Gazdaság

2015.02.10. 18:16

Posztumusz elismerést kaphat dr. Bussay László

Csörnyeföld - A tavaly augusztusban elhunyt dr. Bussay László is szerepel azon ötven személy között, aki jelölést kapott az egyik legrangosabb szakmai elismerésre, a Borászok Borásza címre.

Gyuricza Ferenc

A díjat még 2007-ben Rókusfalvy Pál alapította a Kárpát-medencében dolgozó borászok számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes hasonló díjtól, ugyanis nem arra kijelölt szervezetek döntenek az odaítéléséről, hanem a borászok választják ki maguk közül az adott évben általuk legjobbnak tartott személyt, a Borászok Borászát. A címet eddig nyolcan nyerték el, Demeter Zoltán, dr. Lőrincz György, Szepsy István, Légli Ottó, Kaló Imre, Györgykovács Imre, Szentesi József, valamint legutóbb Berecz Stéphanie.

A Borászok Borásza címre javasolt ötven  személyt a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma véglegesíti. A jelöltek között idén dr. Bussay László neve is szerepel, a zalai borvidék egyedüli képviselőjeként. Az általunk megkérdezett borász szakemberek szerint már önmagában a jelölés is komoly elismerést jelent, hiszen általában a hazai piacvezetőnek számító tokaj-hegyaljai és villányi borászok, valamint az egri borvidék képviselői tarolják le évről évre a mezőnyt, ugyanakkor többen is hangsúlyozták, akár a cím elnyerésére is esélyes lehet a Zala megye díszpolgára címmel is kitüntetett dr. Bussay.

A 2014-es év bortermelőjének megválasztott szekszárdi borász, Dúzsi Tamás már korábban is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a zalai borvidék dr. Bussay tevékenysége nélkül sosem került volna fel az ország borászati térképére. A szakember már korábban is javasolta, hogy a magyar borásztársadalom minél előbb fejezze ki elismerését és tiszteletét a zalai szakember emléke előtt, erre pedig a Borászok Borásza 2015 választás lehet az egyik legjobb lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!