Gellénháza akár üdülőfalu is lehetne – az izgalmas útkeresés időszakát élik

Szabó Balázs éppen egy, a faluról szóló régészeti tanulmányt olvas, amikor Vugrinecz József polgármesterrel felkeressük, hogy kikérjük meglátásait turisztikai sorozatunk következő állomása, Gellénháza lehetőségeiről.

„Miként adták nevüket /falumnak Gellyének. / Akkoriban rendelte el / nagykirályunk Mátyás: / „Felfegyverzett embereknek/ tilos a kocsmázás!/ Kis-Budát a török horda/ földdel szintbe tette; / összefog a magyar ember / s épít mást helyette. / Új utcában, új házakkal,/ új név: Gellyénáza, / Együtt Kis-Budával / új jövőjét várja / Gellyén ősök nevét hordják, / azok a Gellének, akik köztünk kis falumban / avagy távol élnek E sorok Gellyén Előd szomorú történetéből valók, amit balladában dolgozott fel Szabó Balázs, a falu első kötetes költője, az itt élők őrizte monda alapján. Akkoriban két település volt itt, s a szomorú történet szerint, a török felégette Kisbudát. Az elmenekültek közül Gellyén Előd felesége az újszülött kisfia fejére nyomta a takarót, hogy a kisded sírása ne árulja el a hollétüket. Nagy árat fizettek a megmenekülésért, mert a csecsemő, Gellyén Istvánka megfulladt! Hogy így történt-e? Kitudja! Balázs is ezt írja az utóhangban: Hogy született Gellénháza, / a jó Isten tudja, / ha valaki mást mesél majd/ megírom újra.


Szabó Balázs éppen egy, a faluról szóló régészeti tanulmányt olvas, amikor Vugrinecz József polgármesterrel felkeressük, hogy kikérjük meglátásait turisztikai sorozatunk következő állomása, Gellénháza lehetőségeiről. A fő kérdés azonban nem a régmúlt kutatása most, hanem az, milyen lesz, milyen lehet az élet az olajipar után, amelyben mindenképpen helyet követel magának a turizmus. Ennek taglalásáig azonban kanyarodjunk vissza egy kicsit a mégis a múlthoz, történetesen a templomhoz, mert annak létesítése önmagában is beszédes.

A község meglehetősen kései írásos említése, az 1490-es okirati bejegyzés is azt üzeni, ez a terület világtól elzárt, szegény vidék volt. 1828-ban mindössze 174 lakó élt a faluban, nem csoda, hogy templom építésére egyetlen évszázadban sem futotta. A Szent Istvánnak szentelt templomot több évi gyűjtés után 1938. december 20-án szentelték fel. Az 1933-ban elkezdett gyűjtés eredménye az lett, hogy sikerült egy ezer fő befogadására képes templomot építeni, ami a göcseji népi építészet és a román stílus jegyeit is magán hordozza. Igaz, a templom eredetileg torony nélkül készült, ennek felhúzására csak 2006-ban került sor.

Most kifestettük és felújítottuk a világítást. Aki akarja bármikor megnézheti a templomot, többünknek is van hozzá kulcsa – mondja Kovács Ferencné sekrestyés. Gellénházának ezen kívül nincs sok régmúlt béli látnivalója, hiszen egy viszonylag új építésű településen vagyunk. Olyan épület például, ami tájháznak, helytörténeti gyűjteménynek helyt adhatna, meglehetősen lepusztult állapotban is csak egy van,.

– Ötvenegyben volt a szomszédos Nagylengyelben az első sikeres olajfurás, aztán ide települt az országos jelentőségű olajipar. Lakótelep nőtt a mezőben, s a lakosságszám elérte az 1800-at. Itt nem épültek a lakótelepi társasházak alá pincék, mert városi szintű volt az ellátás. Aztán, elfogyott az olaj, s a fő foglalkoztatásnak 2013-ban vége lett. Vagy hétszáz ember került az utcára. Most a kisebb, harminc negyven főt alkalmazó vállalkozásokra próbálunk építeni és keressük a további kitörési lehetőségeket – mondja Vugrinecz József. Megtudom, hogy sok társasházi lakás és családi ház is eladó a faluban. Zalaegerszeg közelsége okán vesznek is ezekből, főleg, hogy azoknak, akik öt éves helyben maradást aláírnak, százezer forint támogatást is ad az önkormányzat.

– Az sem kedvező, hogy Gellénházának nincs nagy területe. Itt nagyobb mezőgazdasági tevékenységbe nem nagyon lehet már belefogni. Ennek is köszönhető, hogy a zártkerteket sem hagyták el nálunk, a budai hegyen szinte minden telek szépen művelt.

Gellénházát gyönyörű erdők veszik körül, ilyen tájon autózunk a budai hegyre is. Vagy tíz évvel ezelőtt jártam erre legutóbb, akkor egy gazda éppen egy boltíves mélypincét épített. Azt tervezte, hogy szőlőtelepítésbe fog és bekapcsolódik a borturizmusba. Most egy szép épület és minta telepítésű szőlő fogad.

– Csak saját fogyasztásra gazdálkodok. Próbáltam bekapcsolódni a borturizmusba, de nem sikerült. Az embereknek errefelé nincs pénze ilyesmire – mondja Dénes Pál, aki, azon túl, hogy öröm volt újra találkozni, sok jóról nem tud mesélni. Talán, ha kiépülne egy kerékpárút, ami felfűzné a környék szép helyeit, szőlőhegyeit is, megmozdulna valami e tájon

Vugrinecz József is nagyon jónak látná kerékpárút létesítését, s reméli, sikerül a falvak közös összefogásával lépni e téren valamit, mert az idő sürget. Az idén, 46 települést érintve alakult meg a Göcsej-Zalamente Lieder Egyesület, most a helyi fejlesztési stratégia kidolgozásán a sor, amiben a turizmusnak fontos szerepet szánnak. Mindemellett Gellénháza is lépett egy nagyot, befogadták az önkormányzat 85 millió forintos pályázatát, amelyben a falu központjában egy helyi termelői piac létesítését célozták meg. Azt tervezik, hogy legalább tíz helyi kistermelő számára biztosítnak árusítási lehetőséget péntekenként.

Az is tervünk, hogy elektronikus feltöltési lehetőséget is létesítünk. A környéken sehol sem lehet feltölteni az elektromos autókat, bicikliket, rollereket, a mobil telefonokat sem – mondja József miután megnézzük a strandot, mert Gellénházának régóta van strandja is.

– Érdekes, hogy a helyieken kívül a legtöbb vendégünk Zalaegerszegről jön. Van egy réteg, akinek nem kell a nagy zsibongás, a forgatag, mert csendesen szeretne pihenni. Ők nálunk megtalálják ezt – mondja Simán Róbert a fürdő üzemeltetője.

– Akár üdülőfalu is lehetne Gellénháza – mondja Szabó Balázs, akinél folytatjuk a cikkünk elején megkezdett beszélgetést. – Én is Nagylengyelben laktam, de visszavágytam ide. És sokakat ismerek, akik miután egyszer jártak itt, vallják jó újra visszalátogatni. Csak az a baj, hogy nincs szálláslehetőség – teszi hozzá.

Csatlakozik hozzánk Kulcsárné Csejtei Marianna alpolgármester, aki egyben az országosan is ismert Vajda József Népdalkör művészeti vezetője. A megyében is mindenfelé hívják őket, de megyén kívülre is gyakran viszik jó hírét Gellénházának.

– Huszonhét éves a csoportunk és jelenleg 24-en vagyunk. Az eltelt évek során harmincegyen mentek el tőlünk örökre. A helyi népszokásokat teljességében dolgozzuk fel, két-három órás műsort bármikor ki tudunk állítani. Sajnos most már nincs kitől tanulni, nincs kitől gyűjteni, mert mind elmentek azok az emberek, akik megélték a történeteiket, dalaikat. Gellénházán az a jó, hogy sokan akarnak tenni valami értékeset. Nem csak mi vagyunk, hanem működik itt nők egyesülete, nyugdíjas klub, de van terepjárós egyesület és jól szervezett a polgárőr egyesület is – mondja Mariann.

Felpezsdül a beszélgetés, egymást érik a jobbnál jobb ötletek. Mit lehetne tenni még a művelődési házzal, ami igen patinás épület, s legalább ezerháromszáz négyzetméternyi a hasznosítható területe. Lenne hova vendégszobákat is építeni, ha sikerülne pályázni, de a lebontott olajtartályok területén is elhelyezhetnének olyan olajbányászati eszközöket, amelyek csak szabadban tárolhatók, ebben támogatná is őket az olajipari múzeum.

– Meg kell találnunk az egyedi vonzást, azt, ami csak Gellénházáé! A térség falvaival azon gondolkozunk, hogy közösen milyen nagyobb dolgokra lennénk képesek. Most ez történik – búcsúzik Vugrinecz József.


szponzorált tartalom
Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
kilátások
A halfajok akár 60 százaléka is kihalhat a jövőben
rendkívüli / 51 perce
Idén is lesz birkózó-vb
Az eseménynek Belgrád ad otthont.
Gyász
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk PÁVLICZ GYÖRGYNÉ szül. Zsupek Katalin életének 89. évében elhunyt. Temetése 2020. július 7-én, kedden 10 órakor lesz a murakeresztúri temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Megtört szívvel és mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy férjem, édesapám, apósom, nagyapánk TÓTHMÁRTON JÓZSEF ANTAL 2020. június 24-én örök nyugalomra tért. Temetése 2020. július 9-én 15 órakor lesz a hévízi városi temetőben. Lelki üdvéért engesztelő szentmisét mutatunk be 14 órakor a hévízi Szentlélek templomban. Gyászoló család
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Emlékét őrizze béke és nyugalom!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PROSZENYÁK ISTVÁNNÉ szül. Biskopics Mária életének 90. évében szerető szíve örökké megpihent. Temetése 2020. július 7-én, kedden 14 órai szentmisét követően a tótszerdahelyi temetőben lesz 15 órakor. Szerető családod
"Szemét örökre lezárta, A szív megszűnt dobogni." Mély fájdalommal tudatjuk a rokonokkal, ismerősökkel, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH GYULA volt hahót-fakospusztai lakos 84 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 7-én, kedden a 15 órakor kezdődő gyászmise után lesz a hahóti temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
HARMATOS LÁSZLÓ bádogos mester szorgalmas, dolgos élete 76 éves korában véget ért. Hamvaitól gyászmise keretében Zalaegerszegen, az olai ferences templomban július 11-én, szombaton 10.30-kor veszünk végső búcsút. Részvétnyilvánításukat írásban tegyék meg: [email protected] mail címen. Koszorút, sírcsokrot kérjük ne hozzanak, virágszálaik a templomban maradnak. Temetése, kérésének megfelelően, zárt családi körben történik. Gyászoló családja
"Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz! El soha nem feledünk, örökké velünk maradsz!" Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk CSEPELINÉ TÖMPE IBOLYA halálának 13. évfordulóján. Szerető családja
"Már egy éve elmúlt, hogy egy forró nyári napon kegyetlen volt a sors hozzánk nagyon. Hirtelen megállította szívedet, melyben nem volt más csak jóság és szeretet." Fájó szívvel emlékezünk CSŐSZ JÓZSEFRE halálának első évfordulóján. Szerető felesége, lánya és családja
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, szeressétek egymást, mert én már nem leszek..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető férjem, édesapám, gyermekem, vejünk MÉHES ZSOLT 50 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2020. július 4-én, szombaton 13 órakor lesz a tormaföldei temetőben. Előtte gyászmise 12 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Szerető családja
"Mikor a testemet roskadozva vittem, Váratlanul, csendesen átölelt az Isten..." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MOLNÁR JÓZSEFNÉ szül. Horváth Magdolna életének 84. évében csendben, örökre megpihent. Temetése Keszthelyen egy későbbi időpontban lesz. Köszönetet mondunk azoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik TUPCSIA JÁNOS temetésén megjelentek, részvétükkel fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. Emlékét szeretettel őrizzük. Családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, testvérem, édesanyánk, nagymamánk PÁLFI TIHAMÉRNÉ szül. Kőfalvi Mária életének 80. évében elhunyt. Temetése 2020. július 7-én, kedden 14 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
"Szemét örökre lezárta, a szív megszünt dobogni..." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapám BERKI LÁSZLÓ 2020. június 26. napján, életének 66. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése július 8-án, szerdán 15 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
BRÜLL-KOVÁCS ÉVA Szöszi 1959-2020 Fájó szívvel tudatom mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága barátnőm örökre megpihent. Hamvait 2020. július 6-án, hétfőn 12.00 órakor helyezik örök nyugalomra a németországi Wiesbadenben. Isten veled, nyugodj békében! Eméked megőrizzük! Zsuzsa és családja, Nagykapornak
Tudatjuk a rokonokkal, ismerősökkel, mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy PÁSZTORI JÁNOS volt kálócfai lakos 2020. március 24-én elhunyt. Temetését 2020. július 6-án 16 órakor tartjuk a kálócfai temetőben, előtte 15 órakor gyászmise a kálócfai templomban. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig melletünk álltál, Te, aki sosem kértél csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él..." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk KOLTAI JÓZSEFNÉ szül. Paizs Olgára halálának 4. évfordulóján. Szerető családja
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik BALLA LŐRINC temetésén rész vettek, együttérzésükkel gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyám, anyósom, nagymamám GYÖRKE JÓZSEFNÉ szül. Varga Olga márokföldi lakos életének 91. évében örökre megpihent. Temetése 2020. július 6-án, hétfőn 11 órakor lesz a szentgyörgyvölgyi temetőben. Előtte 10 órakor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Könnyes az út, amely hozzád vezet, Örökké őrizzük emlékedet." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk feleségem TAMÁS FERENCNÉ szül. Varga Rozália halálának első évfordulóján. Férjed Tamás, fiad Feri, unokáid Marci és Kornél
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak álmok, évek." Fájó szívvel emlékezünk VÖRÖS ZOLTÁN halálának 2. évfordulóján. Vörös család
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek." (Tóth Árpád) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy GÖNDICS FERENCNÉ szül. Váczi Julianna 2020. június 23-án, életének 88. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 3-án, pénteken 13 órakor Nagykanizsán, a Tripammer utcai temetőben lesz. Az elhunyt lelki üdvéért gyászmisét tartunk a temetés napján, 12 órakor a Szent Márton kórházkápolnában. A gyászoló család
rangja rövid ideig tartott / 1 órája
Zalabaksa mint egykori járási székhely
Gyuricza Ferenc
a maszk kötelező / 2 órája
Hétfőn nyit újra a Louvre
a járvány hatása / 2 órája
Horvátországban 70 százalékkal kevesebb turista nyaralt júliusig
végre valaki / 2 órája
Megmentené az eltávolításra ítélt szobrokat egy orosz alapítvány
felfedezés / 3 órája
Ezek az anyagok segíthetnek a terhességi toxémia kimutatásában
nem árt vigyázni / 4 órája
Vasárnap is extrém lesz az UV-sugárzás