Leszorítja az élelmiszerárakat

2023.07.30. 07:53

Indulása óta több mint 650 ezren keresték fel az online árfigyelő oldalt

Július elsejei indulása óta több mint 650 ezer látogató kereste fel az online árfigyelő weboldalát - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

MW

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kaspars Grinvalds

Rigó Csaba Balázs elmondta, 

a rendszer első napja "nagyon kecsegtető" volt, hiszen több mint 230 ezren kattintottak az oldalra, és az érdeklődés később sem csökkent; az indulás óta eltelt időszakban a látogatók 48 millió alkalommal töltöttek le adatokat és 264 ezer kulcsszavas keresést indítottak a portálon.   

Emlékeztetett, a rendszerben lévő 62 alapvető élelmiszer darab- és egységárait naponta küldi az adatküldésre kötelezett hat kereskedelmi lánc mintegy 1200 boltja, a felület segítségével a vásárlók eldönthetik, hogy melyik a számukra legkedvezőbb árban lévő, ugyanolyan minőségű termék, és ezt melyik boltban vásárolják meg.   

Egy jó értelemben vett "öldöklő" napi árversenyt indított a kereskedők között az árfigyelő rendszer, amelynek bevezetése óta két százalékponttal csökkent az élelmiszer-infláció a Gazdaságfejlesztési Minisztérium számításai szerint - hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs.   

A GVH elnöke kitért arra: 

januártól kétszámjegyű az a forgalom- és keresletcsökkenés, amelyet az infláció miatt elszenved a kiskereskedelem, ezért az ágazat érdeke is az, hogy az ingyenes online árfigyelővel lejjebb szorítsák az élelmiszerárakat és mérsékeljék a pénzromlás mértékét.

A szakember rámutatott, az ugyan nem realitás, hogy visszatérjenek például a 2021. októberi fogyasztói árak, de az élelmiszerárak kisebb csökkentésével és az év végére várt egyszámjegyű inflációval helyreállhat a reálbér-növekedés és vélhetően a kereslet is.   

Műsorvezetői kérdésre Rigó Csaba Balázs azt mondta, van értelme a rendszer fejlesztésének és bővítésének, az árversenyt látva érdemes elgondolkodni azon, mely termékkategóriákat lehetne a figyelt termékkörbe bevenni, ilyenek lehetnek például a háztartási cikkek.   

Újabb kereskedelmi egységek csatlakozásával még nagyobb árverseny várható, és nagyobb látogatottság lesz elérhető 

- tette hozzá.   

A versenyhivatal elnöke hangsúlyozta, a hat kereskedelmi lánc versenye befolyásolja a rendszert a piaci verseny miatt folyamatosan figyelő kisebb kereskedőket, vagyis szinte az egész szektort, ez pedig közvetve az árak csökkenésére és az inflációra is kedvező hatással van.   

Ez az árverseny a fogyasztóknak biztosan jó, a GVH-nak pedig az a szerepe, hogy a jogszabály által biztosított eszközeivel és egyéb, önként vállalt feladataival a versenyt szorgalmazza és pártolja - mondta az elnök.   

Azzal kapcsolatban, hogy augusztustól hidegélelmiszer vásárlására is felhasználható a SZÉP-kártya, Rigó Csaba Balázs úgy vélekedett, ez az intézkedés további lendületet adhat az infláció letöréséhez.   

Ezt már várták a magyar emberek, hiszen erre korábban, a koronavírus-járvány alatt és az Erzsébet-utalványok esetében is volt példa - fejtette ki, hozzátéve, az intézkedés segíthet a kereslet visszaállításában, ugyanakkor a munkaadóknak is nagyon kedvező, hiszen kedvezőbb járulékfizetési feltételekkel segíthetik dolgozóikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában