Szó volt az idei elképzelésekről

2019.01.11. 07:00

Közmeghallgatást tartott a pákai önkormányzat

Még az elmúlt év végén tartottak a faluban közmeghallgatást, melyen Lukács Tibor polgármester összegezte a 2018-as év eredményeit, és szólt a jövőbeni tervekről is.

Korosa Titanilla

A Rákóczi utca aszfaltozását tavaly júniusban végezték el a szakemberek

Fotó: Korosa Titanilla

A mintegy 1140 lélekszámú település önkormányzata tavaly összesen több mint 393 millió forintból gazdálkodott, beleszámolva a pályázatokhoz kapcsolódó összegeket is.

– A Start-munkaprogram tavalyi kiírásán ez év február végéig 12 főt foglalkoztatunk, ennek keretében mintegy 18 millió forint állami támogatáshoz jutottunk – kezdte Lukács Tibor. – Emellett mintegy 5 millió forintot sikerült gépbeszerzésre fordítani, egyebek mellett talajmarót, permetezőt is vásároltunk. Másik pályázatunk az iskola felújítását célozza, közel 20 millió forintot nyertünk fejlesztésre. Egy részét a közétkeztetés feltételeinek javítására fordítottuk, új bútorokat, eszközöket vásároltunk a konyha számára. Az infrastrukturális felújítás (burkolatcsere, karbantartás) majd a tanév lezárása után kezdődhet el. Egy konzorciumi partnerekkel közösen megvalósuló turisztikai program keretében pedig megújul és interaktív kiállítással bővül a dömeföldi tájház.

A Rákóczi utca aszfaltozását tavaly júniusban végezték el a szakemberek
Fotó: Korosa Titanilla

A polgármester kitért a belterületi utak fejlesztésére is, ami az egyik legfontosabb cél a településen. Elmondta, hogy tavaly a Rákóczi utca szinte teljes hosszban megújult, valamint a Petőfi utca egy része is új burkolatot kapott, emellett további munkák várhatók.

– Közösen pályáztunk az utak fejlesztését célzó kiíráson Ortaháza és Pördefölde önkormányzataival – folytatta a polgármester. – Összesen 14 millió forintot sikerült nyerni, Páka ebből 5,1 milliót kapott. Ebből vettünk új traktort és hozzá felszerelést: földgyalut, sószórót, szárzúzót, faaprítékolót, rézsűkaszát és egy széles tolólapot. Ezekkel télen meg tudjuk oldani a hóeltolást és a sószórást is. Páka külterületén 36 kilométer hosszban kell a – jórészt aszfaltozatlan –úthálózatot rendben tartanunk. Ezentúl a javításokat sem kell vállalkozónak kiadni, úgymond saját hatáskörben végezzük el ezeket.

A polgármester azt is elmondta, hogy a gépek kezelésére egy főfoglalkozású traktorost is felvettek, akinek a megbízatása öt évre szól.

Az idei tervek közt szerepel a fogorvosi rendelő felújítása, az óvoda tetőszerkezetének cseréje és a fűtési rendszer korszerűsítése, több intézményben. És egy régi adósságot is törleszt az önkormányzat.

– Az év első felében Páka és Dömefölde között kiépül a közvilágítás, új villanyoszlopokkal, ledes lámpatestek felszerelésével – zárta beszámolóját Lukács Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!