Az új álláshelyek több mint háromnegyede támogatott

2019.04.26. 17:30

A munkanélküliség 12 hónap alatt csökkent, de február óta növekedett Zalában

Március végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében 278 800 álláskereső szerepelt. Ez több mint 5 ezer fős (2 százalékos) csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, az előző havi, februári adathoz viszonyítva azonban több mint 13 ezres (5 százalékos) növekedést mutatnak a számok.

Hajdu Péter

Forrás: Shutterstock

Zala megyében márciusban 7446 álláskeresőt tartottak nyilván, ami az egy évvel ezelőtti bázisidőszakhoz viszonyítva 610 fővel, azaz 7,6 százalékkal kevesebb, de az idén februárban mért munkanélküliségi adatnál kedvezőtlenebb. A februárihoz képest 330 fővel, 4,6 százalékkal emelkedett a megyében az álláskeresők száma. A pályakezdő álláskeresők száma szinte azonos a februárival, a márciusban regisztrált 514 zalai pályakezdő álláskereső az egy évvel korábbinál viszont 3,6 százalékkal kevesebb volt márciusban.

A zalai járási központok közül egyedül Keszthelyen csökkent némileg az álláskeresők száma, a februári 369-ről 348-ra. Lentiben 138, Letenyén 159, Zalaszentgróton 129 volt a nyilvántartott álláskeresők száma. A két megyei jogú városban egy híján megegyezett, Zalaegerszegen 1305, Nagykanizsán pedig 1304 személyt regisztráltak a munkaügyi kirendeltségek.

Márciusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,2 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (1,5, illetve 1,1 százalék) rendelkezett. Győr-Moson-Sopron mellett a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek közé sorolja még Budapestet, Pest, Komárom-Esztergom és Vas megyét is.

Zala megyében az álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva márciusban 5,7 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez viszonyított relatív zalai ráta 4 százalékos értéket mutatott.

Idén márciusban a foglalkoztatók összesen 122 400 üres álláshelyet jelentettek be, melyeknek 87,3 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a főváros területére koncentrálódott, de nagy volt a bejelentések száma Hajdú-Bihar, Békés, Baranya és Bács-Kiskun megyében is. A fenti megyékben jelentették be az állások 69,9 százalékát. Zala megyében összesen 2271 új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók március folyamán, ebből 1870 volt támogatott, 401 pedig nem támogatott. Márciusban a nem támogatott állások elsősorban az egyszerű építőipari foglalkozású, a mechanikaigép-összeszerelő, az egyszerű ipari foglalkozású és az egyéb termék-összeszerelő foglalkozásokra vonatkoztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!