Gazdaság

2016.11.02. 14:59

Dió, gesztenye, alma és körte – sok nyugdíjas is árulja a kerti terményt a piacon

Keszthely –Az ősz is kínál színpompás és ízletes terményeket, melyeket magukban is ehetünk, vagy valamilyen finom étel elkészítéséhez használhatunk fel. Sok nyugdíjas jövedelemkiegészítésként termel saját kertjében, vagy készít lekvárt, savanyúságot, melyeket piacon árusít. A helyi termékek iránt napjainkban sokan érdeklődnek, s szívesen vásárolnak közvetlenül a termelőtől.

Keszey Ágnes

Több fajta alma és körte, szőlő, dió, mandula, mogyoró, gesztenye, burgonya, bab, paprika, gomba, savanyúságok, lekvárok tök és dísztök és virágok – főként ezek most a szezonális termékek. A keszthelyi piacon szelídgesztenyét válogatott ottjártunkkor Tóth Attila.

– Sült gesztenye lesz belőle, mert nagyon szeretem. Mást nagyon nem szoktam venni, mert otthon van gyümölcs – mondta a férfi, aki Varga Andrásnétól vette a szelídgesztenyét.

– Vindornyafokon szedtem, saját kezűleg. Van vele sok munka, mert amikor lehullik, sok benne van a gubójában, az bizony tüskés és ha a talaj lágy, nem is tudom kitaposni, úgy kell szétszedni, de van kesztyűm, azzal könnyebb. A dió idén nagyon problémás: sok a gond vele, a zöld burok nagyon férges volt, belül szerencsére egészséges, de kevés a termés. Ez mind a karmacsi kertemből való. A legtöbb munka a babbal van, azt fel fel futtatni.

Varga Andrásnétól vett szelídgesztenyét Tóth Attila Termelők és vevők

Az sem termett idén jól, mert nem szereti a hőséget -mesélte a nő, aki nyugdíj-kiegészítésként termel és árusít – hasonlóan sok más termelőhöz, például a közel nyolcvan éves Németh Ferencnéhez, aki savanyúságokat és lekvárokat készít, s 25 éve árul már piacon.

– Tanultam, hogy kell ezeket készíteni, tanfolyamra is jártam, de magamtól is rájöttem ízekre. Minden egyivel sokat kell dolgozni. Nem kell segélyért menni, leköt, nem gondolok a betegségekre: a munka éltet- mondta a termelő.Tőle néhány méternyire virágot kínált Tóth Ferencné.

Savanyúságot készít Németh Ferencné Termelők és vevők

– Ez kis kerti virág: most kevéske krizantém van. Nincs nagy birtokom, csak a háztáji. Nyáron margaréta, búzavirág, aztán a cínia, őszirózsa terem, meg száraz virágcsokrokat készítek, télen meg céklát hozok. Rengeteg munka van vele, de ez egy kis nyugdíjpótlás. Azért csinálom, hogy ne legyek szegény kisnyugdíjas. Kicsit távolabb nagy őzlábgombát pakolt az asztalra Büki Éva és édesanyja., aki virágot is szokott hozni.

– Van egy tanyánk, a mögött van egy erdő, mögötte egy nagy rét, ott találtuk ezt mind. Nevetséges, de ezt összeszedni nem volt egy óra  -mesélte Büki Éva.

Minden héten ellátogat a piacra Gelencsérné Ziegler Ibolya

– Rántani a legjobb, olyan mint a csirkehús. Tegnap este is azt ettünk, tegnapelőtt este pár darabot találtuk, de azt is megsütöttük. – tette hozzá Büki Ferencné. Nem messzire tőlük saját termésű káposztából saját készítésű hordós káposztát is kínált Keglovits Miklós, mint mondta: ősi recept alapján.

–  Az idős Margit néni receptje, aki sokác mamika volt, valamikor szomszédom volt. Nincs ebben nagy titok, nem kell belőle sajnálni az alapvető fűszereket. Csak olyanok vannak benne, amit mindenki jól ismer. Én még teszek bele kis birsalmát, borsikafűt és színes borsot és nagy fej vöröshagymának az első barna levelét, mert az is ad egy jó színt meg egy kellemes ízt.

A kiskert virágai és Tóth Ferencné Termelők és vevők

Ebbe tartósítószer nincs, nem is kell, az a lényege, hogy ha nem fogyasszák el, hideg helyre kell tenni – mesélte a férfi, aki uborkát, savanyított répát és törkölyös, hordós almapaprikát is gyakran készít.

– Kisnyugdíjas vagyok, szabadidőm van, tehát ez egy megbízható jövedelemkiegészítés: nem nagy, de annyit ad, ami az igényeinket kielégíti-mondta a férfi, akihez -  éppenhogy abbahagytuk a beszélgetést -  máris odalépett egy hölgy, aki már többször vásárolt tőle.

Rántva a legjobb az őzlábgomba -mondta Büki Ferencné és Büki Éva Termelők és vevők

– Én minden szerdán jövök a piacra. Zöldségféle, gyümölcs, szezonális terméket veszek. Sajnos a gyümölcs kifogyóban, káposzta, bab van, ezeket kell most már fogyasztani -mondta Gelencsérné Ziegler Ibolya. S ha a vásárlókhoz hasonlóan egy – egy piacra ellátogatunk, s ráérősen sétálunk, nézelődünk, válogatunk, akkor kiderül: a piac nem csupán árusítóhely, találkozások és beszélgetések színtere is: történeteket mesélnek egymásnak, s sokszor recepteket is megosztanak egymással az emberek.

Keglovits Miklós hordós káposztájára a legbüszkébb Termelők és vevők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!