Gazdaság

2015.03.20. 13:17

Buda-Cash: indul a kártalanítás Zalában is

Zalaegerszeg - Megkezdődött a Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítása, miután a Befektető-védelmi Alap (Beva) közzétette az erről szóló hivatalos tájékoztatót. Az igények benyújtására egy év áll rendelkezésre.

Péter Árpád

A befektetők március 27-től küldhetik be az adatlapot, amely letölthető a Beva honlapjáról (www.bva.hu), vagy beszerezhető a kártalanítási eljárásban közreműködő takarékszövetkezeti fiókokban. Az igénybejelentés postán vagy e-mailben történhet, személyesen nem.

Az alap honlapján olvasható közlemény szerint a Beva az érdemi elbírálást akkor tudja megkezdeni, ha a Buda-Cash felszámolójától megkapja a szükséges adatokat. A felszámoló a követeléseket egyezteti az ügyfelekkel, s felméri a meglévő és kiadható vagyont. Ebben az eljárásban derül ki, hogy az egyes befektetők mit kaphatnak vissza a brókercégtől, s mekkora az a hiány, amely után kártérítés jár. Ha ezek a számok már rendelkezésre állnak, a Beva legkésőbb kilencven napon belül elbírálja a kérelmet. A hiányzó értékpapírok értékét a 2015. március 5-ét megelőző száznyolcvan nap átlagárfolyama alapján állapítja meg az alap.

Egy befektető legfeljebb húszezer eurót, azaz 6,1 millió forintot kaphat. A kártalanítás mértéke egymillió forintig száz százalék, az egymillió forint feletti részre pedig kilencven százalék lehet.

Az igény elbírálásáról a befektetőt írásban értesíti a Befektető-védelmi Alap, a dokumentum tartalmazza majd a pontos összeget, illetve a kifizetést teljesítő takarékszövetkezeti fiók elérhetőségeit. Oda személyesen kell majd bemenni a pénzért, vagy rendelkezni az átutalásról. A Beva honlapjáról elérhető fiókkereső alkalmazás szerint Zalában részt vesz a kártalanítási eljárásban például a Baki, a Hévíz és Vidéke, a Zalavölgye, a Somogy, a Kis-Rába menti és a Dél-Zalai Egyesült Takarékszövetkezet is.

A mostani adatok alapján mintegy 13 ezer befektető lehet érintett a Beva kártalanításában, miután előbb a jegybank február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét a visszaélés-gyanús esetek miatt és büntető feljelentést tett, majd a Fővárosi Törvényszék március 5-én elrendelte a cég felszámolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!