Bulvár-celeb

2024.01.29. 06:15

Ez komoly: veszett macskát találtak Magyarországon

A veszett macskát az ukrán határ közelében találták. Mielőtt elhullott, egy emberre is rátámadt az állat.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Vr33s

Ismét veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma január 26-án, ezúttal egy kóbor macskánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében találták. Mielőtt elhullott, egy emberre is rátámadt a veszett macska – közölte a Nébih.

A legújabb, milotai eset kapcsán számos járványügyi intézkedést rendelt el az állat-egészségügyi hatóság: többek között az oltatlan állatok vakcinázása, fokozott felügyelet, ebzárlat, rókák gyérítése. 

Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

Az igazolt fertőzésről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékes szervét, továbbá az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta a Nébih.

Az esethez kapcsolódóan a Nébih hangsúlyozza, hogy amennyiben kutya vagy macska embert támadott vagy mart meg, illetve vadon élő állattól származó sérülés történt, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

Az emberi veszettség megbetegedés kialakulása is megakadályozható a veszettség elleni sorozatoltás beadatásával. Az eseményt mihamarabb jelenteni kell a helyi állat-egészségügyi hatóságnak is (élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi jogkörben eljáró járási hivatal), hogy késedelem nélkül megtehessék a szükséges intézkedéseket.

A háziállatok esetében Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása ajánlott. A Nébih felhívja a kutya- és macskatartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának kiemelt fontosságára.

A veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állat-egészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről. Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot vagy háziállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állat-egészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih zöld számán – írja a Magyar Nemzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában