Gazdaság

2016.12.18. 14:15

Kezdettől vállalkozóként

Horváth László autófényező mester több mint harmincöt éve dolgozik szakmájában. Mint mondja, követni kell a megjelenő újdonságokat a magas minőségű munkavégzés érdekében.

Hajdu Péter

Zalaegerszegen, a pózvai városrészben levő festőműhelyben találkoztunk vele, s a kezdetektől máig tartó szakmai pályafutásáról kérdeztük.

- A szakmunkásképző iskolát 1981-ben végeztem el, és 1984-től, a Páterdombon kezdtem egy kis garázsban a magánvállalkozásomat. Ott, az első helyünkön 2000-ig dolgoztam, akkor költöztem ki ide a jelenlegi helyünkre. Az az év egy jelentős váltás volt az életemben, akkor építettük ezt a műhelyt új fényezőkamrával, és akkor már egy korszerű amerikai technológiájú festékrendszert használtunk - mondja a kezdetektől autófényező egyéni vállalkozóként dolgozó Horváth László.

Jelenleg négy alkalmazottal dolgozik, s érdeklődésünkre elmondta, még ma is beszáll a fényezésbe.

Horváth László a korszerű műszerrel regisztrálja az autó színét
Fotó: Katona Tibor

- Nem lenne muszáj, de mint más vállalkozásoknál is, nálunk is szakmunkáshiány van. Az autós szakmában 2008-2010 között volt a válság, akkor sajnos néhány jó dolgozóm elment, nálunk is a bérverseny keltette az elszívó erőt. Ma is szükség lenne legalább egy fényező szakmunkásra, aki önállóan tud dolgozni, színt keverni, de 300 ezer forintos havi fizetésért sem lehet találni jó szakembert. Részben ezért is fontos részt venni a gyakorlati szakképzésben. Voltak már tanítványaim, s most is tervezem a képzést, jövőre ismét fogadok majd tanulót, legyen szakmai utánpótlás a vállalkozásban - közölte a mester.

A szakterületén tapasztalható versenyről beszélgetve több befolyásoló szempontot is megemlített. Egyik az, hogy tapasztalata szerint a szakmájában ma is sok a feketén működő kontár, s mint mondja, velük nehéz versenyezni annak, aki fejleszt és minden vállalkozói kötelezettségét is teljesíti.

- Újabb, több milliós fejlesztést hajtottunk végre, egy másik, korszerű festék és technológia bevezetésével. Ez a rendszer már spektrofotométerrel kombinált, és akkor is nagyon pontosan kikeveri a színt, ha nincs meg az autó színkártyája. Ezenkívül a régi festés fakulását is könnyen kiszámítja - s az éppen a műhelyben álló autón meg is mutatja a mester. A speciális kamerát ráhelyezi a gépkocsira, majd a számítógépre csatlakoztatja: kiszámítják a színt.

Hajdu Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!