Az Öreg Tigris

2023.12.23. 13:44

A magyar égbolt hősei – igaz történet alapján íródott ez a történelmi képregény

Franciaországban már több mint tízezer példány fogyott el Pozsgay Gyula Az Öreg Tigris című képregénykönyvéből. A valós történet alapján született mű a második világháborús magyar pilóták és gépeik előtt tiszteleg.

Balázs D. Attila

Az Öreg Tigrist kézbe véve szinte a fülünkben halljuk, ahogy a levegőbe emelkednek a magyar Messerschmitt gyorsbombázók. Nemcsak a felségjelük hazai, de maguk a gépek is, hiszen Magyarországon gyártották őket. Minőségibbre is sikeredtek, mint a német változatok.

Pilótáink Orosháza pályaudvarát kapják célpontul, ahol szét kell bombázniuk a szovjet 2. ukrán front páncélosokat szállító vonatait. Ezek ugyanis veszélyeztetik erdélyi csapataink visszavonulását.

A képregény borítója

1944. október 23. napján járunk. Még pislákol a remény, de a szovjetek már a fél országon át nyomulnak. Felbúg a több ezernyi lóerő, a sasok felszállnak. Kis időn belül kioldják a csomagot, ám hamar jön a cirill betűs válasz. Az egyik Messer párosa ráadásul gigászi küzdelmet kell vívjon kilenc orosszal a légben, ám Vitéz Orbán József törzsőrmester, az „Öreg Tigris” mögött ott ül hű megfigyelője, aki a hátrafelé tüzelő távirányítású védőgéppuskákat is kezeli. 

Nem más ő, mint Vörös Tibor szakaszvezető, könyvünk szerzőjének, Pozsgay Gyulának a nagypapája. Az övé és a magyar pilótahősök története ez a kemény táblás dokumentum-képregénykönyv, amely tisztelgés a mára szinte elfeledett magyar gyártású repülőgéptípus, a Messerschmitt Me 210 Ca-1 emléke előtt is. 

Pozsgay Gyula pilóta nagyapja hagyatéka alapján állította össze a történetet minden részletre kiterjedően. A tehetséges rajzolóvá érett unoka a Hungarocomix képregényvásáron lapunknak elmondta, hogy magát a rajzolás tudományát is a nagypapájától tanulta meg. Ő maga tervezte a hazai Gripenek Puma dekorációit is. 

De hogy jön ide a külföld? Az Öreg Tigrisre először egy svájci–francia kiadó csapott le, így francia nyelvterületen egy év alatt 10 ezer példány fogyott el belőle, amivel bestsellerré vált. Ez magyar szinten példátlan sikernek számít. 

Az ottani olvasók nagy tisztelettel álltak művéhez. 

Könyvadatok

Pozsgay Gyula: Az Öreg Tigris, Kepeskronikak.hu, 2022, 48 oldal, 5500 forint. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában