Gazdaság

2017.05.11. 15:26

Jön a kötelező "borravaló" az éttermekben?

Jövő évtől 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetését szorgalmazza a szállodaszövetség, amely a 2018. évi adótörvény tervezetéből kimaradt szálláshelyi ÁFA-csökkentésre továbbra is jó esélyt lát - írja a Világgazdaság.

Jövő évtől 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetését szorgalmazza a szállodaszövetség. Bár a napokban közzétett adótörvény-módosítási tervezetében nem szerepel a szálláshely-szolgáltatás 18 százalékos áfájának csökkentése, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tovább dolgozik és tárgyal a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a ratifikálásra váró lobbianyag tartalmáról, amelyben 5+1 százalékos (5 százalék áfa és 1 százalék marketing hozzájárulás) javaslat szerepel – jelentette be az Utazó magazin Turizmus és profit 2017 című tegnapi konferenciáján Flesch Tamás, a szövetség alelnöke.

Mint rámutatott: a turizmus legnagyobb problémája a munkaerőhiány, amely már a menedzseri szinten is fenyeget, vagyis nincs más út, mint a komoly bérfejlesztés, amivel itthon, illetve az ágazaton belül lehet tartani a dolgozókat. Ennek fedezetét az áfa-csökkentés mellett a szervízdíj bevezetése jelentheti, amitől transzaprensebb is lehet a vendéglátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!