Gazdaság

2015.03.13. 16:55

Adók és különbségek - Eltérő arányban bővül régiónk gazdasága

Zalaegerszeg - A Nyugat-Dunántúli Régióban tavaly valamennyi fontosabb adónem bevétele növekedett. A kiemelt adóbevételekből befolyt nettó összeg 3,7 százalékkal haladta meg az előző évit, és összesen 419,3 milliárd forintot tett ki.

Hajdu Péter

A fenti megállapítás a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságán hangzott el, ahol a napokban értékelték a 2014-es év eredményeit.

A közel 420 milliárdos adóbevételben a 2013-asnál 9 százalékkal magasabb tb- és szja-bevételek is sokat jelentettek. A növekedés mögött az üzleti szféra bér- és minimálbéremelései, a feldolgozóiparban, azon belül is elsősorban a járműágazatban kimutatható folyamatos foglalkoztatás bővülés állt.

Mint a tájékoztatóból kitűnt, a régióban működő vállalkozások üzleti forgalma 16 százalékkal bővült 2014-ben, ezzel elérte a 7567 milliárd forintot. Ez a 2008-as válságévhez viszonyítva 35,9 százalékos növekedésnek felel meg, az előző évhez képest pedig 1042 milliárdos (16 százalék) volt a többletbevétel. A régión belül azonban nagyok a különbségek. Míg Győr-Moson-Sopron megyében az átlagon felüli, 18,5 százalékos volt a cégek üzleti forgalmának növekedése, addig Vasban 13,7 százalék, Zala megyében pedig 7,5 százalék.

Egy autót ellenőriznek a vámosok

A tavalyi adóellenőrzések száma meghaladta a 24 ezret, ez 5 százalékkal több a 2013-asnál. Az adórevizorok a régióban 46,2 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel, aminek 90,9 százaléka volt áfa. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a NAV vizsgálataiban továbbra is első helyen szerepel a forgalmi adó befizetések ellenőrzése. Az értékelésben kiemelték, hogy nagy jelentősége volt az online pénztárgépek bevezetésének. A régióban már több mint 20 ezer ilyen gép küld adatokat a napi forgalomról az adóhatóságnak, ami segíti az adóelkerülők célzott kiválasztását.

Tavaly összesen 138 ezer végrehajtást kezdeményezett a régióban az adóhatóság, aminek köszönhetően 28,9 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. A tavaly feltárt jogsértések alapján döntően az áfát érintő költségvetési csalás, magánokirat hamisítás, a számvitel rendjének megsértése miatt 136 esetben tett a NAV büntető feljelentést 6,9 milliárd forint elkövetési értékre.

Az összes bevételen belül 45,4 milliárd forintot tett ki a vámbevétel, ez 18 százalékkal haladta meg az előző évit. A vámosok 4.206 esetben tártak fel jogsértéseket és folytattak eljárásokat, amelyek elkövetési értéke 211 millió forint volt. A jövedéki, vámigazgatási, közigazgatási , fémkereskedelmi eljárások során 1.138 millió forint bírságot szabtak ki a vámosok. Tavaly többek között több mint 1,3 millió szál, azaz 6.643 karton cigarettát és 20.000 liter gázolajat illetve fűtőolajat foglaltak le a régió útjain. A vámszervek tavaly az országutakon folytatott járőrözés alkalmával 37.232 ellenőrzést végeztek, amelyek során 2.578 jogsértő cselekmény miatt kezdeményeztek eljárásokat.

A tájékoztató szerint a NAV győri központtal működő bűnügyi igazgatósága tavaly négyszáznál több büntetőügyben indított nyomozást. Az egyik legjelentősebb ügy ahhoz a győrszentiváni klánhoz köthető, aminek a leleplezésére a régióban megalakították az első nemzetközi nyomozó csoportot. Ebben a szlovák és cseh hatóságok munkatársai is részt vettek, ugyanis a fémhulladék-kereskedő győrszentiváni bűnszervezet tagjai – akik előzetes letartóztatásban vannak – forintra átszámolva milliárdos károkat okoztak a szlovák és cseh államháztartásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!