az egyensúly megteremtése

2018.08.04. 07:44

A kultúra a magyar szellemi élet legfontosabb ágazata

Magyar identitás nélkül nem marad meg a nemzet, a magyar identitás alapját pedig a magyar kultúra adja.

Korábban a balliberális oldal a kultúra hálózatrendszerén keresztül tett szert meghatározó politikai pozíciókra. Ennek túlsúlya a mai napig valós Szakács Árpád újságíró szerint, aki az ECHO TV Napi aktuális című műsorában beszélt erről.

Szakács Árpád szerint fontos lenne a jobboldali írókat felfedezni, számos olyan szerző van ugyanis, akinek a munkássága – finanszírozás hiányában – nem érhető el az olvasóközönség számára. A könyvkiadásban és a könyvkereskedelemben egyaránt a legkeményebb baloldali kulturális diktatúra fejt ki hatást – fogalmazott az újságíró, aki a Magyar Idők munkatársaként az utóbbi idők legnagyobb visszhangot kiváltó közéleti-kulturális vitáját generálta, a Tusnádfürdőn elhangzottak szerint Orbán Viktor figyelmét és elismerését is kiváltva.

Szakács Árpád a beszélgetésben megjegyezte, furcsának találja, hogy még a fideszes kultúrpolitikusok és intézményvezetők is rajta kérnek számon listákat a valóban értékes, kiemelt támogatásra érdemes jobboldali írókról és költőkről, de segítségét felajánlva a műsorban felmutatott több olyan könyvet is, amelyek megítélése szerint a jobboldali írókat is méltó helyükre állító alternatív irodalmi kánont építették fel. Az egyik ilyen kánonképző gyűjtemény szerinte a Magyar Írószövetség lapjának, a Magyar Naplónak az interjúsorozatán alapuló kétkötetes Nyitott műhely című kötet, a másik pedig a az Orpheusz Kiadó gondozásában is megjelent, s az M5 kulturális csatornán jelenleg is sugárzott Írókorzó című interjúsorozat lehetne. Mint hangsúlyozta: ebben a két kötetben együttvéve legalább 120 olyan életműről esik szó, amelyek helyzetbe hozása sürgető kultúrpolitikai feladat lenne. Ezeken a gyűjteményes köteteken kívül Szakács Árpád hangsúlyosan szólt az elfeledett, de a nemzettudatot rendkívül hatékonyan formáló magyar történelmi regényírók újrafelfedezésének szükségességéről is: itt Karczag György nevét, s főművét, az Árpádi triászt említette, majd kitért a sokáig az ifjúsági irodalomba belekényszerített, s még ma sem a rangján kezelt Rónaszegi Miklós életművének jelentőségére is.

Az újságíró becslése alapján jelenleg több, mint százmilliárd forint oszlik el rendkívül aránytalan módon a magyar kultúra támogatása során a balliberális oldal javára. Ennek ellenére Szakács Árpád soha nem vetette fel, hogy a baloldali kulturális holdudvart ki kellene szorítani a finanszírozási rendszerből, azonban valamiféle egyensúlyt érdemes lenne meghonosítani a források elosztásában.

A teljes beszélgetés:

Borítókép forrása: ECHO TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában