Gazdaság

2015.03.05. 08:25

Csúszó zalai projektek

Nagykanizsa - Négy tucatnál is több az uniós pénzből finanszírozott késedelmes zalai beruházás. Érdekes, de a 61-es elkerülő nincs a listán.

Horváth-Balogh Attila

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai honlapjának késedelmes beruházásokat felsoroló oldalán megyénkből 49 közfinanszírozású projekt szerepel, melyek kapcsán a megítélt támogatások összege 61,1 milliárd forint, ebből a késedelemmel érintett támogatás mértéke pedig 8,5 milliárd forint. A listán találunk többek közt kiemelt turisztikai fejlesztést, szennyvízcsatornaberuházást, illetve a közvilágítás energiatakarékos átalakítását célzó programot. A helyettes államtitkárság válaszában azt írta: a listára minden olyan projekt felkerült, amelynél akár csak minimális késedelmes összeg is mutatkozik a tavaly év végi célértékhez képest.

Mint azt a helyettes államtitkárság válaszában írta: minden érintett projektnek 2014. december 31-ig el kellett volna jutnia egy bizonyos célszintre a kifizetések tekintetében. Amelyik ezt idén február 9-ig sem teljesítette, tehát a kifizetések elmaradtak a tervtől, az felkerült a listára.

Az irányító hatóságok ezt követően választják ki közülük azokat, amelyeket tovább finanszíroznak, illetve amelyektől elállnak. Azoknál a projekteknél, melyek esetében nem vihető át a finanszírozási forrás a 2014-20-as időszakra és esély sincs a befejezésükre az év végéig, valószínű a visszavonás. Továbbá a listára felkerült mindegyik projekt esetében alkalmazzák azt a szankciót az érintett projektgazdákkal szemben, hogy addig nem kaphatnak majd támogatást új projektjükre a 2014-2020 időszak uniós forrásaiból, ameddig a mostani, csúszásban levő projektjüket le nem zárják.

A késedelemben levő, de még „menthető" fejlesztések projektgazdái fokozott támogatói-, fejlesztéspolitikai intézményrendszeri figyelemre és segítségnyújtásra számíthatnak a késedelem okainak felszámolásában – tipikus okok  a közbeszerzési ügyintézés problémái, a projektelőkészítés, illetve a projektmenedzsment hibái – a rendelkezésre álló eszközök segítségével.

A lista érdekessége, hogy a 61-es főút kanizsai elkerülő szakasz kivitelezése nincs rajta, pedig annak 2010 őszén le kellett volna zárulnia. Az okot firtató kérdésünkre a helyettes államtitkárság azt válaszolta: valószínűleg azért, mert a fent részletezett módszertan szerint nincs késedelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!