Gelsesziget

2016.08.22. 20:40

A szokásos sár - Menetrend szerint érkezik, ha sok az eső

Gelsesziget - A dél-zalai települést sáros ár öntötte el pénteken a heves esőzések következtében. Az egyik lakó, Anik Mariann hívott ki minket a községbe, aki azt mondta, pár hét leforgása alatt ez már a harmadik havaria volt.

Horváth-Balogh Attila

Anik Mariann a falu főutcáján, annak is a Gelse felőli végén lakik. Ezt, illetve a falu túloldalán, tehát az Újudvar felőli részen lévő portákat árasztotta el a sáros víz.

Fotó: Anik Mariann

- A hihetetlen mennyiségű csapadék a környező, dombos mezőgazdasági területekről zúdult le most is, mint már annyiszor - mondta a nő. - Én 6 éve lakom itt, azóta ez a második ilyen árvizes év. Ráadásul idén három hét leforgása alatt már a harmadik ilyen eset - és a mostani minden eddiginél brutálisabb volt szerintem. A sáros víz beömlött az udvaromba is, elöntötte az egészet, még a ház falánál is fél méter magasan állt. Azért kerestem meg Önöket, mert éppen ezt, az otthonomat féltem, attól tartok, hogy a sok elázás előbb-utóbb kárt tesz benne. Ki fogja akkor azt megtéríteni?

Anik Mariann a már levonult ár által hátrahagyott sarat mutatja a háza előtt. Megoldást szeretne
Fotó: Horváth-Balogh Attila

Anik Mariann elmondta: az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a környező dombokról lezúduló csapadéknak szabad elfolyása legyen, évről-évre tisztítja az árkokat - ám úgy tűnik, ez nem elég.

Fotó: Anik Mariann

Veisz József polgármester megkeresésünkre azt mondta: legalább 80 milliméternyi csapadék hullott fél óra alatt, véleménye szerint ez más településeken is gondot okozott volna.

Fotó: Anik Mariann

- A katasztrófavédelem a térség mezőgazdasági vállalkozóit is rákényszerítette a földterületek közti vízelvezető árkok kitisztítására, akik meg is tették a magukét - jelentette ki. - A nagy gond az, hogy árvízcsúcs-csökkentő víztározó kialakítására nálunk nincs lehetőség, hiszen a Pacsa felé vezető, elég nagy forgalmú út, ami átszeli a települést, rögtön a dombok aljában fut. Az út túloldalára pedig már nincs értelme tározót építeni. Ez azt jelenti, hogy sajnos, továbbra is nyelnünk kell a keserű pirulát, úgy látom. Másrészt az is az igazsághoz tartozik, hogy a lakossági kapubejárók előtt lévő átereszek, illetve a beépített betongyűrűk kis átmérőjűek, ezért tud előttük feltorlódni a sáros folyam. Ezeket a lakóknak kellene kitakarítani és tisztán tartani, de sajnos nyolcvan százalékuk nem tett eleget az önkormányzat felszólításának. Anik Mariann éppen igen, de őt valahogy mégis jobban sújtotta most a természeti csapás, mint azokat, akik nem takarították ki az átereszüket ...

Címkék#Gelsesziget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!