Szilvásvárad Masters

2023.07.16. 18:52

A Lipicai Lovasközpont a négy napos Nemzetközi Fogathajtó Verseny minden kihívásának eleget tudott tenni

Ez egy tesztverseny is volt mind a szervezőknek, hiszen 1984 után 2024 szeptemberében ismét Szilvásváradon rendezik meg a Négyesfogathajtó Világbajnokságot.

MW

Az amerikai Chester Weber halad négyesfogatával a Szilvásváradi Masters nemzetközi fogathajtó verseny maratonhajtásán Szilvásváradon 2023. július 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A 2018-ban átadott, Európa egyik legmodernebb és minden lovas szakágnak otthont adó Lipicai Lovasközpont a négynapos Nemzetközi Fogathajtó Verseny minden kihívásának teljes mértékben eleged tudott tenni - közölte vasárnap az MTI-vel Cseri Dávid, a Szilvásvárad Masters igazgatója.

Cseri Dávid az MTI kérdésére elmondta: a megújult Lipicai Lovasközpont átadása óta az volt a céljuk, hogy Szilvásváradot a történelmi előzmények után ismét vissza tudják kapcsolni a világ lovassportjának a vérkeringésébe. Az idei megmérettetés során a fogathajtás mellett a lovassport többi ága, a díjlovaglás és a díjugratás is bekapcsolódott - olimpiai szakágként - a versenybe - tette hozzá Cseri Dávid.

Ez egy tesztverseny is volt mind a szervezőknek, hiszen 1984 után 2024 szeptemberében ismét Szilvásváradon rendezik meg a Négyesfogathajtó Világbajnokságot. A négy évtizeddel ezelőtti sportesemény nemcsak az Állami Ménesgazdaságot, hanem az egész régiót fejlődési pályára állította - emelte ki az igazgató.

Bízunk benne, hogy ez a hatás most ugyanígy érezhető lesz

 - fogalmazott Cseri Dávid.

A nemzetközi fogathajtó viadalon több ezer fős nézőszám volt tapasztalható a négy napos rendezvény alatt - hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy a mezőny nagyon rangos volt, hiszen 

 

a világ lovassportjának élvonalából két hajtó, a többszörös világbajnok ausztrál Boyd Exell és az ugyancsak többszörös vb-ezüstérmes amerikai Chester Weber is részt vett a versenyen.

 

A 2018-ban átadott Lipicai Lovasközpont a verseny kihívásainak teljes mértékben meg tudott felelni, a beruházás elérte a célját. A létesítmény Európa egyik legnagyobb méretű és legmodernebb és minden lovas szakágnak - mind az olimpiai szakágaknak, mind a fogathajtásnak, távlovaglásnak és lovastornának - otthont adó lovasközpontja lett - fogalmazott Cseri Dávid.

Az elmúlt két évben mintegy 5 ezer ló több mint 30 országból érkezett Szilvásváradra versenyezni a különböző szakágakban. Külön kiemelendő a fogathajtás tekintetében a Maraton pálya, mely mind az elhelyezkedését, mind az akadályok felépítését és nehézségét figyelembe véve kiemelkedik világszinten is - hangsúlyozta az igazgató.

A külföldi versenyzők és versenybírók szintén elégedettek voltak a Lipicai Lovasközponttal. Sok versenyhelyszínhez képest az is előnyt jelent Szilvásváradon, hogy a szálláshelyek és vendéglátóhelyek és idegenforgalmi attrakciók is egymáshoz közel helyezkednek el - mondta Cseri Dávid.

Idén Szilvásváradon rendezik meg a Nemzeti Vágta döntő futamát szeptember 30. és október 1. között. Az őszi verseny az 1984-es Négyesfogathajtó Világbajnoksághoz hasonlóan további előmozdítója lehet a szilvásváradi sikereknek, mind a lótenyésztés, mind a versenyrendezés, mind pedig a turizmus tekintetében

 - emelte ki az igazgató.

A három lovas szakágat összefogó, Szilvásváradon újra megrendezett Masters nemzetközi versenysorozaton több mint húsz nemzetet képviselve, közel félezer lóval neveztek hajtók és lovasok. A július 13-án kezdődő négy napos lovassport eseményen a világ élvonalának a vezető hajtói vettek részt. A sportrendezvény vasárnap az akadályhajtás számmal zárul.

A következő lovassport esemény a helyszínen augusztus 3. és 6. között Díjugrató Világkupa lesz a Szilvásvárad Masters részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában