Gazdaság

2014.10.20. 18:25

Miniszter gratulált a kiváló ifjú szakmunkásoknak

Minden várakozást felülmúlóan szerepeltek a magyar szakmunkás fiatalok a Franciaországban lezajlott EuroSkills versenyen: a magyar csapat 26 ország közül hatodik helyen zárt, és 20 érmet nyert.

Osváth Sarolta

Zalából a keszthelyi Mózer Gergely faipari szakmunkás egyéniben arany, csapatban ezüst, a zalaegerszegi Bertók Kinga kozmetikus pedig kiválósági érmet nyert.

Hétfőn, a Nemzetgazdasági Minisztérium ünnepségén először Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a versenyzőket, kiemelve: a hatodik hely az ország méretéhez képest nagyon jó, és óriási dolog, hogy 2018-ban – a térségben elsőként – Magyarország rendezheti meg a EuroSkills vetélkedőt.

Csoportkép a minisztériumi ünnepségről. Középen piros nyakkendővel Parragh László kamarai elnök, balján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, jobbján a kozmetikus Bertók Kinga. A kép bal szélén az álló sorban a második az épületasztalos Mózer Gergely. Fotó: Hatlaczki Balázs (MKIK)

Varga Mihály gazdasági miniszter őszinte elismeréssel szólt a fiatalok teljesítményéről, ami követendő példát ad az új szakmunkás nemzedéknek.

– Sokkal több kiváló szakmunkásra és technikusra van szükség a magyar gazdaság fejlődéséhez, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez – hangsúlyozta. – A kormány elismeri a versenyzők felkészítésében részt vett szakértők, mesterek, szponzor cégek munkáját is.

A duális, gyakorlatorientált képzési rendszerről szólva elmondta: felgyorsulhatnak az események. A kormány az MKIK-val kötött megállapodás szellemében erősíti a duális képzési rendszert, és 2018-ig a jelenlegi másfélszeresére növekszik a szakmájukat igazi munkahelyeken tanulók száma. Az oktatásban részt vevő gazdálkodó szervezetek számát pedig a két és félszeresére emelik. Törvénybe foglalják, hogy minél több tanuló a piaci szereplőknél szerezzen szaktudást.

A 18 éves, keszthelyi Mózer Gergely jelenleg Sopronban technikusnak tanul. Mint elmondta, már kisgyerekkorában eldöntötte, hogy asztalos lesz, követi édesapja mesterségét. Elárulta: nem akar sokáig ünnepelni, mert jövőre szeretne részt venni a WorldSkills-en az épületasztalosok világversenyében, a felkészülésben valószínűleg ismét Babanecz Csaba szakértő segíti majd. Bertók Kinga kozmetikus a keszthelyi Asbóth Sándor Szakközépiskola és Szakiskola tanulójaként végzett, és már dolgozik a megyeszékhely egyik jónevű szépségszalonjában. Felkészítő tanára és szakértője Linhart Rita volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!