Gazdaság

2015.04.21. 15:47

Zalában mérsékelten nőtt az álláskeresők száma

Zalaegerszeg - Zala megyében 13 140 álláskeresőt regisztráltak március végén, az egy évvel korábbinál 200-zal, a februárinál pedig 400-zal többet - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja kedden az MTI-vel.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint egy éve a téli közfoglalkoztatási és képzési programokban 2 ezerrel több álláskereső vett részt, mint idén márciusban. A támogatás nélküli, nyílt munkaerőpiac javuló helyzetét jelzi, hogy ennek ellenére az álláskeresők száma csak mérsékelten emelkedett - közölték.

Az induló közfoglalkoztatási programok szakaszos létszámfeltöltésének ütemezése, valamint az eltérő időpontban történő befejezése miatt a megye térségeiben eltérő módon változott a nyilvántartott álláskeresők száma. Letenyén, a járás valamennyi települését érintő startmunka mintaprogramok indulásának köszönhetően, csaknem 270-nel csökkent az álláskeresők száma. A térségben 12,4 százalék volt az álláskeresési ráta márciusban, 3,8 százalékponttal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban.

Zala megyében az első negyedév utolsó hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 10,2 százaléka volt nyilvántartott álláskereső, a mutató 0,3 százalékponttal volt magasabb, mint egy hónappal korábban.

Márciusban több mint 3 ezer álláskereső került nyilvántartásba, közülük 160 embert első alkalommal regisztráltak. Az álláskeresők közel 70 százaléka egy éven belül vált újra munkanélkülivé, tizedüknél pedig már 4 évnél is hosszabb idő telt el a regisztrációból való kikerülésük óta.

A munkáltatók márciusban több mint ezer nem támogatott álláshelyet jelentettek be Zala megyében. A legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkát ajánlottak az álláskeresőknek, emellett 30 főt elérő nagyságrendben kerestek irodai adminisztrátorokat, bolti eladókat, szakácsokat, kőműveseket, kárpitosokat, festő és mázolókat, lakatosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!