Gazdaság

2015.05.12. 13:02

A részvényeseknek is van segítség - Kérdések a Quaestor kártalanítás körül

Zalaegerszeg – A Quaestor-kötvényeseket kártalanítják 30 millió forintig, de vajon mire számíthatnak azok, akik a brókercégen keresztül vettek tőzsdei részvényeket? Vajon megvan-e a pénzük?

Péter Árpád

Ezt a kérdést egy, a megyeszékhelyhez közeli faluban élő, ám neve titokban tartását kérő olvasónk vetette fel. Az asszony elmondta, a Quaestortól vett OTP-részvényeket, amiket nem tud értékesíteni, pedig szeretne, hisz’ most nyereséggel tudna túladni rajtuk, mivel az elmúlt időszakban a banki papír jól teljesített a tőzsdén. S az sem tiszta számára: a kártérítés rá vonatkozik-e?

Nos, mivel sokan járhatnak hasonló cipőben, utánajártunk a felvetésnek.

A törvény egyértelműen rendelkezik: a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA) csak a Quaestor- kötvényeken alapuló befektetői követeléseket téríti meg, személyenként legfeljebb 30 millió forint erejéig, válaszolta kérdésünkre a Befektető-védelmi Alap (Beva).

Dr. Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója. Az alap a részvényeseknek is segítséget nyújt.

A részvénytulajdonosok tehát ebben a körben nem érintettek. De akkor hová futhatnak a pénzükért?

- Tudomásom szerint az egyéb, meglévő értékpapírokat (például részvényt, államkötvényt) a felszámoló ki fogja adni, ha a nyomozóhatóság feloldja a KELER által vezetett Quaestor értékpapírszámlák zárlatát – mondja dr. Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szóvivője. - Ezzel kapcsolatban a felszámolónál célszerű érdeklődni.

Annak, hogy most valaki nem tudja eladni a Quaestornál vásárolt részvényeit, egyszerű az oka, magyarázza a szakember. Március 10-én az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt-hez, aki átvette a cég irányítását. A szabályok szerint pedig a biztos - az ügyfelek védelme érdekében - korlátozhatja a megbízások teljesítését, és zárhatja a nyitott pozíciókat.

- Ahogyan valamennyi Quaestor-ügyfelet veszteség ért, így ez a kör is szenvedhet el vagyoni hátrányt, például amiatt, hogy a várt kamat vagy hozam elmarad, illetve ha az adott értékpapír az értékpapírszámlán nem lelhető fel – folytatja dr. Morvai Gábor. - A nem Quaestor-kötvényből eredő követeléssel rendelkező befektetők a kártalanítás iránti kérelmüket a Bevánál jelenthetik be egy formanyomtatványon, amelyhez mellékelni kell a QUAESTOR Értékpapír Zrt.-vel kötött szerződés másolatát is. Az igénybejelentő lapot május 20-ától lehet letölteni a Beva honlapjáról, vagy elérhető a kártalanítási eljárásban közreműködő OTP-fiókokban is.

Dr. Morvai Gábor: A kártalanítással, kárrendezéssel kapcsolatos kérdésekben készséggel adunk tanácsot

A nem Quaestor-kötvényből eredő követelések esetén az igényérvényesítés első napja május 22., a dokumentumot egy éven belül lehet benyújtani. Ezekre az esetekre a Beva általános garanciája – tehát a maximum hatmillió forintos kártérítés – vonatkozik. Ezen felüli kár esetén a felszámolóhoz kell benyújtani hitelezői igényt.

- A kártalanítással, kárrendezéssel kapcsolatos kérdésekben készséggel adunk tanácsot, s igény esetén kinyomtatjuk a szükséges űrlapokat, de azokat az ügyfelek helyett kitölteni nem áll módunkban – fogalmaz a zalaegerszegi irodával is rendelkező Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szóvivője.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a kötvényekre és más követelésekre eltérő szabályok vonatkoznak, így ezeket más formanyomtatványon, eltérő időben és más címre kell bejelenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!