Gazdaság

2014.12.21. 16:15

Új elnököt választott a Balatoni Szövetség

Keszthely - A térség érdekképviseletét ellátó Balatoni Szövetség elnöki posztján Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármestert Szigliget vezetője, Balassa Balázs váltja.

Keszey Ágnes

A régió településeinek polgármestereit tömöríti a Balatoni Szövetség. A szervezet új elnökének legfőbb feladata az érdekképviselet erősítése. A szövetség az önkormányzatok véleményét, javaslatait eljuttatja a kormányzatnak is.

Balassa Balázs tisztújítás során került a szövetség élére. Fotó: A szerző

– Hosszú távú célunk, hogy a Balaton régió lakói számára megteremtsük a megélhetés feltételeit, minél többen költözzenek térségünkbe, mely nemcsak turisztikai célpont, hanem komoly értékekkel rendelkező egészséges élettér is. Törekvéseink alapja, hogy egész éves turisztikai célponttá váljon a régió és, hogy erősítsük a helyi minőségi termékek, szolgáltatások pozícióját. – mondta az új elnök, aki az elsődleges feladok között a tó vízszintjével kapcsolatosakat említette.

– Elsőrangú érdek a vízszint lehető legmagasabb szinten tartása, de csak abban az esetben, ha a kártételek megelőzését szolgáló, műszaki beavatkozások megtörténnek: a partfalak megerősítése, a csapadékvíz elvezetési rendszerek kialakítása, a magas talajvíz csökkentése, a belvizek elvezetése és minden olyan teendő, mely a károkat csökkenti.

A strandok mederkezelése, a fürdőzésre alkalmas mederszakaszok karbantartásának anyag vonzata megoldhatatlan problémát jelent a településeknek – említette Balassa Balázs, hozzátéve, hogy az önkormányzatok lokálisan próbálják kezelni a mederfenéken jelentkező gondokat, de komolyabb fejlesztési forrás nélkül nem születhetnek megnyugtató megoldások.

Az új elnök szerint erősíteni kell a szezonhosszabbító jelleggel is bíró horgászturizmust és ennek infrastruktúráját. A kerékpáros turizmus terén is sok a megoldandó probléma: az önkormányzatok feladata a balatoni bringakörút kezelése, de ehhez nem kapnak anyagi forrást.

– A Balatoni Szövetség a jövőben is szeretné lebonyolítani a szúnyogirtást, valamint a Kék Hullám strand és kikötő minősítési versenyt – emelte ki Balassa Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!