkőzést, ez így is lett, csak sajnos nem a magyar válogatott javára. Rámutatott: a második játékrészben nagyon sok gólt kaptak beállóból és elveszítették az egy az egy elleni párharcokat.

„Ezek miatt az aspektusok miatt nem jöttünk ki győztesen a mérkőzésből” – szögezte le a két gólt szerző irányító.

A csütörtökön Paraguayt, szombaton pedig Kamerunt fölényesen legyőző magyar válogatott a hétfői vereségével két ponttal jutott a göteborgi középdöntőbe, ahol Svédország és Horvátország együttese már biztosan ellenfél lesz, a harmadik rivális pedig Szenegál és Kína csapata közül kerül ki. A hatosból az első két együttes kerül majd a negyeddöntőbe. Ez egyúttal jó eséllyel az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt is jelent, mivel a világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában