Gellénháza akár üdülőfalu is lehetne – az izgalmas útkeresés időszakát élik

„Miként adták nevüket /falumnak Gellyének. / Akkoriban rendelte el / nagykirályunk Mátyás: / „Felfegyverzett embereknek/ tilos a kocsmázás!/ Kis-Budát a török horda/ földdel szintbe tette; / összefog a magyar ember / s épít mást helyette. / Új utcában, új házakkal,/ új név: Gellyénáza, / Együtt Kis-Budával / új jövőjét várja / Gellyén ősök nevét hordják, / azok a Gellének, akik köztünk kis falumban / avagy távol élnek E sorok Gellyén Előd szomorú történetéből valók, amit balladában dolgozott fel Szabó Balázs, a falu első kötetes költője, az itt élők őrizte monda alapján. Akkoriban két település volt itt, s a szomorú történet szerint, a török felégette Kisbudát. Az elmenekültek közül Gellyén Előd felesége az újszülött kisfia fejére nyomta a takarót, hogy a kisded sírása ne árulja el a hollétüket. Nagy árat fizettek a megmenekülésért, mert a csecsemő, Gellyén Istvánka megfulladt! Hogy így történt-e? Kitudja! Balázs is ezt írja az utóhangban: Hogy született Gellénháza, / a jó Isten tudja, / ha valaki mást mesél majd/ megírom újra.


Szabó Balázs éppen egy, a faluról szóló régészeti tanulmányt olvas, amikor Vugrinecz József polgármesterrel felkeressük, hogy kikérjük meglátásait turisztikai sorozatunk következő állomása, Gellénháza lehetőségeiről. A fő kérdés azonban nem a régmúlt kutatása most, hanem az, milyen lesz, milyen lehet az élet az olajipar után, amelyben mindenképpen helyet követel magának a turizmus. Ennek taglalásáig azonban kanyarodjunk vissza egy kicsit a mégis a múlthoz, történetesen a templomhoz, mert annak létesítése önmagában is beszédes.

A község meglehetősen kései írásos említése, az 1490-es okirati bejegyzés is azt üzeni, ez a terület világtól elzárt, szegény vidék volt. 1828-ban mindössze 174 lakó élt a faluban, nem csoda, hogy templom építésére egyetlen évszázadban sem futotta. A Szent Istvánnak szentelt templomot több évi gyűjtés után 1938. december 20-án szentelték fel. Az 1933-ban elkezdett gyűjtés eredménye az lett, hogy sikerült egy ezer fő befogadására képes templomot építeni, ami a göcseji népi építészet és a román stílus jegyeit is magán hordozza. Igaz, a templom eredetileg torony nélkül készült, ennek felhúzására csak 2006-ban került sor.

Most kifestettük és felújítottuk a világítást. Aki akarja bármikor megnézheti a templomot, többünknek is van hozzá kulcsa – mondja Kovács Ferencné sekrestyés. Gellénházának ezen kívül nincs sok régmúlt béli látnivalója, hiszen egy viszonylag új építésű településen vagyunk. Olyan épület például, ami tájháznak, helytörténeti gyűjteménynek helyt adhatna, meglehetősen lepusztult állapotban is csak egy van,.

– Ötvenegyben volt a szomszédos Nagylengyelben az első sikeres olajfurás, aztán ide települt az országos jelentőségű olajipar. Lakótelep nőtt a mezőben, s a lakosságszám elérte az 1800-at. Itt nem épültek a lakótelepi társasházak alá pincék, mert városi szintű volt az ellátás. Aztán, elfogyott az olaj, s a fő foglalkoztatásnak 2013-ban vége lett. Vagy hétszáz ember került az utcára. Most a kisebb, harminc negyven főt alkalmazó vállalkozásokra próbálunk építeni és keressük a további kitörési lehetőségeket – mondja Vugrinecz József. Megtudom, hogy sok társasházi lakás és családi ház is eladó a faluban. Zalaegerszeg közelsége okán vesznek is ezekből, főleg, hogy azoknak, akik öt éves helyben maradást aláírnak, százezer forint támogatást is ad az önkormányzat.

– Az sem kedvező, hogy Gellénházának nincs nagy területe. Itt nagyobb mezőgazdasági tevékenységbe nem nagyon lehet már belefogni. Ennek is köszönhető, hogy a zártkerteket sem hagyták el nálunk, a budai hegyen szinte minden telek szépen művelt.

Gellénházát gyönyörű erdők veszik körül, ilyen tájon autózunk a budai hegyre is. Vagy tíz évvel ezelőtt jártam erre legutóbb, akkor egy gazda éppen egy boltíves mélypincét épített. Azt tervezte, hogy szőlőtelepítésbe fog és bekapcsolódik a borturizmusba. Most egy szép épület és minta telepítésű szőlő fogad.

– Csak saját fogyasztásra gazdálkodok. Próbáltam bekapcsolódni a borturizmusba, de nem sikerült. Az embereknek errefelé nincs pénze ilyesmire – mondja Dénes Pál, aki, azon túl, hogy öröm volt újra találkozni, sok jóról nem tud mesélni. Talán, ha kiépülne egy kerékpárút, ami felfűzné a környék szép helyeit, szőlőhegyeit is, megmozdulna valami e tájon

Vugrinecz József is nagyon jónak látná kerékpárút létesítését, s reméli, sikerül a falvak közös összefogásával lépni e téren valamit, mert az idő sürget. Az idén, 46 települést érintve alakult meg a Göcsej-Zalamente Lieder Egyesület, most a helyi fejlesztési stratégia kidolgozásán a sor, amiben a turizmusnak fontos szerepet szánnak. Mindemellett Gellénháza is lépett egy nagyot, befogadták az önkormányzat 85 millió forintos pályázatát, amelyben a falu központjában egy helyi termelői piac létesítését célozták meg. Azt tervezik, hogy legalább tíz helyi kistermelő számára biztosítnak árusítási lehetőséget péntekenként.

Az is tervünk, hogy elektronikus feltöltési lehetőséget is létesítünk. A környéken sehol sem lehet feltölteni az elektromos autókat, bicikliket, rollereket, a mobil telefonokat sem – mondja József miután megnézzük a strandot, mert Gellénházának régóta van strandja is.

– Érdekes, hogy a helyieken kívül a legtöbb vendégünk Zalaegerszegről jön. Van egy réteg, akinek nem kell a nagy zsibongás, a forgatag, mert csendesen szeretne pihenni. Ők nálunk megtalálják ezt – mondja Simán Róbert a fürdő üzemeltetője.

– Akár üdülőfalu is lehetne Gellénháza – mondja Szabó Balázs, akinél folytatjuk a cikkünk elején megkezdett beszélgetést. – Én is Nagylengyelben laktam, de visszavágytam ide. És sokakat ismerek, akik miután egyszer jártak itt, vallják jó újra visszalátogatni. Csak az a baj, hogy nincs szálláslehetőség – teszi hozzá.

Csatlakozik hozzánk Kulcsárné Csejtei Marianna alpolgármester, aki egyben az országosan is ismert Vajda József Népdalkör művészeti vezetője. A megyében is mindenfelé hívják őket, de megyén kívülre is gyakran viszik jó hírét Gellénházának.

– Huszonhét éves a csoportunk és jelenleg 24-en vagyunk. Az eltelt évek során harmincegyen mentek el tőlünk örökre. A helyi népszokásokat teljességében dolgozzuk fel, két-három órás műsort bármikor ki tudunk állítani. Sajnos most már nincs kitől tanulni, nincs kitől gyűjteni, mert mind elmentek azok az emberek, akik megélték a történeteiket, dalaikat. Gellénházán az a jó, hogy sokan akarnak tenni valami értékeset. Nem csak mi vagyunk, hanem működik itt nők egyesülete, nyugdíjas klub, de van terepjárós egyesület és jól szervezett a polgárőr egyesület is – mondja Mariann.

Felpezsdül a beszélgetés, egymást érik a jobbnál jobb ötletek. Mit lehetne tenni még a művelődési házzal, ami igen patinás épület, s legalább ezerháromszáz négyzetméternyi a hasznosítható területe. Lenne hova vendégszobákat is építeni, ha sikerülne pályázni, de a lebontott olajtartályok területén is elhelyezhetnének olyan olajbányászati eszközöket, amelyek csak szabadban tárolhatók, ebben támogatná is őket az olajipari múzeum.

– Meg kell találnunk az egyedi vonzást, azt, ami csak Gellénházáé! A térség falvaival azon gondolkozunk, hogy közösen milyen nagyobb dolgokra lennénk képesek. Most ez történik – búcsúzik Vugrinecz József.


szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
A legjobb fiatal zeneművészek díja
bolti lopás police.hu
Tablettel próbált meglógni a nagykanizsai tolvaj
20 kiskutya a Mikulás puttonyában / 29 perce
Zalából is keresnek önkénteseket vakvezető kutyák neveléséhez
Ma van Mikulás napja, és szépen kifényesítettük a cipőnket, de nem kellett kívánságlistát írnunk, hiszen húsz gyönyörű ajándékot kaptunk. Anyakutyáink, Zina és Winnipeg húsz szép kölyökkel segítenek bennünket, hogy minél több vakvezető kutyát képezhessünk 2020-ban.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk BICSÁK LÁSZLÓNÉ szül. Sernek Mária halálának első évfordulóján. Szerető férje és lánya
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mérhetetlen nagy fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága, jó férj és édesapa KORCSMÁROS ISTVÁN a DKG nyugdíjasa, kiskanizsai lakos 70 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én, kedden 14 órakor lesz Petriventén, a kápolnában. Kérésünk, hogy egy szál virággal búcsúzzanak tőle. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Temetése későbbi időpontban, szűk családi körben történik. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatásán részt vesznek. A gyászoló család
Fájó szívvel, könnyes szemmel emlékezünk LŐRINCZ ANTAL és neje KORONCZI MARGIT haláluk évfordulójára. Gyermekeik és családjuk
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH FERENCNÉ szül. Korcsmáros Mária szepetneki lakos életének 88. évében elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, hétfőn a 10.30-kor kezdődő gyászmise után 11 órakor lesz a szepetneki temetőben. Gyászoló család
"Megállt a szív, megállt a kéz, Nincsen szó az ajkadon, Szívünkben örökké élsz, Mert szerettünk nagyon." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ LÁSZLÓ 72 éves korában elhunyt. Temetése december 9-én (hétfőn) 10 órakor lesz a keszthelyi Új temetőben. Előtte 8 órakor mise a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Főtéri templomban. Ezúton köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TEMLEITNER SÁNDORNÉ szül. Wappel Gizella (Ica néni, a Barna ABC volt dolgozója) életének 75. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 11-én (szerdán) 13 órakor lesz a keszthelyi Szent Miklós temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz, El soha nem feledünk, örökké velünk maradsz." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó feleségem, édesanyánk, nagymamánk HORVÁTH JÓZSEFNÉ szül. Markó Terézia életének 86. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én, kedden 10 óra 30 perckor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Kegyeletüket egy szál virággal kérjük kifejezni. A gyászoló család
"Megállt a szív, mely élni vágyott, Pihen az áldott kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled üres és szomorú a házunk, és nem hisszük el, hogy már hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÖNCZ KÁLMÁNNÉ szül. Rikli Mária (lendvadedesi lakos) életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. december 9-én (hétfőn) 13 órakor lesz a lendvadedesi temetőben. Előtte gyászmise 12 órakor a rédicsi templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy TÓTH ISTVÁNNÉ szül. Spitzner Magdolna életének 90. évében elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, 14 órakor lesz a pakodi temetőben. Előtte 13.15-kor gyászmise. Gyászoló család
"Nem vársz bennünket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De abban reménykedünk, hogy jó helyre mentél, Hisz te a jónál is jobbat érdemelnél." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIRTH LÁSZLÓNÉ szül. Kozári Mária zalaújlaki lakos életének 85. évében elhunyt. Temetése 2019. december 10-én, kedden 13.30-kor lesz a zalaújlaki temetőben. Előtte 13 órakor gyászmise. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyermekei, unokái és dédunokái
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy RAG JENŐ 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 12-én (csütörtökön) 13.30-kor lesz a zalaegerszegi Új temetőben. A gyászoló család
"Sohasem halványul szívünkben az emléked, sohasem szűnik meg lelkünk gyásza érted!" Emlékezünk SZUNYOGH IMRÉNÉ szül. Kovács Margit halálának 2. évfordulójn. Szerető lányod és családja
"Az Ő szíve megpihent, a miénk vérzik, A fájdalmat csak az élők érzik." Emlékezünk TÓTH ZSOLT halálának 9. évfordulóján. Szülei, és testvére
Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk, hogy JÓZSA IMRÉNÉ szül. Deli Sarolta életének 80. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 10-én, kedden 14 órakor lesz Zalaegerszegen, a csácsbozsoki temetőben. Előtte gyászmise 13 óra 30 perckor. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
"Fáradt teste megpihenni tért, Hosszú, szép idő volt, amit ő megélt. Türelmesen várt az Úr hívó szavára, Most belépett ő is az örök hazába, Hol hitvese várja az örök lakásban." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk és dédikénk PÖLÖSKEY ISTVÁNNÉ szül. Kovács Elvira gelsei lakos életének 100. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 7-én, szombaton a 11 órakor kezdődő gyászmise után lesz a gelsei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet, csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. "Szomorú szívvel tudatjuk, hogy EGYED ANTAL 90 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 7-én, szombaton 12.30-kor kezdődő gyászmise után az esztergályhorváti régi temetőben lesz. A gyászoló család
Drága családom, rokonok, ismerősök! Abban a hitben zárom le szemem, hogy tőlem telhetően igyekeztem mindent elrendezni. Jó volt veletek és köszönöm nektek az együtt eltöltött éveket. Őszinte szeretetben megnyugodva most el kell köszönnöm tőletek. Kérlek benneteket, úgy emlékezzetek a szép évekre, ahogy most szívem minden melegével tekintek vissza rátok, búcsút veszünk egymástól. Györkös Béláné Molnár Irma
"Tudjuk, hogy nem jöhet, mégis egyre várjuk. Enyhíti hiányát, ha álmainkban látjuk." Emlékezünk MARTON JÓZSEF halálának első évfordulóján. Szerető családja
"Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz, El soha nem feledünk, örökké velünk maradsz." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÜST GYULA 71 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, hétfőn 14 órakor a nagyrécsei templomban tartandó gyászmise után lesz a nagyrécsei temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy GOMBOS LÁSZLÓNÉ szül. Pál Margit életének 88. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 6-án, pénteken 10.30-kor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. A szerető család
Dobogós attrakciók / 36 perce
Előkelő helyen a Festetics-kastély és a karosi fürdő
Horváth-Balogh Attila
befolyásolás / 56 perce
Hangosabban énekelnek a madarak a repülőgépek miatt
aukció / 59 perce
Elárverezik a Grateful Dead egykori frontemberének gitárját
150 éves barátság / 1 órája
Orbán Viktor: Magyarország és Japán érdekelt egymás sikerében
Életeket ment / 1 órája
Így is segíthetsz! Mutatjuk a zalai településeket, ahol vért adhatsz
OVSZ, zaol.hu
50. születésnap / 1 órája
Az Aerosmith huszonhat év után jövőre visszatér Magyarországra