Gellénháza akár üdülőfalu is lehetne – az izgalmas útkeresés időszakát élik

Szabó Balázs éppen egy, a faluról szóló régészeti tanulmányt olvas, amikor Vugrinecz József polgármesterrel felkeressük, hogy kikérjük meglátásait turisztikai sorozatunk következő állomása, Gellénháza lehetőségeiről.

„Miként adták nevüket /falumnak Gellyének. / Akkoriban rendelte el / nagykirályunk Mátyás: / „Felfegyverzett embereknek/ tilos a kocsmázás!/ Kis-Budát a török horda/ földdel szintbe tette; / összefog a magyar ember / s épít mást helyette. / Új utcában, új házakkal,/ új név: Gellyénáza, / Együtt Kis-Budával / új jövőjét várja / Gellyén ősök nevét hordják, / azok a Gellének, akik köztünk kis falumban / avagy távol élnek E sorok Gellyén Előd szomorú történetéből valók, amit balladában dolgozott fel Szabó Balázs, a falu első kötetes költője, az itt élők őrizte monda alapján. Akkoriban két település volt itt, s a szomorú történet szerint, a török felégette Kisbudát. Az elmenekültek közül Gellyén Előd felesége az újszülött kisfia fejére nyomta a takarót, hogy a kisded sírása ne árulja el a hollétüket. Nagy árat fizettek a megmenekülésért, mert a csecsemő, Gellyén Istvánka megfulladt! Hogy így történt-e? Kitudja! Balázs is ezt írja az utóhangban: Hogy született Gellénháza, / a jó Isten tudja, / ha valaki mást mesél majd/ megírom újra.


Szabó Balázs éppen egy, a faluról szóló régészeti tanulmányt olvas, amikor Vugrinecz József polgármesterrel felkeressük, hogy kikérjük meglátásait turisztikai sorozatunk következő állomása, Gellénháza lehetőségeiről. A fő kérdés azonban nem a régmúlt kutatása most, hanem az, milyen lesz, milyen lehet az élet az olajipar után, amelyben mindenképpen helyet követel magának a turizmus. Ennek taglalásáig azonban kanyarodjunk vissza egy kicsit a mégis a múlthoz, történetesen a templomhoz, mert annak létesítése önmagában is beszédes.

A község meglehetősen kései írásos említése, az 1490-es okirati bejegyzés is azt üzeni, ez a terület világtól elzárt, szegény vidék volt. 1828-ban mindössze 174 lakó élt a faluban, nem csoda, hogy templom építésére egyetlen évszázadban sem futotta. A Szent Istvánnak szentelt templomot több évi gyűjtés után 1938. december 20-án szentelték fel. Az 1933-ban elkezdett gyűjtés eredménye az lett, hogy sikerült egy ezer fő befogadására képes templomot építeni, ami a göcseji népi építészet és a román stílus jegyeit is magán hordozza. Igaz, a templom eredetileg torony nélkül készült, ennek felhúzására csak 2006-ban került sor.

Most kifestettük és felújítottuk a világítást. Aki akarja bármikor megnézheti a templomot, többünknek is van hozzá kulcsa – mondja Kovács Ferencné sekrestyés. Gellénházának ezen kívül nincs sok régmúlt béli látnivalója, hiszen egy viszonylag új építésű településen vagyunk. Olyan épület például, ami tájháznak, helytörténeti gyűjteménynek helyt adhatna, meglehetősen lepusztult állapotban is csak egy van,.

– Ötvenegyben volt a szomszédos Nagylengyelben az első sikeres olajfurás, aztán ide települt az országos jelentőségű olajipar. Lakótelep nőtt a mezőben, s a lakosságszám elérte az 1800-at. Itt nem épültek a lakótelepi társasházak alá pincék, mert városi szintű volt az ellátás. Aztán, elfogyott az olaj, s a fő foglalkoztatásnak 2013-ban vége lett. Vagy hétszáz ember került az utcára. Most a kisebb, harminc negyven főt alkalmazó vállalkozásokra próbálunk építeni és keressük a további kitörési lehetőségeket – mondja Vugrinecz József. Megtudom, hogy sok társasházi lakás és családi ház is eladó a faluban. Zalaegerszeg közelsége okán vesznek is ezekből, főleg, hogy azoknak, akik öt éves helyben maradást aláírnak, százezer forint támogatást is ad az önkormányzat.

– Az sem kedvező, hogy Gellénházának nincs nagy területe. Itt nagyobb mezőgazdasági tevékenységbe nem nagyon lehet már belefogni. Ennek is köszönhető, hogy a zártkerteket sem hagyták el nálunk, a budai hegyen szinte minden telek szépen művelt.

Gellénházát gyönyörű erdők veszik körül, ilyen tájon autózunk a budai hegyre is. Vagy tíz évvel ezelőtt jártam erre legutóbb, akkor egy gazda éppen egy boltíves mélypincét épített. Azt tervezte, hogy szőlőtelepítésbe fog és bekapcsolódik a borturizmusba. Most egy szép épület és minta telepítésű szőlő fogad.

– Csak saját fogyasztásra gazdálkodok. Próbáltam bekapcsolódni a borturizmusba, de nem sikerült. Az embereknek errefelé nincs pénze ilyesmire – mondja Dénes Pál, aki, azon túl, hogy öröm volt újra találkozni, sok jóról nem tud mesélni. Talán, ha kiépülne egy kerékpárút, ami felfűzné a környék szép helyeit, szőlőhegyeit is, megmozdulna valami e tájon

Vugrinecz József is nagyon jónak látná kerékpárút létesítését, s reméli, sikerül a falvak közös összefogásával lépni e téren valamit, mert az idő sürget. Az idén, 46 települést érintve alakult meg a Göcsej-Zalamente Lieder Egyesület, most a helyi fejlesztési stratégia kidolgozásán a sor, amiben a turizmusnak fontos szerepet szánnak. Mindemellett Gellénháza is lépett egy nagyot, befogadták az önkormányzat 85 millió forintos pályázatát, amelyben a falu központjában egy helyi termelői piac létesítését célozták meg. Azt tervezik, hogy legalább tíz helyi kistermelő számára biztosítnak árusítási lehetőséget péntekenként.

Az is tervünk, hogy elektronikus feltöltési lehetőséget is létesítünk. A környéken sehol sem lehet feltölteni az elektromos autókat, bicikliket, rollereket, a mobil telefonokat sem – mondja József miután megnézzük a strandot, mert Gellénházának régóta van strandja is.

– Érdekes, hogy a helyieken kívül a legtöbb vendégünk Zalaegerszegről jön. Van egy réteg, akinek nem kell a nagy zsibongás, a forgatag, mert csendesen szeretne pihenni. Ők nálunk megtalálják ezt – mondja Simán Róbert a fürdő üzemeltetője.

– Akár üdülőfalu is lehetne Gellénháza – mondja Szabó Balázs, akinél folytatjuk a cikkünk elején megkezdett beszélgetést. – Én is Nagylengyelben laktam, de visszavágytam ide. És sokakat ismerek, akik miután egyszer jártak itt, vallják jó újra visszalátogatni. Csak az a baj, hogy nincs szálláslehetőség – teszi hozzá.

Csatlakozik hozzánk Kulcsárné Csejtei Marianna alpolgármester, aki egyben az országosan is ismert Vajda József Népdalkör művészeti vezetője. A megyében is mindenfelé hívják őket, de megyén kívülre is gyakran viszik jó hírét Gellénházának.

– Huszonhét éves a csoportunk és jelenleg 24-en vagyunk. Az eltelt évek során harmincegyen mentek el tőlünk örökre. A helyi népszokásokat teljességében dolgozzuk fel, két-három órás műsort bármikor ki tudunk állítani. Sajnos most már nincs kitől tanulni, nincs kitől gyűjteni, mert mind elmentek azok az emberek, akik megélték a történeteiket, dalaikat. Gellénházán az a jó, hogy sokan akarnak tenni valami értékeset. Nem csak mi vagyunk, hanem működik itt nők egyesülete, nyugdíjas klub, de van terepjárós egyesület és jól szervezett a polgárőr egyesület is – mondja Mariann.

Felpezsdül a beszélgetés, egymást érik a jobbnál jobb ötletek. Mit lehetne tenni még a művelődési házzal, ami igen patinás épület, s legalább ezerháromszáz négyzetméternyi a hasznosítható területe. Lenne hova vendégszobákat is építeni, ha sikerülne pályázni, de a lebontott olajtartályok területén is elhelyezhetnének olyan olajbányászati eszközöket, amelyek csak szabadban tárolhatók, ebben támogatná is őket az olajipari múzeum.

