Krimi

2023.07.26. 11:16

„A börtönben a helye” – nem szűnik az Újbudán meggyilkolt rendőr családjának fájdalma

Érthetően nem szeretnék, hogy megússza a börtönt a rendőrgyilkos.

MW

Forrás: MTI

Fotó: Máté Zoltán

A januárban meggyilkolt Baumann Péter egyik rokona annak kapcsán szólalt meg, hogy az ügyészség kényszergyógykezelés kiszabását kérte a késelő Sz. Szilárdra. A januári tragédia ügyében a nyomozás lezárult, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig már be is nyújtotta a vádiratot a Fővárosi Törvényszéken.

Mint arról már beszámoltunk, január 12-én, éjjel az újbudai társasházban lakó Sz. Szilárd a folyosón őrjöngeni kezdett. Több lakásba is bezörgetett, végül egy idős asszonyra rátörte az ajtót. Kiderült, hogy a férfi azt gondolta, hogy a démonoktól kell a szomszédjait megvédenie. A helyszínre érkező három rendőrre is rátámadt, ám a megbilincselése közben lekapcsolt az épület automata világítása, és a hirtelen keletkezett zavart kihasználva megszerezte a tőle előzetesen elvett kést, majd azonnal szúrt.

A legsúlyosabb sebeket Baumann Péteren ejtette, aki nem sokkal később belehalt a sérüléseibe. A posztumusz főhadnagy két társát könnyebb sérülésekkel szállították kórházba, ők a történtek óta újra szolgálatba álltak.

Fotó: Mátyus Tamás / Forrás: MTI

A támadás után a rendőrök erősítést kértek. Sz. Szilárd ekkor már az utcán tartózkodott, ahol ezt ordította: 

Muszáj volt leszúrnom, mert meg akartak ölni. 

A férfi megfékezésére a rendőrök kénytelenek voltak használni a szolgálati fegyverüket. A gyilkost lőtt sebekkel szintén kórházba vitték. Ott sikerült a Bors munkatársának néhány szót váltania vele.

„Általában tiszta a lelkiismeretem” – mondta, majd megmutatta, hogy mindkét lába megvan, cáfolva a szóbeszédet, mely szerint az egyik végtagját amputálni kellett.

A férfit végül kivizsgálásra átszállították az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe. A szakértők szerint Sz. Szilárd erősen kóros elmeállapotú, ezért nem büntethető, így az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a férfit kényszergyógykezelésre ítélje. Ebben az esetben fennáll annak a lehetősége, hogy a gyilkost akár éveken belül kiengedik az emberek közé.

A rendőrgyilkos Sz. Szilárd
Forrás: Bors

Baumann Péter családja ezt nem szeretné. Mint a Bors cikkéből kiderül, a hősi halott anyai nagybátyja, József nyilatkozott a lapnak. 

A család máig nem dolgozta fel a tragédiát. Nem is tudom, hogy egyáltalán valaha is túltesszük-e magunkat a történteken. Természetesen, mielőtt bővebben kifejteném a véleményemet, szeretném, ha a bíróság ítéletet hozna, de abban biztos vagyok, hogy meglátásom szerint egy gyilkosnak a börtönben a helye

– mondta a hozzátartozó, és hozzátette: az ő szívében még él az a kisfiú, akit egykor a térdén lovagoltatott.

„Peti a hivatásának tekintette a rendőri munkát. Szomorú, hogy ennyire fiatalon, éppen szolgálatteljesítés közben vesztette az életét. Még tele volt tervekkel”

– fejezte be József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában