Gazdaság

2016.06.10. 13:24

Felszámolják a tehenészetet - Drasztikusan csökkent a tej felvásárlási ára és kevesebb a támogatás is

Fűzvölgy – Felszámolja tehenészetét a Fűzvölgyi Agrár Zrt., körülbelül 40 ember az utcára kerül. Az intézkedés okai közt a tejár jelentős zuhanása, illetve a nagyüzemek támogatásának drasztikus megnyirbálása említendő.

Horváth-Balogh Attila

Tóth István, az igazgatóság elnöke szerint az elmúlt években több súlyos csapás érte a mezőgazdasági nagyüzemeket, ezért kényszerülnek olyan lépéseket tenni, amelyek sokaknak fáj(hat)nak.

– Az egyik fő probléma, hogy katasztrofálisan alacsony a tej literenkénti felvásárlási ára, mely 110 forintról másfél év alatt 55-re csökkent, miközben a boltokban a fogyasztók felé nem lett olcsóbb - bocsátotta előre Tóth István. - Ez azt jelenti, hogy folyamatosan veszteséget termel az ágazat. Ehhez sajnos, hozzájárul a támogatások új elosztási rendszere is. Elöljáróban megjegyezném, hogy ekkora tejelő állományt egy kis gazdaság nem tud eltartani, Fűzvölgyön hatszáz darabos tejelő állományról beszélünk, ami borjakkal, vemhes üszőkkel együtt 1200 állatot jelent.

A déli fejéshez készíti elő az állatokat Veisz László. A tehenészet havi 9 millió forint veszteséget termel. Fotó: Szakony Attila

- Ekkora állomány ellátásához állategységenként 2 hektárnyi terület szükséges, ami azt jelenti, hogy a 600 darabos tejelő állományhoz, valamint a növendékekhez minimum 1600 hektárnyi terület kell a takarmányellátás miatt. A Fűzvölgyi Agrár Zrt. évtizedeken át több, mint 2400 hektáron gazdálkodott és tartott fenn folyamatosan ekkora tejelő állományt. Az uniós támogatásokhoz kapcsolódó új elosztási rendszerben azonban az 1200 hektárt meghaladó területekre a gazdálkodók nem kapnak egyetlen forint területalapú támogatást sem, s kiszorultak az agrár-környezetgazdálkodási programból is. Szinte senki nem nyert a pályázaton, aki hasonló méretű volt. Ha nyert volna, akkor sem örülhetne, hiszen feleakkora támogatást kap, mint a kisgazdaságok, például egy 300 hektáros gazdaság. Annak ellenére létezik a kisüzemek felé ez a pozitív diszkrimináció, hogy ismétlem, az ilyen méretű gazdaságokban elenyésző a tejelő tehénállomány. A hazai tejfogyasztás nagy többségét a hozzánk hasonló „nagyüzemek" állítják elő, mégis minket sújtanak negatív intézkedésekkel.

Tóth István hozzáfűzte: összességében a tejtermelés után most kapott rendkívüli támogatás mértéke (literenként 4 forint 20 fillér) nem éri el azt az összeget, amit a növénytermelésből elvontak.

– A tejtermelés önköltsége egész Európában 85 és 100 forint között alakul – jelezte. – Minden liter tej előállításával több mint 20 forint vesztesége keletkezik a cégnek. S a támogatási rendszer megnyirbálásával már a növénytermesztésből sem finanszírozható az állattartás.

Azt már Szűcs Lászlótól, a Fűzvölgyi Agrár Zrt. vezérigazgatójától tudtuk meg: csoportos létszámleépítésre nem készülnek.

– A jelenlegi 85 fős gárdából akit lehet, nyugdíjazunk, a fiatal és elhivatott dolgozókat megpróbáljuk a környező gazdaságoknál elhelyezni, de sajnos, így is lesz körülbelül 40 fő, akik az utcára kerülnek – jelentette ki Szűcs László, aki beszélgetésünk közben el is érzékenyült, mikor a részletekről kellett beszélnie. Ő maga is a 42. évét tapossa már a fűzvölgyi agrárvállalkozásnál... – Hozzákezdtünk már a tehenek kivágásához is. Bármennyire fáj, a folyamatot minél hamarabb le kell zárnunk, mert a fűzvölgyi tejelő állomány havi 9 millió forint veszteséget termel. Hogy hogyan jutottunk idáig? Úgy vélem, nagy szerepe van benne a társadalomnak, a kialakult fogyasztási szokásoknak is. Persze, a nép döntését tudomásul kell venni, de mindannyian nagy árat fogunk még fizetni ezért...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!