bérfeszültség

2017.10.13. 18:45

Megállapodtak pénteken a Tesco és a szakszervezetek képviselői

A hipermarket szeptemberig visszamenőleg bruttó 179 ezer forintra emeli a havi bérminimumot, amely a cafetériával együtt eléri a 191 ezer forintot.

A szakszervezetek és a Tesco képviselői sikeresen megállapodtak együttműködésük következő lépéseiben. Az egyeztetésen sikerült közösen megoldást találni a munkavállalókat érő terhelés kiegyensúlyozottabb elosztására, a bérek emelésére és a hatékonyabb toborzási stratégia kialakítására is – írta meg a vg.hu.

Az áruházlánc 2017. szeptember 1-től – visszamenőleg – a havi bérminimumot bruttó 179 ezer forintra emeli. Ettől az időponttól kezdve minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése a cafetériával együtt legalább bruttó 191 ezer forint lesz, ami kiegészülhet pótlékokkal és egyéb bérkiegészítéssel. Például egy budapesti zöldség-árufeltöltő bére jellemzően több mint bruttó 220 ezer forint.

A felek áttekintették a munkatársak leterheltségével összefüggő kérdéseket is. Megállapodás született arról, hogy a vállalat egészét tekintve mely területeken kerül sor több száz fő felvételére, illetve melyek azok a területek, ahol hatékonyabb munkaszervezéssel jelentősen csökkenthető a munkavállalók terhelése. A Tesco mindezzel párhuzamosan extra összeggel növeli a toborzásra szánt marketing büdzsét, hogy a korábbinál hatékonyabb kommunikációs csatornákat tudjon használni.

„A mai megállapodás jól jelzi, merre visz a jövőben a közös utunk. Továbbra is hiszünk a párbeszédben és bízunk benne, hogy a szakszervezetek a Tesco munkavállalók képviseletében a jövőben is valódi partnerként működnek velünk együtt”

– foglalta össze Pártos Zsolt.

A Tesco a most bejelentett, idei negyedik béremeléssel együtt, az elmúlt két évben már közel 9 milliárd forintot költött bérfejlesztésre. Mindemellett pedig az áruházlánc az idei év első félévében több mint 150 millió forintot fektetett be 1642 kolléga OKJ képzésébe, lehetőséget teremtve számukra a fejlődésre. A tavaszi szemeszterben a vállalat több mint 300 diák és 742 felnőtt számára biztosított szakmai képzést.

A szakszervezetek az egyeztetésen megerősítették, hogy a sztrájktárgyalások lezárultak, a sztrájkkövetelések tekintetében a felek megállapodtak. A sztrájkbizottságok működésüket befejezték.

„Hosszú utat tettünk meg idáig, hiszen az április óta tartó tárgyalássorozat kezdetekor a vállalat nem akart elmozdulni a 161 ezer forintos szakmai bérminimumról. Ehhez mérten kell tekintenünk erre a mostani eredményre.

Arra különösen büszkék lehetünk, hogy egy olyan világban, ahol mindenki csökkenteni igyekszik a működési költségeit, sikerült meggyőznünk a Tesco vezetését a létszámnövelés szükségességéről.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a folyamat során végig őszinte kommunikációt folytatott a munkavállalókkal. Csak olyan ígéreteket tettünk, amit teljesíthetőnek éreztünk, ezért a megállapodás aláírása után is emelt fővel nézhetünk az emberek szemébe. A mai nap után azzal a tudattal álltunk fel a tárgyalóasztaltól, hogy a konstruktív egyeztetésnek ebben a formában igenis van értelme. Hiszünk benne, hogy ugyanezt elmondhatjuk majd a jövő évre vonatkozó bértárgyalások lezárása után is” – mondta Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezet vezetője.

„A munkavállalók egész éves őszinte állhatatos kiállása és egymásért érzett szolidaritása meghozta azt az eredményt, hogy a vállalat végül 3. alkalommal is megváltoztatta az idei béremelésre vonatkozó szándékait. Ennek eredményeképpen a kereskedelemben korábban nem tapasztalt mértékű béremelés valósult meg. Köszönjük a munkavállalók kitartó és pozitív hozzáállását”

– mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik