férfiaknál és nőknél is

2021.10.11. 13:25

Más felkészülést igényel az új lebonyolítás az öttusában

Az első tapasztalatok alapján az új formátumú öttusa megterhelőbb és nagyobb állóképességet igényel – véli Martinek János, a férfi és Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya.

Fotós: Czeglédi Zsolt

A magyar szövetség az elmúlt héten nyílt bajnokságot rendezett, melyen a versenyzők kipróbálták a korábbinál pörgősebb, kilencven perces blokkokra osztott versenyformát. Az új lebonyolításnak egyelőre vegyes a fogadtatása és a megítélése, az azonban tény, hogy a párizsi olimpián már ez alapján osztanak érmeket, és a 2022-es próbaév után 2023-ban már csak ilyen versenyeket rendezhetnek. Vagyis sportolóknak és szervezőknek az új előírásokhoz kell alkalmazkodniuk.

– Az biztos, hogy az új forma fizikailag megterhelőbb, mindenkitől nagyobb állóképességet és kitartást igényel egy-egy verseny teljesítése – mondta az MTI-nek Martinek János, majd magyarázatként hozzátette, hogy eddig kétnapos viadal, egy lovaglás nélküli selejtező, valamint egy döntő várt a mezőnyre.

Az új verzióban – a legjobbak számára – négy napig tart majd egy verseny:

a régi selejtezőnek megfelelő alapversenyt egy rangsoroló körvívás követi, aztán egy elődöntős, végül egy döntős napot kell teljesíteni.

– A körvívás felértékelődik, mert annak eredményét viszi tovább a versenyző az elődöntőbe és a döntőbe

– mondta a kétszeres olimpiai bajnok kapitány, aki szerint az új formára csak úgy lehet felkészülni, ha olyan edzéseket is tartanak, melyeken folyamatosan követik egymást a számok. A tiszta vívóedzések jelentősége megmarad, ugyanakkor nehéz lesz megvalósítani, modellezni a folyamatos versenyeket, mert ahhoz

a felkészülés során olyan bázisra lenne szükség, ahol közel vannak egymáshoz a létesítmények. Ilyen a világon is kevés van, Magyarországon viszont a már világbajnokságon is kipróbált Ludovika,

vagyis a Nemzeti Közszolgálati Egyetem területe alkalmas rá.

– Fáj a szívem a régi öttusáért, de az is tény, hogy a különböző korosztályoknak mást jelenti a régi – kezdte elemzését Kállai Ákos, aki szerint az új forma megfelel a mai kor követelményeinek, hiszen gyors, pörgős, a nézők számára pedig látványos, élvezetes. Korábbi versenyzőként és kapitányként is

igazi kihívásnak nevezte az új öttusa teljesítését,

mert meg kell szokni az egyszeri bemelegítést és a rövid szünetekben a gyors átállásokat.

– Az első benyomások alapján nekem tetszik, de még sok tapasztalatcserére lesz szükség versenyzők és edzők, edzők és edzők között. Minél több versenyen kell indulni, míg kialakul, hogy ki hogyan reagál a különböző ingerekre – fogalmazott a régi öttusában világbajnok Kállai Ákos.

Borítókép: Kovács Sarolta (jobbról) és az egyiptomi Haidi Morszi vív az olimpián a Tokió Stadionban 2021. augusztus 6-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!