nagy lehetőség

2021.02.05. 08:11

A magyar gazdatársadalom a következő évek nagy nyertesévé válhat (videó)

Rekordösszegű támogatásban részesül az agrárium, amellyel a magyar gazdatársadalom a következő évek nagy nyertesévé válhat – mondta Nagy István agrárminiszter egy videóban, amely a kormány hivatalos Facebook-oldalán jelent meg péntek reggel.

Budapest, 2021. február 2. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 2021. évi hungarikum pályázatról tartott sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2021. február 2-án. Idén is meghirdetik a hungarikum pályázatot, amelynek keretösszege 930 millió forintot tesz ki és három célterületre lehet pályázni. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A miniszter kiemelte:

a mögöttünk álló nehéz időszak világosan megmutatta, hogy az agrárium életbevágóan fontos szerepet játszik az ország ellátásában.

Éppen ezért – mint fogalmazott – igazi örömhír, hogy a magyar mezőgazdaság soha nem látott lehetőségek előtt áll. Az uniós közös agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül ugyanis több mint négyezermilliárd forintot fordítanak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megújítására a következő hét évben. Nemcsak az összeg történelmi, hanem az is, hogy

a kormány az eddigi 17,5 százalék helyett 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít az uniós vidékfejlesztési forrásokhoz.

A tisztán uniós jövedelempótló támogatások felhasználásával pedig további csaknem 3300 milliárd forinthoz juthatnak még a termelők – ismertette Nagy István.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke a videóban rámutatott, hogy a magyar gazdák számára a nemzetközi, a hazai verseny hatalmas kihívásokat jelent.

Az uniós költségvetés időszaka megkezdődött – mondta a Magosz elnöke, aki szerint fontos, hogy minden rendelkezésre álló forrást igénybe tudjanak venni.

„Ahhoz, hogy hazai, uniós és nemzetközi szinten versenyképesek legyünk, versenybe tudjunk szállni, jelentős mértékben kell a gazdaságokat korszerűsíteni”

– tette hozzá. Fontosnak nevezte a birtokok rendbetételét, a legkorszerűbb tudás hasznosítását, valamint a korszerű technológiák és a precíziós gazdálkodás minden elemének használatát. Ehhez komoly beruházásokra, komoly fejlesztési összegekre van szükség – hangsúlyozta.

Jakab István is kiemelte, hogy a magyar kormány az eddigi 17 százalékos nemzeti támogatás helyett az adható maximumot, 80 százalékot biztosít az uniós források mellé. Ez azt jelenti, hogy „amennyiben képesek leszünk jó célokat meghatározni, korszerű, komoly tervek alapján a legkorszerűbb technológiát alkalmazni, és igénybe veszünk minden egyes uniós centet, akkor leszünk sikeresek” – emelte ki, hozzátéve, hogy ehhez valamennyi magyar gazda számára összefogásra van szükség a családon, a gazdaközösségen belül, továbbá nemzeti és Kárpát-medencei szinten is.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 2021. évi hungarikum pályázatról tartott sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2021. február 2-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában