Alapkőletétel

2018.03.29. 17:20

Több mint egymilliárd forintból épül Európa legnagyobb CRAVO-háza Nagyrécsén

Az ország első, egyben Európa legnagyobb CRAVO-háza, amelyben bogyós gyümölcsöket fognak termelni, a településen lévő Hivekovics családi gazdaságban épül. Az üvegházakhoz hasonló szerkezetű, számítógép által működtetett építmény ünnepélyes alapkőletételére csütörtökön került sor.

Szabó Zsófia

A képen: Az alapkő ünnepélyes letételén Hivekovics Ákos, dr. Nagy István, Cseresnyés Péter, Hivekovics Zoltán Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

Hazánk legnagyobb áfonyaültetvényével is büszkélkedő családi gazdaság tulajdonosai, Hivekovics Ákos és Zoltán hatvan hektáron termelnek különböző gyümölcsöket. Jelenleg több, mint egymilliárd forint összértékű gazdaságfejlesztési beruházás zajlik a vállalkozásnál, amelyre közel 700 millió forint vidékfejlesztési támogatást nyertek. A már említett egy hektár alapterületű CRAVO ház a Mura program keretein belül létesül.

A képen: Az alapkő ünnepélyes letételén Hivekovics Ákos, dr. Nagy István, Cseresnyés Péter, Hivekovics Zoltán Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

Az eseményen elhangzott: a kanadai technológia alapján készülő létesítmény az üvegházak komoly versenytársa. Azonban nem üveg, hanem számítógépes „okos-megoldással” működő, nyitható, zárható UV-szűrős, nagyon erős diffúz fólia borítású építmény a CRAVO ház. Technológiája lehetővé teszi, hogy folyamatosan ideális körülményeket teremtsenek a benne termő gyümölcsöknek és szélesítsék a termő időszakot.

Négy éve vágtak bele

Hivekovics Ákos felidézte: testvérével közösen négy éve fogtak bele a vállalkozásba, külföldi tanulmányutat követően.

- Akkor építettük ki az első ültetvényeket – mondta. – Az elmúlt években a munkánkhoz sok támogatást kaptunk, köztük a Mura-program jóvoltából – jelezte Hivekovics Ákos.

- A termőföld, az érintetlen természeti környezet óriási kincs, amellyel a térségben rendelkezünk. Ennek kapcsán kezdtünk el gondolkodni évekkel ezelőtt a Mura-programról – erről Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő beszélt. – Olyan vállalkozásokat, szakembereket, akik az agrárgazdaságban, a turizmusban érdekeltek. A Hivekovics-testvérek előbbiben élen járnak – fogalmazott a politikus. A fejlesztés kapcsán hozzátette: a termőföld a beruházásból nem marad ki, ám a modern technika is párosul hozzá.

A mezőgazdaságnak lépést kell tartania

Ezt követően dr. Nagy István földművelésügyi miniszter-helyettes, államtitkár mondott beszédet. Kiemelte: a magyar mezőgazdaság sikere azon múlik, lépést tud-e tartani a világban zajló robbanásszerű változásokkal, meg tud-e felelni az új kihívásoknak.

- Ehhez elkerülhetetlen az agrárdigitalizáció, a legkorszerűbb számítástechnikai eljárások, a precíziós gazdálkodás átvétele, minél szélesebb körű alkalmazása. A számítógép-vezérelte mezőgazdasági gépek segíthetik a termelőket abban, hogy jobb és megbízhatóbb minőségben termeljenek – közölte dr. Nagy István. Azt is: a mezőgazdaság hosszú távú és kiegyensúlyozott fejlődése, a versenyképesség növelése érdekében az ágazat legnagyobb felvevő piacának számtó élelmiszeripart fejleszteni kell, ezzel párhuzamosan az agrárexporton belül pedig a feldolgozott termékek aranyát.

A miniszter-helyettes megjegyezte: az ország jövője és versenyképessége szempontjából meghatározó, hogy miként tud megélhetést biztosítani a vidéken élők számára. Ahhoz pedig, hogy a magyar agrárium és élelmiszeripar felvegye minőségében, hatékonyságában a versenyt a világgal, korszerű, mai követelményeknek megfelelő technológia, szaktudás kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!