– Meg kell találnunk az egyedi vonzást, azt, ami csak Gellénházáé! A térség falvaival azon gondolkozunk, hogy közösen milyen nagyobb dolgokra lennénk képesek. Most ez történik – búcsúzik Vugrinecz József.


műtárgypiac
90 millióért kelt el Munkácsy Fasora egy árverésen
járvány / 8 perce
Ismét üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház sátorrendszerét
A betegségszámok növekedésével indokolttá vált az újbóli üzembe helyezése.
Gyász
"Ha emlegettek, köztetek leszek..." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. FARKAS JÓZSEFNÉ szül. Fazekas Teréz életének 85. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. szeptember 22-én, kedden 16 órakor lesz a dobronhegyi temetőben. Előtte 15 órakor gyászmise a milejszegi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
"Életemnek vége, erőm elhagyott, Tekints fel az égre, valahol ott vagyok..." Szomorú szívvel tudatom, hogy édesapám TÓTH JÁNOS (a gellénházi Kőolaj-bányászati Vállalat Fúrási Üzemének volt dolgozója) 92 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 23-án, szerdán 13.30-kor lesz a zalaegerszegi Új köztemetőben. Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik utolsó földi útján elkísérik. Tisztelettel kérem a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló lánya
"Szívünkben helyedet nem pótolja semmi. Míg e földön élünk, nem fogunk feledni." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk SZMODICS DEZSŐ tragikus halálának 10. évfordulóján. Felesége, leánya, fia, anyósa
"Nem símogat kezed, nem mosolyog arcod, Hiába szólítunk, nem halljuk már hangod. Egy jaj szó, nem sok annyit nem mondtál, Csak elmentél a halál hosszú útján. Szíved már nem fáj, a miénk vérzik, A fájdalmat szeretteid érzik." Emlékezünk VÖRÖS RENÁTA halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek..." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY GYULA ISTVÁN Keszthely-kertvárosi lakos életének 70. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 23-án (szerdán) 13 órakor lesz a keszthelyi Új köztemetőben. Előtte gyászmise 8 órakor lesz a Kis Szent Teréz Bazilikában. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönjünk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Pihenj Te drága szív, mely megszűntél dobogni, Szerető jóságod nem tudjuk feledni... Mindig egy célod volt - e családért élni, Ezt a halál tudta csak széttépni. Nem érezhetjük már kezed melegét, mint beteg ágyadnál, mikor még foghattuk egymás kezét." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, anyósom, menyem, testvérem és rokonunk BARABÁS BÉLÁNÉ szül. Rákosa Teréz bödei lakos türelemmel viselt, hosszú betegség után életének 65. évében végleg eltávozott közülünk. Utolsó útjára szeptember 22-én, kedden a 14 óra 15 perckor kezdődő gyászmisét követően 15 órakor kísérjük a bödei temetőben. A személyes részvétnyilvánítást mellőzni szíveskedjenek. Ezúton köszönjük meg mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
"Szívében nem volt más, jóság és szeretet, Szorgalom és munka volt az élete. Nem foghatjuk már dolgos két kezed, Nem tekint ránk többé aggódó szemed. Marad a csend, mindent köszönünk neked." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy feleségem, édesanyám, anyósom, nagymamánk KUPÓ SÁNDORNÉ szül. Kele Terézia életének 78. évében türelemmel viselt betegség után csendben elhunyt. Temetése 2020. szeptember 23-án, szerdán 13 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Gyászmise aznap 8.30-kor a Sugár úti Szent Imre plébániatemplomban. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Drága emléke szívünkben örökké él." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk ÖZV. NÉMETH JÓZSEFNÉ szül. Kelemen Ilona 1929-2015 halálának 5. évfordulóján. Engesztelő szentmise 2020. szeptember 20-án, vasárnap 18 órakor lesz a zalaegerszegi kertvárosi templomban. Hálásan köszönjük, ha jó szívvel emlékeznek, gondolnak reá. Szerető családja
