a hangja velünk marad

2018.05.21. 10:40

Hetvenéves lenne Helyey László

Az egyik legjellegzetesebb orgánumú magyar színész négy éve, váratlanul hunyt el.

Budapest, 2012. október 1. Henrik szerepében Helyey László (b) Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek című színművének próbáján az Újszínházban 2012. október 1-jén. A darabot október 5-én mutatják be, Pozsgai Zsolt rendezésében. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Helyey László mintegy félszáz filmben és csaknem száz színdarabban játszott, a legendás mesesorozatban pedig az ő hangján szólalt meg Mátyás király. Mindemellett kedvelt szinkronhang is: rendszeresen kölcsönözte hangját Gérard Depardieu-nek és Donald Sutherlandnek, emellett maradandót alkotott Morgan Freeman hangjaként a Hetedik című filmben, valamint Michael Gambon magyar hangját is adta A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című Peter Greenaway-filmben.

Az 1948-ban született színész már főiskolásként filmezni kezdett: Köcsög Pistát játszotta A törökfejes kopjában, szatirikus szerepet alakított a Bástyasétány '74-ben. Az Akli Miklós című Mikszáth-adaptációban Ferenc császár volt, majd Csáky gróf az Érzékeny búcsú a fejedelemtől című filmben. Szerepelt a Hajnali háztetők (1986), a Szamba (1995) és a Honfoglalás (1996) című filmekben. A televízióban eljátszotta a Volpone egyik főszerepét is. 2012-ben a Gyulai Várszínház Havasi István-díjban részesítette a színművészt.

Helyey a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1975-ben szerzett diplomát, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, 1978-tól a Nemzeti, 1982-től a Katona József Színház alapító tagja volt. 1984-től ismét Kaposváron szerepelt, később Pécsett és Szolnokon játszott, 1992 és 1996 között a Budapesti Kamaraszínház tagja volt.

Karakterszínészként komikus és komoly hangvételű színművekben egyaránt játszott, szerepei között van Pozzo (Beckett: Godot-ra várva), Cyrano de Bergerac (Rostand), Lvov doktor (Csehov: Ivanov).

A színművész az Újszínház társulatának tagja volt, A gyertyák csonkig égnek, a Vendégség, a Bolondok grófja és az Országjáró Mátyás király című előadásokban játszott.

Borítókép: MTI Fotó/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!