Gelse

2014.08.24. 08:20

Székelykaput avattak a falunapon Gelsén

Gelse - Az összefogás jelképeként avattak székelykaput a szombati falunap keretében a településen. A díszes faragványt Doszpot Ferenc készítette és ajánlotta fel a községnek.

Pásztor András

Mint azt a gelsei fafaragó elmondta: a kapu elkészítésével üzenni kívánt a falu lakóinak, akik az elmúlt időszakban sokat civakodtak az önkormányzati adósságrendezés miatt. A fafaragó azt szerette volna elérni, hogy a negatív hír helyett, valami pozitívum is megmaradjon az emberek emlékezetében. A székelykapu amúgy hat fajta fából – vörösfenyő, lucfenyő, tölgy, bükk, akác és cseresznyefa – készült, s közel három hónapig tartott az elkészítése.

A felavatott székelykapu alatt elsőként Manninger Jenő (balról) és Szegedi Ferenc haladt át. Fotó: Pásztor András

A székelykaput Kiss Zsolt plébános áldotta meg, majd Szegedi Ferenc polgármester és Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke közösen vágta át a nemzeti színű szalagot. A falu lakói ezután – szimbolikusan – a kapu alatt áthaladva indultak a falunapi programoknak helyet adó parkba, ahol többek közt a mulatós műfaj hazai sztárja, Kaczor Feri, majd pedig a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei, a Nagykanizsai Fúvószenekar és a Zalaapáti Harmónikások szórakoztatták a vendégeket.

– Négy évvel ezelőtt megdöbbentő volt szembesülni az önkormányzat anyagi helyzetével, ami végül adósságrendezéshez vezetett – mondta Szegedi Ferenc polgármester, aki megjegyezte: szigorú gazdálkodással sikerült megőrizni a működőképességet, sőt a település fejlesztésére, szépítésére is futotta. – Kormányzati támogatásból valósulhat meg az orvosi rendelő felújítása, ami lassan befejeződik, s nemrég kezdődött el a Kossuth Lajos utca járdaszakaszának rekonstrukciója is. A Rákóczi Ferenc utca lakóinak régi vágya is teljesült, az út aszfaltozása a közelmúltban befejeződött.

A polgármester befejezésül arról is szólt, hogy ideje lenne véget vetni a faluban az ellenségeskedésnek, hiszen a közös célokat csak közösen érhetik el a gelseiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!