Szívgárda

2019.01.15. 16:10

Szerzői lemezzel áll elő a KFT dobosa

Márton András anyaga egy dobos szólólemeze, de nincs benne olyan törekvés, hogy dobosszólólemez legyen.

Nemrég jelent meg Márton Andrásnak, a KFT dobosának Szívgárda című szólóalbuma, tíz évvel az idáig utolsó, Bábu visszavág című KFT-album után.

Annak ellenére, hogy négy régi KFT-dalt is újrahangszerelt, az album kimondottan szerzői lemez, és az is biztos: nem fog csalódást okozni a KFT rajongóinak sem

- olvasható a 061.hu interjúját felvezető szövegben.

Márton András az interjú elején rögtön elmondja, hogy

a lemez címét adó furcsa szókapcsolat – a szívgárda – semmiféle kapcsolatban nem áll a kegyességi témával, a katolikus hittel. Mint felidézi: ez a kifejezés valamikor úgy húsz éve jutott az eszébe, de az is lehet, hogy csak látta valahol.

Aztán előkerült a laptopján egy elfeledett anyag 2000-ből, amikor online tévét indított. Annak volt egy Szívgárda című műsora, amiben Soma és Geszti Péter szerepelt. Valamivel később írta meg a számot, aminek ezt a címet adta.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy küzdenie kellett-e az ellen, hogy a Szívgárda dalainak a hangképe ne legyen KFT-s, elmondta: a helyzet valójában egyszerű, mert a hangzás olyan, amilyennek elképzelte. Nehezen is lehetne más, hacsak nem másolni akar az ember valakit. Emiatt az új dalok feljátszásához más zenészeket kért fel: Háry Pétert, Mohai Tamást, Premecz Mátyást, Szekeres Andrást, Kelemen Angelikát és a Csillag kórust, ők is hozzátették a magukét.

Annyit elismer azonban, hogy az album erősen gitárcentrikus. Mint mondja, ez tudatos törekvése volt, amit erősíteni is akarta azzal, hogy Mohai Tamást hívta a produkcióba.

De Laár Andásnak is van egy olyan – tíz évvel ezelőtt felvett – szólója a címadó dalban, amitől még mindig kirázza a hideg – tette hozzá Márton András, aki arra is kitér, hogy az ugyan egy létező adottság, hogy ez egy dobos szólólemeze, de nem szükségszerű, hogy dobosszólólemez legyen. Mert – mint mondja – eszébe sem jutott innen közelíteni. Dalok jártak a fejében, amikbe több-kevesebb dob kellett. Nem akarta túldobolni egyik számot sem, mint például Stewart Copland, mert nem erre jár az agya.

Nem azt akarta megmutatni, mit lehet kihozni a hangszerből, arra vannak technikásabb zenészek. Ha így nézzük, talán nem is vérbeli dobos

- ismerte el.

Minthogy Márton András sokak szerint a KFT-s innovációk és különleges kreatív ötletek nagymestere, adta magát a kérdés, hogy a Szívgárdához tartozik-e majd valami kísérő poén, egyéb innováció.

Márton András nem tagadta:

valóban létezik pár ötlet, például egy eszköz terve, ami szorosan kapcsolódik az albumhoz, sőt, igazából kettő is. Mint kifejtette, eredetileg a decemberi megjelenéssel egy időben akarta bemutatni, de egyelőre elakadt a fejlesztéssel.

Reméli, ez elég titokzatosan hangzik, és máris furdalja az olvasók oldalát a kíváncsiság – tette hozzá, majd kitér arra is, hogy természetesen azon van, hogy az albumról minél többen tudjanak azok, akiket érdekelhet.

Vannak tervei a zenei anyaggal a fellépésre is, de először azok társasági események lesznek. Beszélgetés, vetítés, Szívgárda DJ, alkalmanként vendégekkel.

Az elsőre februárban kerül sor Esztergomban – árulta el Márton András a 061.hu-nak adott interjújában.

Borítókép forrása: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában