Gazdaság

2009.05.07. 05:29

Élet a Zalabaromfi után

Becsvölgye - Nincsenek könnyű helyzetben a szárnyasok nevelésével foglalkozó zalai vállalkozók: a Zalabaromfi csődje után új felvásárlót kellett keresniük, ráadásul az értékesítés feltételei is alapvetően megváltoztak.

Horváth A. Attila

Ma már csak annyi baromfit tart mindenki, amennyinek eladására biztos szerződése van valamelyik (többnyire távoli) feldolgozóval, a vállalkozások fennmaradáshoz viszont muszáj folyamatosan termelni - összegezte a Zalabaromfi megszűnésének érvágással felérő következményeit Bedő Tibor, a becsvölgyei székhelyű Be-Ne 98 Kft. vezetője, akivel legutóbbi Falujárás programunkon találkoztunk. Az egykori téeszmajor területén működő baromfitelep épületeit jelenleg 12 ezer pulyka lakja , ám korábban 20 ezres férőhelyet alakítottak ki itt a szárnyasok számára.



Jelenleg 12 ezer pulykát fogad be a Be-Ne ´98 Kft. becsvölgyei telephelye, amit 1998-ban és 2000-ben pályázati támogatással korszerűsítettek
Fotó: Pezzetta Umberto

- 1998-ban vettük meg Becsvölgyén a korábbi szarvasmarhatelepet, amit aztán pulykatartásra alkalmas létesítménnyé átalakítottunk át. Két évig csak utónevelést vállaltunk, 2000 óta pedig már előneveléssel is foglalkozunk. Fix szerződésünk volt a Zalabaromfival, így a 20 ezres férőhely révén évente 100 ezer pulykát tudtunk előnevelni, továbbá 10-15 ezer hízott állatot értékesíteni.

Ám ez az értékesítési forma csak 2006-ig működött olajozottan, akkor került ugyanis először csődhelyzetbe a Zalabaromfi. Azóta Bedő Tiborék állománya is lecsökkent, s mivel nem volt, aki az előnevelt pulykát átvegye, a termelés volumene (mint mindenütt) visszaesett.

- Most csak annyit előnevelünk, amennyit a telepen tovább is tudunk nevelni, majd értékesíteni. Nagyon hiányzik egy zalai vágó, igazán az volna ideális, ha a baromfitelepektől számított 80-100 kilométeres körzetben működne ilyen létesítmény. Ennek lehetőségét egyébként a pacsai feldolgozó megvalósulásában látnánk.



Bedő Tiborék az Alföldön értékesítik állataikat, bár a szakember szerint az volna ideális, ha a közelben létrejönne egy feldolgozó
Fotó: Pezzetta Umberto

A szakembertől azt is megtudtuk: közvetlenül a Zalabaromfi bukása után majd mindenki túltartotta az állatokat, most viszont csak lekötött mennyiség nevelését vállalják, ezért az állomány elöregedése már nem jellemző. Problémát jelent viszont, hogy gyakorlatilag vakrepülésben dolgoznak, nem tudnak ugyanis konkrét felvásárlási árakkal számolni, mindig az aktuális piaci hullámzáshoz kénytelenek igazodni. A Be-Ne 98 Kft.-nek ugyanakkor sikerült új piacot találnia: jelenleg az Alföldre szállítják pulykáikat.

A becsvölgyei telephelyen 1998-ban és 2000-ben pályázati támogatással fejlesztették a technológiát: az istállókat hőtartó purhabbal szigetelték, s állatjóléti szempontból is nagyot léptek előre, modernizálták egyebek közt az etetőket és itatókat, illetve kiépítették a levegőkeringető-rendszert. Bedő Tiborék a falu közösségével is jó kapcsolatra törekszenek; amellett például, hogy néhány helyi lakost foglalkoztatnak, együttműködnek a növénytermesztőkkel, akik a telepen képződött szerves trágyát földjeik javítására használják fel.

Szinte mindenütt gondot okoz a termelőknek a nagy állatmennyiség finanszírozása, a Zalabaromfi bukása ugyanis elvitte a tartalékaikat. A bankokban viszont többnyire negatív tapasztalatokat szereznek: termelésre fordítható, kedvező kamatozású hiteleket nem kapnak, a drága kölcsönöket ugyanakkor nem tudják működésre fordítani. Részben emiatt sok a körbetartozás, a termelésben pedig óriási a kockázat. 



Falujárás Becsvölgyén - cikkeinket a kapcsolt anyagok között találja! 


Zalabaromfi dosszié - klikk IDE a részletekért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!