Gazdaság

2017.06.25. 06:54

4,4 milliárd forintot fordítanak pályázatokból a megyeszékhely felsőoktatására

ZALAEGERSZEG Jelentős összegű uniós forrásokból indulnak fejlesztések a megyeszékhelyen, amelyek elsősorban a felsőfokú oktatási intézmények kutatási és oktatási munkáját támogatják.

Hajdu Péter

Erről tartottak szombaton délután sajtótájékoztatót a BGE Zalaegerszegi Gazdálkodási Karán. A tájékoztatón dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kormánybiztosa egy 3,8 milliárd forint értékű fejlesztési csomagról tett bejelentést.Továbbá a megyeszékhely rendelkezésére álló TOP forrásokból további 600 milliós összeg is a felsőfokú oktatás céljait segíti majd, így összesen 4,4 milliárd forintértékű fejlesztések várhatók.

Dr. Palkovics László államtitkár a kormány felsőoktatási stratégiájáról beszélt. Elmondta, e stratégia fontos része a munkaerőpiac igényeinek figyelembe vétele. Elvárás, hogy a végző szakemberek lényegesen gyorsabb alkalmazkodó képességgel kerüljenek ki az iskolák falai közül. Emellett erősíteni kell az intézmények kutatási teljesítményét. A kormány döntött, hogy a 2018-as költségvetéstől kezdve plusz 15 milliárd forint jelenik meg az egyetemi kutatás-fejlesztések finanszírozására, ami 2018-ban például 27 milliárd forint lesz. Nem normatív alapon, hanem, mint mondta, kiválóság alapján adják a szükséges forrásokat. Az államtitkár kijelentette, a stratégia része, hogy a kormány nem zár be egyetemeket, a CEU-t sem.

Ezt követően jelentette be, hogy Zalaegerszegen működő felsőoktatási intézmények az EFOP kereteire benyújtott pályázataikkal 3,8 milliárd forintot nyertek el a zalai megyeszékhelyhez köthető tevékenységekre, és még mintegy 1 milliárd forintnyi összeg áll elbírálás alatt. Az említett összeg hét pályázati csomagot foglal magában. Ezek közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Széchenyi István Egyetem és a Pannon Egyetem konzorciumi pályázata az autonóm járműrendszerek kutatására a leendő tesztpályához kapcsolódóan 1,5 milliárd forint támogatottsású. Öt jelentős összegű sikeres pályázat fűződik a BGE Zalaegerszegi Gazdálkodási Kar nevéhez. Ezeket Lambertné Katona Mónika dékán részletezte. Összegszerűen a legjelentősebb a több mint 693 millió forint támogatással kialakítandó innovációs és tudásközpont lesz, ami egyszerre szolgálja majd az oktatást és a kutatást. Üzleti környezetet szimuláló belső tereket fog alkalmazni, a hallgatók számára piacképes, gyakorlati tudást közvetítve. Ehhez kapcsolódnak a további pályázataik, szám szerint négy, összesen több mint 1,2 milliárd forint értékben.

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, elsősorban hasznosítható egyetemi képzéseket kell folytatni, példaként a járműipari tesztpályához kapcsolódó képzési lehetőségeket említette. Mint mondta, olyan perspektívát, életpályát kell a fiataloknak mutatni, amit látva nem mennek el, hanem itthon szereznek felsőfokú végzettséget.

Balaicz Zoltán polgármester közölte, a meginduló felsőoktatási fejlesztésekhez mérhető Zalaegerszegen az utóbbi tizenhat évben nem volt. A bejelentett 3,8 milliárd forint mellé a megyeszékhely a TOP programból 600 millió forintot fordít egy duális képző központ megvalósítátára, így 4,4 milliárdforintról van szó.

Dr. Szalai István, a Pannon Egyetem Mérnök Karának dékánja az autonóm járműrendszerek kutatásához kapcsolódó BME, Széchenyi és Pannon Egytemek konzorciumi céljairól szólt, és ezt a témát részletezte még dr. Szanter Ferenc a Széchenyi egyetem tanársegéde valamint dr. Tihanyi Tibor a BME projektjének szakmai vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!