Gazdasági kalaúz

2007.02.09. 14:44

Megnő az elszámolható költséghányad mértéke

A szakképzési hozzájárulás elszámolhatóságának változásairól tartott előadást dr. Kapuvári Béla, az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága gazdasági főigazgatóhelyettese február 6-án.

Tódor Tamás

A főigazgató-helyettes az előadás helyszínéül szolgáló, egerszegi Kamarák Házában megjegyezte: a szakképzési hozzájárulás bevallási nyomtatványának kitöltése nem változott a tavalyi évhez képest, viszont 2007-ben számos változásra kell számítanunk a hozzájárulás elszámolhatóságával kapcsolatban. Ennek okai között találjuk, hogy a szakképzés állami irányítása a munkaügyi tárcához került, ugyanakkor 2007 és 2013 között több mint 1500 milliárd forint pályázati lehetőség nyílik a humánerőforrás-fejlesztés területén, amely megnövekedett társfinanszírozási rendszert helyez kilátásba. 

Az egyik módosulás szerint a saját munkavállalók képzése tekintetében megnő a a naponta elszámolható költséghányad mértéke. Tavaly az elszámolható költségek nem haladhatták meg naponta a kötelező legkisebb munkabér 40 százalékát a képzésben részt vevő személyenként. Idén az elszámolható költséghányad mértéke maximum a minimálbér 12 százaléka lehet óránként és résztvevőnként. 

A gyakorlati képzést folytató cég - az átalányadós és az EVA-s egyéni vállalkozó kivételével - a szakképzési hozzájárulás (az éves bérköltség 1,5 százaléka) összegének 100 százalékáig elszámolhatja a tanulók foglalkoztatásával járó költségeket, de
amennyiben így nem használja ki kötelezettségét, a fennmaradó részt akár munkavállalói képzésére, illetve iskolai fejlesztés támogatására fordíthatja 2007-ben is. Azon cégek, amelyek nem vállalnak gyakorlati képzést, 2007-től a szakképzési hozzájárulás 70 százalékát használhatják csak fel (míg tavaly a hozzájárulás 80 százalékával élhettek). Mint dr. Kapuvári Béla hangsúlyozta, a Munkaerő-piaci Alap Képzési Alaprészének növekedését várják a gyakorlati képzést nem folytató cégek 30 százalékos kötelező szakképzési hozzájárulási befizetésétől. A főigazgató-helyettes beszédes számokkal is tájékoztatta a közönséget: eszerint míg hazánkban 300 ezer vállalat működik, addig csupán 3500-4000 cégnél folyik gyakorlati képzés. Az előadás végén megtudtuk, hogy további változások várhatók az év hátralévő részében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!