Gazdaság

2010.10.25. 08:28

Kéthetes késés a földeken

A nyári kalászosok termése és ára elégedettségre adhatott okot, azonban az őszi folytatás nyugtalansággal tölti el a zalai gazdálkodókat. Az őszi munkákat többször megakasztotta a hűvös és csapadékos időjárás, a megye legnagyobb részén a múlt héten is állt a munka, s csak a hét végén indulhatott újra.

Hajdu Péter

- A kukorica betakarítása a legnagyobb feladat, valamint a gabonavetés, ezekkel a munkákkal jó kéthetes csúszásban vagyunk. A hűvös időjárás ugyanakkor hátráltatja a már elvetett repce kelését és fejlődését, pedig fontos lenne, hogy megerősödve várja a telet. Tavaly ilyenkor már végeztek a megyében a napraforgó betakarításával, és a kukorica aratással is sokkal előbbre álltak, így a vetések is előrehaladottabb állapotban voltak - mondta Farkas Gyöngyvér, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelési Igazgatóságának igazgatója.

Mint elmondta, tavaly ilyenkor a 40 ezer hektárt meghaladó területű kukoricának már több mint harmadát learatták. Idén sokkal nagyobb a növény vetésterülete, több mint 49 ezer hektár, de ebből még csak 1000-2000 hektár közötti területről sikerült behordani a magot. Az őszi időszak legnagyobb munkájának csúszása hatással lesz a folytatásra.


- A vetésforgóban a kukorica után sokan búzát terveztek, de ha nem sikerül időben betakarítani, akkor az őszi búzát sem tudják elvetni. Majdnem 27 ezer hektáron tervezték az őszi búza vetését, és ebből még csak 6-7 ezer hektáron tudták elvégezni a munkát. Október után már nemigen fognak vetni, s ahol ez nem sikerül, ott valamilyen tavaszi növényt kell választaniuk a gazdálkodóknak.

Farkas Gyöngyvér hozzátette, egyrészt az akadályozta az aratást, hogy a sok eső miatt nem lehet rámenni a földekre, másrészt a gazdák azért is kivárnak, mert nagyon magas, 30 százalék körüli a termés nedvességtartalma. Ahhoz, hogy magtárba kerülhessen, legalább 13-14 százalékra kell csökkenteni a víztartalmat, ami nem olcsó dolog, jelentősen csökkenti a várható bevételt. Ezért a kukoricaaratással mindenki addig vár, amíg lehet, hogy lábon száradjon, s minél kisebb költséggel kerüljön magtárba. Az sem kizárt, hogy az elhúzódó aratás miatt az év vége felé torlódások lesznek a szárítóknál.


A szakember elmondta, ha barátságosabb időjárással folytatódik a következő év, és hasonlóak maradnak a terményárak, mint idén, akkor nem veszítenek a gazdálkodók. Idén ugyanis közel megduplázódtak az árak. Tavaly ilyenkor 57 ezer forint volt a repce tonnája, most 100 ezer forint fölött van. A kukorica 24 ezer forint volt, most 44 ezer forint, és jól értékesíthető minden. A megyében a kukoricát az idei aratás kezdetétől is el lehetett adni, akár a kombájn mellől. Kérdés, mikor folytathatják a kombájnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!