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él..." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAJOROS JÓZSEF 68 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 21-én, hétfőn 16 órakor lesz a kerkaszentkirályi temetőben. Előtte 15 óra 15 perckor gyászmise a helyi kápolnában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Lelkünkben élni fogsz, míg szívünk dobog, De Te számunkra nem leszel halott, Élni fogsz, mint a csillagok..." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZABADOS ISTVÁN tanár életének 67. évében örökre megpihent. Temetése 2020. szeptember 22-én, kedden a 10 órakor kezdődő gyászmise után lesz a balatonmagyaródi temetőben. Kérünk mindenkit, hogy kegyeletüket egy szál fehér virággal fejezzék ki. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyám, anyósunk, nagymamánk, dédink SIPOS JÁNOSNÉ szül. Csordás Anna életének 84. évében szerető szíve örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 23-án, szerdán 10 órakor lesz a zalaegerszegi olai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
"Bíztunk az életben, hittünk a gyógyulásban, De ha abban nem, hát a csodában. Csoda volt, hogy éltél és minket szerettél, Nem haltál meg, csak álmodni mentél." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy SZABÓ ANDRÁS hentes 2020. szeptember 12-én, életének 72. évében elhunyt. Hamvainak örök nyugalomra helyezése 2020. szeptember 24-én, csütörtökön a 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a fűzvölgyi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik fájdalmunkban osztoznak és utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Megpihenni tért dolgos két kezed, Az idő múlik, feledni nem lehet, Szívünkben örök a fájdalom és a szeretet." Fájó szívvel és szeretettel emlékezünk ID. FITOS RUDOLF halálának első évfordulóján. Szerető felesége, sógora, komái, unokaöccsei családjukkal, keresztfia családjával
Fájó szívvel tudajuk, hogy SZABÓ ISTVÁN orosztonyi lakos életének 92. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 22-én, kedden a 14.30-kor kezdődő gyászmise után lesz az orosztonyi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. NÉMETH IMRÉNÉ szül. Palkovics Magdolna életének 85. évében elhunyt. Utolsó útjára szeptember 21-én, hétfőn a 13 óra 30 perckor kezdődő gyászmisét követően 14 órakor kísérjük a Zalalövő-patakai temetőben. A személyes részvétnyilvánítást mellőzni szíveskedjék. Ezúton köszönjük meg mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, Köszönöm, ha szívetekben tovább élhetek..." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk ÖZV. KOMA KÁROLYNÉ szül. Tálos Mária halálának 17. évfordulóján. Emlékező szentmise 2020. szeptember 20-án, vasárnap 10 órakor lesz a zalakarosi Isteni Irgalmasság-templomban. Szerető családja
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BUJTOR IVÁNNÉ szül. Szentpáli Mária életének 88. évében örökre megpihent. Temetése 2020. szeptember 18-án (pénteken) 11 órakor lesz a vonyarcvashegyi temetőben. Előtte gyászmise 10.15 órakor. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NOVÁK GYÖRGYNÉ szül. Széll Gizella életének 92. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 23-án, szerdán 15 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Lelki üdvéért szentmise aznap 7 órakor a felső templomban. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elcsitul a szív, mely értünk dobogott. Elpihen a kéz, mely értünk dolgozott." Fájdalommal tudatjuk, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk ÁCS GYULÁNÉ szül. Ódor Emília (Mili néni) életének 86. évében elhunyt. Temetése szeptember 21-én 13 órakor kezdődő gyászmise után 14 órakor lesz a pacsatüttősi temetőben. Köszönet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Isten irgalmával nyugodjék békében. A gyászoló család
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIMÁN ENDRÉNÉ szül. Horváth Irma életének 92. évében örökre megpihent. Temetése 2020. szeptember 22-én, kedden 15 órakor lesz a pókaszepetki temetőben. Előtte 14.15-kor gyászmise. A gyászoló család
Megújuló alapellátás / 24 perce
Jól halad a kivitelező a kanizsai orvosi rendelők korszerűsítésével, építésével
Horváth-Balogh Attila
Online rádióműsor / 24 perce
Kibertámadás! Podcastet indít a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
„Idegnyugtató felhőjáték” / 27 perce
Új oldaláról mutatkozik be Lengyák István nyugalmazott pedagógus
Horváth-Balogh Attila
Nem gyerekjáték a koronavírus / 44 perce
Itthon és külföldön élő zalaiak számolnak be arról, hogyan viselték a megbetegedést
BB, HBA, KT
Egy cselekvő lokálpatrióta / 57 perce
A Pelso Társaság díját először Könnyid László, korábbi hévízi szállodaigazgató vette át
Péter B. Árpád
bejelentés / 1 órája
Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást