Gazdaság

2015.02.09. 17:30

A bankadó 60 milliárd forinttal csökken 2016-ban

A bankadó 2016-ban 60 milliárd forinttal csökken, alacsonyabb lesz az adókulcs, illetve változik az adó kiszámításának alapja is - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn.

Erősödtek a magyar bankpapírok az adó csökkentésének hírére a BÉT-en

Erősödtek a magyar bankpapírok a BÉT-en, miután Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délután bejelentette, hogy a bankadó 2016-ban 60 milliárd forinttal csökken, és az adó mérséklése folytatódni fog 2017-2019-ben is.

Az adó csökkentése is része annak a hétfőn aláírt megállapodásnak, amelynek alapján a magyar állam és az EBRD tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, a bank pedig a jövőben aktívabb finanszírozást vállal.

Az OTP délután négy órakor 3920 körül állt, nem sokkal negyed öt után pedig már 4080 forinton. Az FHB a délután négy órai 724 forintról 742-re erősödött a bejelentés után.

Az  Erste Bank árfolyama is nőtt a bécsi tőzsdén, a bejelentés előtt 0,71 százalékos pluszban volt, rá 20 percre 1,88 százalék pluszban.

Szakértő: a bankadó csökkentésének híre emelte az OTP-árfolyamot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 326,56 pontos, 1,88 százalékos emelkedéssel, 17 665,69 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 15,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője az MTI-nek mérföldkőnek nevezte a kereskedési napot, a kiemelkedő, 14 milliárd forintos forgalmú OTP-papírokról, a bankadó csökkentéséről, valamint a kormánynak és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) az Erste Bankba való beszállásáról szóló bejelentések miatt. Ez azt jelentheti a szakértő szerint, hogy megfordul a kormányzat elmúlt években jellemző, ellenséget kereső hozzáállása a bankokhoz és partnert lát bennük a növekedéshez, hitelezéshez.

Hozzátette: könnyen lehet, hogy az idei év a forint és az OTP, valamint a magyar papírok éve lesz, akár felminősítésre is sor kerülhet.

A külföldi piacok a magyarral ellentétesen mozogtak hétfőn, a német tőzsde 2 százalékos mínuszban zárt, az amerikai tőzsde 0 körül tartózkodott - mondta a szakértő. A külföldi eséshez mérten a Richter és a Magyar Telekom árfolyamának 1 százalék körüli emelkedése is figyelemre méltó, bár a forgalmuk nem volt jelentős - jegyezte meg.

A hétfői bejelentés mértéke a Buda-Cash üzletkötője szerint gyorsan beárazódott a piacon és nem biztos, hogy tovább hajtja az árfolyamot kedden is, de mindenképpen fontos a következő évekre nézve.

Vélekedése szerint elindult egy kommunikáció a bankszektor és a kormány között. A korábbi megszorító intézkedéseket a tőzsdei cégek érezték meg először, így ha ezek enyhülnek, akkor drasztikus árfolyam emelkedés jöhet nem csak az OTP-ben, hanem az egész BUX-ban - mondta Sőre Balázs.

A Mol ára nem változott 11 730 forintot ért, 469,2 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 190 forinttal, 4,85 százalékkal 4110 forintra erősödött, de napközben az árfolyam minimuma 3763 forint, maximuma 4175 forint volt. A papírok forgalma 14,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,10 százalékkal 368 forintra nőtt, forgalma 237,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 35 forinttal, 0,92 százalékkal 3860 forintra emelkedett, a részvények forgalma 886,6 millió forintot ért el.

A BUMIX 1478 ponton zárt hétfőn, ez 10,41 pontos, 0,71 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

MKIK - a bankszektor kiegyensúlyozott fejlődése a gazdasági növekedést segíti

A kormány és a bankszektor közeledése segíti a pénzügyi rendszer kiegyensúlyozott fejlődését, a gazdaság növekedését - nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hétfőn azt követően, hogy Orbán Viktor bejelentette, a tervek szerint a magyar állam és az EBRD tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a megállapodásban azt is rögzítették, hogy a kormány a következő években jelentősen csökkenti a bankadó mértékét.

A kamara elnöke hangsúlyozza, hogy köztestületként a gazdasági fejlődés elkötelezett hívei, ezért üdvözlik, támogatják a kormány és a bankszektor közeledésére irányuló törekvéseit.

Parragh László szerint a nem konvencionális magyar gazdasági modell bizonyította életképességét, minden makrogazdasági mutató javult az utóbbi időben, és a tendencia az idén sem változik számításaik szerint.

A kereskedelmi és iparkamara elnöke felidézte, hogy a kormány az elmúlt időszakban jelentős eredményeket ért el a magyar bankrendszer tulajdonosi struktúra átalakításában, a hazai tőketulajdon erősítésében, a pénzpiaci biztonság növelésében. Megerősítette, a devizahitelek rendezését célzó eredményes megállapodás a bankrendszer és a kormány között egy hosszú, nehéz periódust zárt le.

Az MKIK számítása szerint a legalább 2 százalék fölötti éves növekedés fenntartása megköveteli a hitelezés élénkítését, ami véleménye szerint 0,5-1 százalékponttal gyorsíthatja a gazdaság bővülését. A banki hitelezési hajlandóságot fellendítheti a keresleti oldal megélénkülése, a hitelkonstrukciók beépülése a 2014-2020 közötti költségvetési időszak támogatási rendszerébe - mondta Parragh László.

A kamara előrejelzése szerint középtávon az várható, hogy a magyar tulajdoni hányad emelkedésével a bankrendszer is kiegyensúlyozottan fejlődik. A kis- és középvállalkozói szektor hitelezésében több lehetőség is megmarad - például a Széchenyi-kártya, az Exim-konstrukciók, az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) -, így a beruházások ebben a körben is felgyorsulhatnak, megvalósulhatnak a gazdasági válság, a hitelszűke, a fogyasztás korábbi visszaesése miatt elhalasztott projektek - mondta Parragh László megjegyezve: az nhp egyértelműen sikeres eszköznek bizonyult a hitelezés visszaesés ellensúlyozásában.

A Magyar Bankszövetség elnöke üdvözli a bankadó csökkentését

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke üdvözli a bankadó lehetséges csökkentéséről szóló bejelentést - közölte a bankszövetség az MTI megkeresésére hétfőn.

Kiemelte: mivel ezt az adótételt eredetileg "krízisadóként" vezette be a kormány, így fenntartása a válságból való kilábalást követően már hátráltatja az egészséges piaci mechanizmusokat.

Emlékeztetett arra: a Magyar Bankszövetség tárgyalásokat folytat a témában a Nemzetgazdasági Minisztériummal, és remélik, hogy minél hamarabb a konkrét számok és ütemezés tekintetében is megszületik a végleges megállapodás a bankadó fokozatos kivezetéséről, illetve az európai uniós országok átlagos szintjére való csökkentéséről.

Kiemelte: a bankadó fokozatos kivezetésével a hazai bankrendszer egyre jobban el tudja majd látni azt a nélkülözhetetlen szerepét, amellyel serkenti a vállalatok és háztartások finanszírozásán keresztül a magyar gazdaság növekedését.

Rámutatott: "az EBRD tulajdonosként való megjelenése Magyarországon jelzi, hogy a magyar bankrendszer egészséges, s további fejlődési pálya előtt áll. Emellett üdvözölni kell minden olyan piaci eseményt, amely elősegíti a bankrendszer kiszámíthatóságát, stabilitását, s hozzájárul a pénzintézetekkel szembeni bizalom erősödéséhez."

A magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a megállapodás aláírását követően a Parlamentben. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a megállapodás értelmében a kormány 2016-2017-ben jelentősen csökkenti a bankadót, és az adónem mérséklését 2018-2019-ben is folytatja. Kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy a bankadó 2016-ban 60 milliárd forinttal csökken, alacsonyabb lesz az adókulcs, illetve változik az adó kiszámításának alapja is.

A következő években a 2014. évi mérlegfőösszeg alapján csökken

A 2016-2019 közötti időszakban a bankok 2014. végi mérlegfőösszegének alapján számítva mérséklődik a bankadó Magyarországon.

A magyar kormány, az Erste Bank Group és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által hétfőn aláírt szándéknyilatkozat előirányozza, hogy 2016-tól a bankadó a mérlegfőösszeg 0,31 százalékára (31 bázispont), 2017-től 2018 végéig pedig 0,21 százalékára (21 bázispont) csökken. 2019-től a bankadót még nagyobb mértékben összhangba hozzák az érvényben lévő uniós normákkal. E cél érdekében a magyar kormány 2015 júniusáig kidolgozza és beterjeszti a megfelelő törvényeket.

Az adó kulcsa jelenleg sávos, 50 milliárd forintos adóalapig 0,15 százalék, efölött 0,53 százalék. Az idei költségvetés 144 milliárd forintos bevétellel számol a  bankadóból, Orbán Viktor bejelentése szerint jövőre az összeg 60 milliárddal csökkenhet az adómérséklésnek köszönhetően.

A magyar kormány és az  Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a szándéknyilatkozat értelmében a tervek szerint 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez tőkeemeléssel az Erste Hungary Zrt-ben.

Bankadó - Elemzők: a bankadó csökkentése jó hír a bankszektornak

Elemzők szerint a bankadó csökkentése jó hír a bankszektornak, javíthatja a hitelezést, arra is felhívták azonban a figyelmet, hogy ez egyelőre még csak ígéret.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délután jelentette be, hogy a bankadó 2016-ban 60 milliárd forinttal csökken, és az adó mérséklése folytatódni fog 2017-2019-ben is. Az adó csökkentése is része annak a hétfőn aláírt megállapodásnak, amelynek alapján a magyar állam és az EBRD tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, a bank pedig a jövőben aktívabb finanszírozást vállal.

Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint a bankadó csökkentése jó hír a bankszektornak, s valószínűleg a gazdaságnak is. A bankadó drasztikus csökkentése javíthatja a hitelezést, és ezáltal gyorsíthatja a gazdasági növekedést.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint az OTP árfolyamteljesítményén látszik, hogy a piac pozitívan értékeli a bejelentést. A makroelemző ugyanakkor hangsúlyozta: amíg ez nincs törvénybe foglalva, egyelőre csak egy ígéret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!